реклама партнерів:
Головна › Новини › КУЛЬТУРА

Козацькому роду нема переводу! Майстру Івану Бібіку – 90 років!

25 листопада 90-річний ювілей відзначатиме заслужений майстер народної творчості України (з 1987 р.) відомий гончар Іван Іванович Бібік. Він народився в далекому1925 р. в с.Олешня Ріпкінського р-ну Чернігівської області . Був учасником Другої світової війни, дійшов до Берліна. Нагороджений численними орденами та медалями. Член НСМНМУ з 1991 р. Бере участь у різноманітних регіональних, всеукраїнських та міжнародних мистецьких виставках.

З 1946 року майстер живе в своєму рідному селі, працював гончарем в Олешнянському гончарному цеху Ріпкінського ДОЗу. В творчому доробку майстра: побутовий гончарний посуд, виконаний в традиціях чернігівських гончарів, горщики, миски, гладижки, глеки, тикви, макитри. Форми кераміки І.Бібіка глибоко народні, класичні. Великим досягненням у творчий долі митця є відродження стародавнього мистецтва виготовлення димленої кераміки, яка з давних-давен побутувала на Чернігівщині. Його роботи знаходяться в багатьох музеях України, зокрема, в Музеї народної архітектури та побуту, їз мають Чернігівський історичний музей, Чернігівський художній музей.

- Чернігівський обласний Осередок Національної спілки майстрів народного мистецтва України щиро вітає славного поліського гончара, талановитого митця, неперевершеного творця самобутніх творів правдивого народного мистецтва, заслуженого майстра України Івана Івановича Бібіка! – говорить голова Чернігівського Осередку НСМНМУ Володимир Мороз. - Щиро зичимо Майстру міцного здоров’я, творчої наснаги, щоб довгі роки багатогранний талант митця продовжував примножувати національну традиційну культуру, вкарбовуючи до неї нові яскраві сторінки.

Шанувальників таланту народного майстра запрошуємо відвідати його ювілейну виставку, яка відкриється в п’ятницю, 25 листопада, в приміщенні Чернігівського історичного музею! Початок – о 13.00.

Рядки творчого досьє майстра
Гончарство є однією з найдавніших галузей діяльності людини, за зразками стародавньої кераміки науковці визначають рівень розвитку певної цивілізації. Повною мірою це стосується і території сучасної України, де гончарство розвивалось з дохристиянських часів. Кожний регіон мав свої особливості в гончарному виробництві, це форма, колір, глина тощо.
Іван Бібік – одна з найбільш значущих постатей в сучасному традиційному гончарстві. Він отримав це мистецтво у спадщину від своїх дідів і прадідів, які теж були гончарями. В його виробах втілюється віковий досвід і традиції гончарства чернігівського Полісся, і в цьому його відмінність від сучасних майстрів, вироби яких бувають вишуканіші та досконаліші, але вже не мають духу минулої епохи.

Одне з досягнень майстра – відродження на Чернігівщини так званої димленої кераміки. Виготовлена за особливою технологією (відмінна система опалення) за відсутності покриття (глазурування) кераміка набуває своєрідних незвичайних рис і залишається найбільш екологічним гончарним посудом. Колись цей посуд був широко розповсюджений на Чернігівщині, на Волині і в інших регіонах, але з часом був незаслужено забутий. Зараз цю технологію успішно використовують гончарі в багатьох регіонах України, особливо в західних, маючи з цього непогані заробітки.

З 1991 року Іван Бібік працює під опікою Національної спілки майстрів народного мистецтва України, членом якої став один з найперших. Спілка допомогла майстру спрямувати своє мистецтво у життєдайне русло традиційної народної творчості. Твори майстра знаходяться в багатьох музеях України, а численні виставки в Україні і за кордоном зробили ім’я майстра відомим, яке безперечно ввійде в аннали українського національного мистецтва.

Вікторія СИДОРОВА



Теги:Іван Бібік, гончарство, Олешня, Спілка народних майстрів, димлена кераміка


Читайте також



Коментарі (0)
avatar