реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОДІЇ

Декомунізація в Чернігові завершиться 21 червня? ФОТОрепортаж

Рік тому, 21 травня 2015 року, набрав чинності Закон України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки».
Нагадаю, що ліквідація найбільш одіозної монументальної символіки комуністичного режиму в місті Чернігові учасниками Революції Гідності і патріотами відбулася не тільки без участі, але і за протидії влади.

Судіть самі.

Пам’ятник В. Леніну було скинуто активістами Євромайдану 21 лютого 2014 р.

М. Фрунзе – 14 жовтня 2014 р.

В. Антонова-Овсієнка, М. Подвойського – 9 лютого 2015 р.

Г. Петровського – 25 березня 2015 р.

М. Щорса, М. Кропив’янського – 17 квітня 2015 р.

Ю. Коцюбинського – 25 квітня 2015 р.

20 травня 2016 року голова Чернігівської ОДА В. Куліч видав розпорядження «Про демонтаж пам’ятників і пам’ятних знаків відповідно до Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки»

Цим розпорядженням доручено до 21 червня 2016 року головам районних державних адміністрацій, органам місцевого самоврядування, керівникам підприємств, установ, організацій незалежно від форм власності забезпечити здійснення у встановленому порядку демонтаж пам’ятників, пам’ятних знаків і меморіальних дощок відповідно до закону України згідно з переліком, а також таких, які не включені до переліку за умови наявності експертного висновку.

Щодо міста Чернігова, то у розпорядження голови ОДА вказано перелік пам’ятників, пам’ятних знаків, меморіальних дощок Чернігівської області, які підлягають демонтажу:

Пам’ятник М.О. Островському – радянському письменнику.

Пам’ятник В.М. Примакову – радянському військовому діячеві.

Стели (2), присвячені жовтневій соціалістичній революції та встановленню радянської влади в Україні (2-га й 3-я від вул. Лісковицької) у складі Меморіального комплексу Слави воїнів, партизанів та підпільників та могили Невідомого солдата.

Меморіальна дошка на будинку, де містився в січні 1918р. штаб Замоскворіцького Червоногвардійського загону, за допомогою якого в місті Чернігові було встановлено радянську владу.

Меморіальна дошка на будинку колишньої чоловічої класичної гімназії, в якому проходив І губернський з’їзд Рад робітничих, селянських та солдатських депутатів.

Меморіальна дошка на будинку, в якому тимчасово знаходився Уряд Радянської України.

Меморіальна дошка на будинку, в якому проходила 1 облпартконференція, на якій виступив голова ВУЦВК Г.І. Петровський – радянський державний і партійний діяч.

Меморіальна дошка, присвячена штабу Червоногвардійського загону на будинку колишнього реального училища, в якому розміщувався штаб Червоногвардійського загону.

Меморіальна дошка, присвячена Ю.М. Коцюбинському та В.М. Примакову на будинку колишньої 1-ї чоловічої гімназії, де навчалися видатні письменники, вчені і громадсько-політичні діячі.

Меморіальна дошка, присвячена штабу Богунського полку на будинку, в якому розміщувався штаб Богунського полку.

Меморіальна дошка на будинку архієпископа, де в період громадянської війни був Чернігівський губком партії.

Меморіальна дошка, присвячена М.І. Подвойському на будинку колишньої Чернігівської духовної семінарії, в якій навчалися революціонери та діячі мистецтв.

Варто звернути увагу на те, що демонтажу підлягає і одіозне погруддя В. Примакову, розташоване на Алеї героїв, яке активістам так і не вдалося через технічні трудності скинути з постаменту.
Виникає питання: чи підлягають до 21 червня 2016 року демонтажу постаменти на яких знаходилися монументи або погруддя комуністичних ідолів?

Чернігівська міська влада вже відповіла на це питання реставрацією в кінці квітня 2016 року постаменту пам’ятника В. Леніна, який постраждав від падіння монументу. За рішенням міськвиконкому на це було виділено 70 тисяч бюджетних гривень.

Сергій Соломаха




















Світлини автора від 22 травня 2016 року








Коментарі (0)
avatar