реклама партнерів:
Головна › Новини › Споживач

Маслюки пішли!

Рясні дощі на Чернігівщині спровокували густу появу грибів. Найбільш рясно вродили маслюки. Пропонуємо вам поради з їх приготування.Твій дім і сад

Маслюки здавна улюблені слов’янськими народами, адже варто знайти один і поблизу тут же визирає інший, так що з одної галявинки можна набрати цілий кошик.

Клейкий гриб середнього і великого розміру складно не помітити: він досягає 8 см у висоту і привертає увагу темно-коричневим, жовто-червоним або медовим капелюшком з маслянистим блиском. А маслюки-крихти ховаються під опалою хвоєю, утворюючи невеликі горбки, і досвідчений грибник завжди придивляється до таких опуклостей, особливо якщо поруч сяють на сонці капелюшки більших «побратимів». На розрізі ароматна м’якоть таких грибів найчастіше жовта (іноді біла) і злегка водяниста, не змінює колір з часом. Світло-жовтий спороносний шар, як правило, легко відділяється від напівсферичного капелюшка і має дрібнопористу структуру.

Запашні смачні гриби без червоточин придатні практично для будь-якої переробки, але маринувати і варити маслюки найкраще без шкірки, так як вона робить маринад густим як кисіль, а самі капелюшки чорніють, роблячи страву зовні малопривабливою. Очищений ж маслюк виглядає гарно: світло-кремове забарвлення додає стравам додаткову естетичну цінність. Для сушіння і смаження використовують маслюки з цілою шкіркою – вони все одно темніють в процесі обробки. Сухі маслюки ламкі і сильно кришаться, але цією якістю з успіхом користуються кухарі багатьох країн, додаючи грибний порошок в різноманітні соуси і супи-пюре. Також маслюки часто входять до складу таких страв, як : салатів, тушкованого м’яса, рагу, жульєна та інших.

Корисні властивості маслюків

Поживна цінність маслюків практично не поступається білим грибам, що обумовлено їх амінокислотним складом, порівнянним з білками тваринного походження. При цьому засвоюваність грибного протеїну досить висока (70-80%) за умови нормальної роботи травного тракту. Маслюки містять необхідні людському організму вітаміни А, С, групи В, РР, мікроелементи (залізо, калій, фосфор, марганець, цинк, йод, мідь), солі і жирові речовини (до 1%). Не так давно шляхом численних наукових вишукувань було виявлено, що в деяких видах маслюків присутні особливі смолисті з’єднання, що здатні полегшити стан хворих при хронічній подагрі і зняти гострі головні болі.

Небезпечні якості та шкода від маслюків

За допомогою досліджень вчених з інституту біофізики СОРА був встановлений той факт, що з дванадцяти різновидів грибів, які ростуть поблизу від промислових підприємств, маслюки виявилися шкідливими. Це пов’язано з тим, що на перший погляд нешкідливі гриби накопичують найбільше радіоактивного і небезпечного для людини хімічного елемента цезію. Тому при зборі грибів у екологічно забруднених лісах слід замочити маслюки в холодній воді, змінити її кілька разів, а потім прокип’ятити в різних водах 2-3 рази. Але краще гриби в таких місцях не збирати зовсім, а вирощувати на власній ділянці високоякісний міцелій.

Крім вищесказаного маслюки містять значну кількість клітковини, просякнутої хітином, що перешкоджає нормальному переварюванню і засвоєнню грибів. Лікарі не рекомендують вживати гриби при розладах травлення і хронічних захворюваннях шлунково-кишкового тракту.



Теги:гриби, маслюки, рецепти грибів


Читайте також



Коментарі (0)
avatar