реклама партнерів:
Головна › Новини › МЕДИЦИНА

На що скаржаться ліквідатори

6 років тому в області, за участі медпрацівників всіх районів, було проведено анкетне опитування практично всіх ліквідаторів, мешканців сільських районів, з метою планування оздоровчих заходів. Оскільки матеріал зацікавив вчених Наукового Центру Радіаційної Медицини НАМН України та була опублікована наукова стаття в збірнику цього центру, в кінці минулого та на початку цього року провели повторне вибіркове опитування ліквідаторів.

Результат практично співпав. Ось аналіз лише окремих скарг ліквідаторів, що дає можливість планувати, наприклад, обсяг лабораторних, інструментальних та функціональних обстежень ліквідаторів, а не лише огляди лікарів, що проводяться в районах. Це дасть можливість встановлювати точні діагнози на ранніх стадіях захворювань, в тім числі онкологічної патології.

• відмічають болі в області серця , грудини , що мають пекучий , здавлюючий характер , іноді віддають в ліву руку – 57%;
• періодичне підвищення артеріального тиску відмічають – 69%;
• приступоподібний головний біль , коли вся голова стискається , або пульсує відмічають – 59%;
• думки про самоушкодження , самоотруєння, самогубство відмічають – 10%;
• збільшення лімфовузлів на шиї , в пахвинних чи пахових областях відмічають – 20%;
• відмічають зниження гемоглобіну (анемію , встановлену лікарем) – 17%;
• неприємне відчуття при ковтанні в області шиї , здавлення шиї відмічають – 32%;
• раніше був установлений діагноз “вузловий зоб” у - 7%;
• болі в животі , проноси , закрепи , здуття живота відмічають – 75% ;
• курять – 47%;

Не важко зробити висновок, що як мінімум 75% ліквідаторів треба робити УЗД органів черевної порожнини та гастроскопію, але в районах такої можливості немає, недостатньо обладнання та посад. Біля 60 – 70% ліквідаторів потребують стаціонарного оздоровлення в кардіологічному відділенні, а біля 60% - в неврологічному, проте відсоток стаціонарного оздоровлення ліквідаторів в районах рідко сягає 30%(в середньому по області 19,1%). Тому така висока смертність ліквідаторів в районах від серцево-судинної патології (51,3% ліквідаторів в минулому році померли від цієї патології).

Очевидно, недостатньо проводимо санітарно-просвітницьку роботу, якщо 47% ліквідаторів курять. Але найважливіший висновок очевидно полягає в необхідності трансформування системи диспансеризації ліквідаторів – від простих формальних медоглядів, до комплексного лабораторного, функціонального та інструментального обстеження, а потім і стаціонарного оздоровлення.

А для цього треба суттєво переозброїти і кадрами і обладнанням медицину районів. А поки що кадри рідіють, а обладнання мало. Як свідчить статистика проведених УЗД та ендоскопічних обстежень в районах в минулому році - сучасне обладнання та діагностичні методики там скоріше нагадують екзотику, ніж повсякденну практику.

Хорошим початком для влади в районах було би взяти за основу висновки науковців та почати наближати медицину до реальних потреб кадрами та сучасним обладнанням, а не міфічними необґрунтованими проектами якихось округів. Бо окрім протиріч із бюджетним законодавством та ще більшим погіршенням медобслуговування – ми нічого не отримаємо! Або спочатку Верховна Рада України повинна провести адміністративну реформу та логічно об’єднати райони.

Іван ОСАДЦІВ, лікар-гематолог, зав. поліклініки КЛПЗ «Чернігівський ОЦРЗОН».



Теги:ЧАЕС, ліквідатори, медична реформа, Іван Осадців


Читайте також



Коментарі (0)
avatar