реклама партнерів:
Головна › Новини › Споживач

Місто Мена побачило світло Європи

Півмільйона євро освоює невелике місто Мена на Чернігівщині – воно отримало кошти від Європейського Союзу через програму Угоди мерів на реконструкцію системи міського освітлення.

«Ці кошти значно більші всього річного бюджету нашого міста, - розповідає міський голова Мени Геннадій Примаков. – І, звичайно, без коштів, наданих європейськими структурами, заміну більше ніж 2 тисяч ламп вуличного освітлення ми б самі не провели».

Наразі вже замінено 1403 світильники, оновлено мережу вуличного освітлення, проведено заміну щитових. Виконання цього проекту дозволить місту Мена скоротити споживання енергії системою вуличного освітлення на 66% (з 291,576 МВт-год до 99,243 МВт-год), а також суттєво зменшити щорічні викиди парникових газів..

«На реалізацію цих завдань місто отримало грантової (безповоротної) допомоги від Європейського Союзу на загальну суму майже 15 млн. гривень. Проте, повна вартість проекту включає також 20% співфінансування з Державного фонду регіонального розвитку, перевищуючи таким чином суму в 18 млн гривень. То ж на сьогодні це - один з найбільш масштабних проектів по реконструкції вуличного освітлення в Україні», - розповів . керівник Команди підтримки Програми «Угода Мерів – Демонстраційні проекти»
Ян Едвін Ваандерс.

Перший заступник голови Чернігівської обласної державної адміністрації Леонід Сахневич зауважив, що голови ще 12 міст Чернігівщини також підписали Угоду мерів і активно навчаються написанню проектів, щоб також залучити до своїх міст кошти. А головною метою є зменшення залежності від Росії, чому, до речі, вже наступного року ефективно посприяє Корюківська ТЕС, будівництво якої завершується. Вона працюватиме на відходах деревини, якою багаті північні райони області.

В міському Центрі вуличного освітлення, створеному в рамках проекту, інженер-енергетик комунального підприємства «Менакомунпослуг» Станіслав Єрмоленко показав як звичайним комп’ютером здійснюється контроль за системою освітлення всього міста. Варто зауважити, що лампи – вітчизняного виробництва (Харків), операції по визначенню виробника були проведені прозоро, через тендери. Іноземці якраз і контролювали процес прозорості та турбувалися про якість робіт. Проте керувала все ж Менська міська рада.

«Чи не можна було щось вкрасти?» - не без єхидства цікавились журналісти, знаючи корупційні можливості наших чиновників. Проте учасники проекту зі столиці запевнили, що європейці забезпечили щільність процесу, щоб жоден корупційний палець не проліз.

Міський голова повіз журналістів на вулицю Новий шлях, де разом з директором комунального підприємства «Менакомунпослуга» Олегом Неберою показав, як зі звичайного планшета регулюється освітлення цілої вулиці. Справа в тому, що світильники так розраховані, щоби при потребі збільшувати чи зменшувати яскравість і, відповідно, енергозатратність. Коли люди йдуть чи їдуть з роботи – освітлення максимальне, пізно ж увечері регулюється до 25 відсотків потужності.

«Світло у дворі й на вулиці, як в Європі» - розповідали нам місцеві мешканці. А модернізація освітлення Мени триває.

Василь ЧЕПУРНИЙ, "Голос України"



Теги:мена, енергозбероеження, гранти, угода мерів


Читайте також



Коментарі (0)
avatar