реклама партнерів:
Головна › Новини › РЕЛІГІЯ

Хода на Київ – точно за мир?

Чим ближче хресний хід до Києва, організований Українською православною церквою Московського патріархату, тим більше хвилювання патріотично налаштованих громадян: чи не буде тут якоїсь диверсії?

Скажімо, народний депутат Дмитро Тимчук переконаний: «Якщо мова йде про агресію російської Федерації, то вона задіює всі інструменти, які є на нашій території. УПЦ МП – це саме такий інструмент». Про ймовірний сценарій провокацій на вулицях Києва 26 липня, коли прийдуть дві колони до столиці, говорив і голова Верховної ради Андрій Парубій.

В той же час організатори маршів – а вони йдуть двома колонами зі Святогірської лаври на Донеччині та з Почаївської на заході України – запевняють, що хресні ходи організовані виключно для молитви за мир. Щоправда, дивно чому просити миру йдуть до Києва, а не до Москви, яка й напала на Україну. Чи, принаймні, в окуповані Донецьк і Луганськ.

Правоохоронці не виключають, що терористи будуть «приглядатися» до хресної ходи УПЦ МП – про це заявив радник міністра внутрішніх справ Іван Варченко. «Колони вірян супроводжують представники Національної поліції та інших силових структур. Вони стежать за дотриманням законів та захищають від злочинних посягань, - сказав він. Він підтвердив, що є в колонах і «особи спортивної статури».

Яка реакція Служби безпеки України? Наразі висловився тільки радник голови Юрій Тандіт: «Служба безпеки України діятиме в рамках закону в разі, якщо під час хресного ходу, організованого Українською православною церквою Московського патріархату, виникнуть провокації, які можуть трактуватися, як загроза цілісності України».

Гадаємо, СБУ винесла уроки із перевезенням Україною «дарів волхвів» за часів Януковича, коли в почеті московського патріарха Кирила (Гундяєва) мандрував для вивчення обстановки сумновідомий тепер терорист Гіркін. Зрештою, радник голови СБУ підтвердив, що будь-яку акцію російські спецслужби можуть використовувати як технологію.

Інша церква – Українська православна Київського патріархату щороку проводить хресні ходи, але в центрі Києва, на честь Хрещення Руси – України та вшанування святого князя Володимира Великого. Схоже, що релігійним конкурентам – УПЦ МП- спало на думку перевершити акції Київського патріархату. Проте архієпископ Чернігівський і Ніжинський, секретар Синоду УПЦ КП Євстратій (Зоря) звертає увагу, що «навіть спонсорують це шестя (і організаційно, і у медіа) ті самі політики, які стояли за анти майданом. Разом вони хочуть довести, що саме Московський патріархат – це і є Україна, що тут – простір «руського міра». Владика Євстратій закликав у відповідь масово вийти на традиційну хресну ходу Київського патріархату 28 липня від Володимирського собору до пам’ятника св.Володимиру, підкресливши, що заходи двох церков не співпадають ні у часі, ні у просторі і зіткнення не може бути в принципі.

Хресний хід фактично всією Україною організований за закликом митрополита Київського УПЦ МП Онуфрія (Березовського). І тут, на нашу думку, найбільш близький до істини щодо суті ходи журналіст Віталій Портніков: «Хресна хода – це не дорога в Київ. Це дорога в Константинополь. Це спроба продемонструвати Вселенському патріарху з якою силою він може зіткнутися у випадку відкликання томосу про визнання Київської митрополії канонічною територією РПЦ (про що й просить його верховна рада – ред..). Саме тому для РПЦ важлива масовість цієї ходи і завершення її саме в Києві. Доки ми готуємося до політичних провокацій, РПЦ намагається вчергове поставити крапку на ідеї української автокефалії».

Народний депутат Дмитро Тимчук, з котрого ми й починали огляд, нагадав про законопроект № 4511, розроблений міжфракційною групою депутатів «Наступ». Там прямо говориться, що релігійні організації, центр управління якими знаходиться не в Україні, а в країні – агресорі, повинні підписати договір з українською владою, у якому візьмуть на себе зобов’язання не проводити антиукраїнської діяльності. Народний депутат висловив сподівання, що тепер законопроект попаде у сесійну залу.

Василь ЧЕПУРНИЙ

В основному опубліковано в газеті "Голос України" за 13 липня



Теги:московський патріархат, УПЦ МП, фсб, хресна хода, СБУ


Читайте також



Коментарі (1)
avatar
1
Попченко Хлопці, фігня що ви думаєте. Ніхто нічого не хоче робити бо бояться Москви. Такі хохли були, такі й задишилися. Цей хід треба було задушити в зародиші. Ще одне підтвердження, що СБУ працює разом з ФСБ. Це моя думка-помиляюся рідко.
avatar