реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

Калинові замість Жовтневих: як пройшла декомунізація вулиць у Чернігівській області

Після набуття чинності Закону про декомунізацію карти українських міст і сіл змінилися до невпізнання. Яндекс вивчив, які нові назви вибрали для вулиць Чернігівської області, що потрапили під дію закону.

За рік на Яндекс.Картах у зв’язку з декомунізацією було перейменовано понад 320 вулиць Чернігівщини. За цим показником вона посідає 12-те місце серед регіонів країни, випереджаючи Херсонську область (менше 300 перейменувань) та поступаючись Сумській (близько 440).

Першочергово на Чернігівщині перейменовували вулиці Щорса та «жовтневі» (Жовтнева; 10, 20, 40, 50 років Жовтня тощо). Ось яких назв, за даними Яндекса, зникло з карти області найбільше:
1. Щорса, Жовтнева/Жовтня – по 9
2. Кірова, Піонерська – по 7
3. Чапаєва – 6

Замість них з'явилися Сонячні та Козацькі, Соснові й Виноградні, Вознесенські та Покровські. Однак на карті регіону досі можна знайти «радянські» назви, наприклад, десять вулиць Фрунзе.

Якщо говорити про теми, яким віддавали перевагу при виборі нових назв, то на першому місці були релігійні та «смачні». За даними Яндекса, у Чернігівській області з’явилось 11 вулиць, названих на честь церковних свят чи святих, приміром Успенська, Воздвиженська, Покровська. Стільки ж «смачних»: Абрикосова, Малинова, Яблунева тощо.

Іноді під перейменування потрапляла чи не єдина вулиця в селі. Так, колишня вулиця Попудренка в селі Лебіддя стала Стародубською.

Досить часто вулицям намагалися підібрати «зручні» назви, схожі на старі за звучанням або змістом. Наприклад, в Ічні Першотравневу перейменували на Травневу, а у Корюківці вулиця Калініна стала Калиновою.



Теги:перейменування, декомунізація, Першотравнева


Читайте також



Коментарі (0)
avatar