реклама партнерів:
Головна › Новини › Невідома Україна

Ймовірного внука Ярослава Мудрого перевірили на томографі, тепер – на ДНК

В Національному архітектурно- історичному заповіднику «Чернігів стародавній» столичні телевізійники знімають другу серію документального історичного фільму «Україна. Повернення своєї історії». Перша серія була присвячена добі гетьмана Івана Мазепи, а друга – добі Київської Русі.

І тут у центрі дослідження опинився череп чернігівського князя Гліба Святославовича, онука Ярослава Мудрого. Щоправда, що череп належав саме цьому князю – поки що версія науковців, але для її підтвердження телеканал «1+1» залучив серйозні дослідження. Так у Чернігові було здійснено томографію черепа науковцями з Інституту антропології. Певно, це потрібно було для підтвердження літописного свідчення про вбивство князя чуддю і, відповідно, на черепі ззаду лишився слід. Вбивали, виходить князя язичники підло… До речі, вбили його за те, що він, будучи в той час князем новгородським, вбив знаменитого волхва, який підняв постання проти князя.

Тепер же череп поїде далі. Розповідає генеральний директор Національного архітектурно- історичного заповідника «Чернігів стародавній» Юрій Соболь: «Череп свого часу досліджувався ще відомим істориком Герасимовим, але він не встиг здійснити реконструкцію зображення Гліба Святославовича так, як зробив скульптурне зображення його діда – Ярослава Мудрого. Тепер же Інститут археології взяв зразки черепа і вони досліджуватимуться на ДНК в Копенгагенському інституті (Данія), а реконструкцію буде зроблено в Познані (Польща)».

Науковці ж впевнені, що цей череп належить саме князю Глібу, бо у «Повісті врем’яних літ” вказано точне місце його поховання. Щоправда, поховання було пограбоване, коли його відкрили археологи – збереглися тільки три золочені пластинки, що закотилися між кісток. І тепер в Борисоглібському соборі зберігається саркофаг поховання чернігівського князя Гліба, який за своє життя був князем не тільки чернігівським, але іновгородським, і тьмутараканським - саме він міряв відстань від Корчева (нині – Керч) до Тьмуторокані по льоду Керченської затоки, свдченням чого є пам’ятка “Тьмутороканський камынь».

Хоча історики досі сперечаються про саме Тьмутороканське князівство, дослідження черепа князя Гліба допоможе розкрити багато старовинних таємниць України – Руси. Тим паче, що знімальна група працює працювати в архівах Луцька, Львова і Ватикану.

Василь ЧЕПУРНИЙ, "Голос України"
м. Чернігів


На зображенні з Радзивілівського літопису князь Гліб вбиває волхва на новгородському віче.



Теги:НАІЗ Чернігів стародавній, Новгород, Тьмуторокань, чернігівські князі, Гліб Святославович


Читайте також



Коментарі (0)
avatar