реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОЛІТИКУМ

Менська виборча комісія змушена провести повторне жеребкування

Тиждень тому, 10 квітня, Менська виборча комісія провела жеребкування кандидатів на посаду голови громади та партій у виборчих бюлетенях. Однак процедура жеребкування, на думку представників партії «Самопоміч», була порушена, тож партійні юристи подали позов до суду та виграли справу. Тепер у Мені має відбутися повторне жеребкування, але вже в рамках закону.

Про це на своїй сторінці у Фейсбук написав громадський активіст, правозахисник Олександр Гашпар. Пише сайт Час чернігівський

— Жеребкування Менської виборчої комісії коштуватиме платникам податків 4800 гривень. Ви спитаєте, чому так дорого обійдеться нескладна виборча процедура? А відповідь тут проста: Менська міська виборча комісія, за словами голови цієї комісії, керується у роботі «своїм умом» замість того, аби керуватися Конституцією, Законом України «Про місцеві вибори» та Постановами Центральної виборчої комісії з питань проведення місцевих виборів, — запевняє Гашпар.

Партія «Самопоміч», яка бере участь у виборах до Менської ОТГ, звернулися до Чернігівського окружного адміністративного суду з позовом про визнання жеребкування незаконним, назвавши його фейковим.

— По-перше, жеребки з барабанів діставали особи, які не є представниками місцевих організацій партій у виборчій комісії з правом дорадчого голосу, а є кандидатами та/або керівниками місцевих партійних організацій, що є порушенням законодавства, адже за відсутності представника місцевої організації партії участь у жеребкуванні замість нього мав би брати визначений виборчою комісією член цієї комісії.

По-друге, не всі особи, які діставали жеребки з барабана, демонстрували та оголошували номери, що також є порушенням встановленого Порядку проведення жеребкування.

По-третє, відомості про хід та результати жеребкування не вносилися до протоколу засідання виборчої комісії, — пише на своїй сторінці у Фейсбук Олександр Гашпар.

Однак головне порушення, за словами правозахисника, полягає в тому, що Постанова №26 від 10 квітня ц.р. була оформлена без прийняття відповідного рішення виборчою комісією, яким би й мали б затвердитися підсумки проведеного жеребкування.

З огляду на порушення, суд скасував і постанову виборчої комісії, і порядок розміщення в ньому назв місцевих організацій партій. Це значить, що Менська міська виборча комісія має провести повторне жеребкування згідно з Постановою ЦВК та затвердити новий порядок розміщення назв місцевих організацій партій у виборчому бюлетені.



Теги:Самопоміч, мена, Чернігівський окружний суд, Олександр Гашпар, вибори в ОТГ


Читайте також



Коментарі (1)
avatar
1
Цікаво, що ні голова Менської ТВК від "Народного фронту", ні заступник від
"Опоблоку", ні секретар від "БПП" не тільки не були присутні на суді 16
квітня, але навіть не збираються оскаржувати (можна оскаржити до 18
квітня включно!) це по суті абсурдне рішення, яке грубо порушує терміни виборчого процесу, зокрема з 18 квітня
оприлюднення на кожній з 27 виборчій дільниці для ознайомлення виборців
зразків бюлетенів для голосування.
Мабуть владу дуже влаштовує таке рішення суду. яке відбулося за присутності у суді лише
позивача - представника "Самопомочі" О.Гашпара.
avatar