реклама партнерів:
Головна › Новини › Споживач

Куди закотилися Путивка з Пепенкою?

На чернігівських ринках подорожчали молоко, яйця, масло – це й не дивно, адже таке здорожчання є сезонним.

Особливо стрибнула ціна на курячі яйця – середня їх вартість в магазинах області – 23 гривні, тоді як ще десять днів тому десяток їх коштував 21 гривню, а у вересні взагалі 15. А за домашні яйця (чи ті, що такими називають) просять і по 28 гривень. Можна подумати, що приміські села годують курей якимись супер натуральними харчами…

За останній тиждень ціна на вершкове масло піднялася на 17 гривень за кілограм – до 116, сметана подорожчала з 33 до 35 гривень. Проте похолодання традиційно приводить до забою худоби – тож ціни на яловичину та свинину похитнулись на одну-дві гривні. Хоча, як не дивно, курятина ціну піднімає.

«Серед регіонів наша область має середні показники, - каже заступник начальника головного управління статистики в області Тетяна Дусь. – На подорожчання вплинуло зростання тарифів на електроенергію, водопостачання та каналізацію, а також сезонне подорожчання одягу та взуття. Проте є й подешевшання – наприклад, гречка зменшилася в ціні, подешевшали овочі».

Офіційно індекс інфляції у вересні склав в області 101,7%, тобто майже на 2 відсотки сталося загальне подорожчання. Але одяг – майже на 7 відсотків, а продукти харчування – лише на 1%.

Зварити борщ на Чернігівщині можна ще недорого – так званий борщовий набір коштує дешево. Певно, відзначається близькість містян до села, наявність у більшості їх дач та батьківських садиб.

Проте, яблук місцевих сортів на чернігівському ринку так і не знайти – скажімо, відома всім Антонівка практично не вигулькувала на прилавках, а Путивку чи Пепенку уже й стали забувати. А це ж були традиційні яблука для заквашування. Натомість на колись садову Чернігівщину везуть усілякі Голдени. А борщ по-чернігівськи, до речі, це ще й скригель-два кислої і смачної Антонівки…

Василь ЧЕПУРНИЙ,Голос України



Теги:Василь Чепурний, борщовий набір, подорожчання, ціни, яблука


Читайте також



Коментарі (0)
avatar