реклама партнерів:
Головна › Новини › Захоплення

"Літературний Чернігів": ювілейне число

П"ятидесяте число журналу "Літературний Чернігів" щойно вийшло з-під руки редактора Михася Ткача. Щоквартальник був започаткований чернігівським товариством "Просвіта" далекого 1992 року. За цей час на його сторінках побачили світ сотні творів цікавих авторів.

Не розчаровує і цей номер, що його можна назвати ніжинським. Цікаво дебютує Юрій Бондаренко, літературознавець з Ніжина -- його "Баба Зіна класу "Еліт" є цікавим зразком химерної прози. Тетяна Федорченко також дебютує -- але оригінальною літературознавчою статтею "Чи вб"є сучасна українська проза вічне українське місто?". Рідко доводиться читати такий оригінальний і об"ємний погляд на нашу літературу.

Літературна студія Ніжинського державного педагогічного університету імені М.Гоголя представляє кількох авторок, але, на жаль, майже всі вони хибують на заримовані зітхання-грання:" Зустріч, радість, любов. Сльози, прощання і кров...". Зате Віктор Татарин з Сядриного Корюківського району подає місцями цікаву прозу, а Ганна Арсенич- Баран добіркою до свого 40-річчя (хоч одна жінка не боїться вказати свого віку!) зізнається в любові до Чернігова, Коцюбинського та храмів міста.

"Літературні спогадування" Василя Чепурного частково повертають до дискусії, ганебно насіяної в "ЛУ" В.Базилевським". А Тамара Демченко, рецензуючи книгу про Жуклю Василя Устименка, нагадує і про "православну революцію", описану в "Сіверщині", і дає розуміння ситуації з краєзнавством -- вельми захоплюючою наукою.

Короткі новели Валентини Меркулової наче прості і безхитрісні, але гріють душу читача спогадами дитинства, яке в нормальних людей живе завжди. Журнал представляє також книги Олександра Олійника, Олега Гончаренка, Валерія Іллі. Обкладинка ж ювілейного числа журналу подає зображення ніжинського козацького Миколаївського собору.




Теги:Літературний Чернігів, Жукля, Михась Ткач, манна Арсенич-Баран, Тамара Демченко


Читайте також



Коментарі (0)
avatar