реклама партнерів:
Головна › Новини › Село

Майже всі чернігівські нардепи за агроолігархів, проти продажу землі

Народні депутати від Чернігівщини 6 жовтня, на засіданні Верховної ради, майже одноголосно підтримали законопроект щодо продовження мораторія на продаж сільськогосподарських земель до 1 січня 2018 року.

"За" законопроект № 5123-1 проголосувало 297 народних депутатів. З них "за" голосували наступні чернігівські нардепи: Сергій Березенко (БПП), Валерій Давиденко (БПП), Анатолій Євлахов (БПП), Олександр Кодола (НФ), Валерій Дубіль (Батьківщина), Василь Амельченко (РПЛ) та Олег Купрієнко (РПЛ).

Не голосував лише Олег Дмитренко (БПП). Відсутніми під час цього голосування були народні депутати Анна Романова (Самопоміч) та Максим Микитась (позафракційний). Про це повідомляє сайт ПіК

"Цей ринок має бути прозорим і справедливим, конкурентним і ефективним, він має унеможливлювати будь-які тіньові оборудки із землею. Саме тому є необхідність продовжити мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення до належного законодавчого забезпечення запровадження і регулювання обігу земель, але не раніше 1 січня 2018 року", - йдеться у пояснювальній записці до законопроекту, пише Економічна правда.

Голова Українського товариства економічних свобод (УТЕС) Мар'ян Заблоцький стверджує, що Верховна Рада, насправді, не продовжила мораторій, а замінила одну дату в Земельному Кодексі на іншу.

"Насправді, ця дата немає жодного значення, адже мораторій є безстроковим ю Земельний Кодекс чітко каже, що мораторій діє: "до набрання чинності законом про обіг земель сільськогосподарського призначення, але не раніше 1 січня 2018 року". Тобто, фраза не раніше "набрання чинності" окремого закону фактично означає безстроковість мораторію", - наголошує він.

"Тобто ніякого скасування мораторію до прийняття закону не буде. Власне, будь-який прийнятий закон, в тому числі про обіг, може просто скасувати "не раніше 1 січня 2017 року", - додає Заблоцький.

Нагадаємо, вимога про прийняття закону "Про обіг земель сільськогосподарського призначення" міститься в меморандумі, який Україна напередодні підписала з МВФ.

Вимогу відкрити ринок землі озвучив також Президент Петро Порошенко, виступаючи на початку вересня в парламенті. Він заявив, що відсутність відкритого ринку землі стримує приплив інвестицій в аграрний сектор, який є одним з головних постачальників валюти в країну.



Теги:мораторій на землю, Ринок землі, продаж землі


Читайте також



Коментарі (0)
avatar