реклама партнерів:
Головна › Новини › МЕДИЦИНА

Які лікарні Чернігівщини залишились без ліків?

Через борги Казначейства бізнес не приходить на закупівлі органів місцевої влади. Такі висновки підвів експерт Центру політичних студій та аналітики Гліб Канєвський під час конференції «Які лікарні Чернігівщини залишились без ліків?» 22 вересня 2014 року в приміщенні медіа-центру «Моє місто».

«Несплата за рахунками місцевої влади створює загрозу для забезпечення соціальних об` єктів у 2015 році», - додав експерт.

Центр політичних студій та аналітики протягом червня-вересня 2014 року відслідковував тендери, які не відбулися чи були відмінені в Чернігівській області. Всього таких закупівель від 01червня 2014 року по сьогоднішній день налічується 65. Найбільше постраждала соціальна сфера. 17 тендерів зірвалися для закладів охорони здоров`я. 11 - для шкіл та університетів. Для прикладу, Чернігівський обласний онкологічний диспансер 18 вересня повідомив про відміну торгів по лікам для пацієнтів через те, що ніхто не прийшов. 17 вересня Чернігівська міська лікарня №1 через ту ж причину відмінила закупівлю терапевтичних душових установок. Орлівський психоневрологічний інтернат з червня не може закупити 207 тонн вугілля для опалення.

Через зрив закупівель в сфері освіти найбільше постраждають учні з сел. Відділ освіти Бахмацької райдержадміністрації два рази поспіль відміняв закупівлю 350 кг твердого сиру, бо на торги ніхто не прийшов. Серед інших причин провалу тендерів треба виділити халатність посадових осіб. Так, «Центр матеріально-технічного та інформаційного забезпечення освітніх закладів» Чернігівської облради через порушення законодавства не зміг закупити чотири шкільні автобуси типу ПАЗ. Відділ освіти Прилуцької районної державної адміністрації Антимонопольний комітет спіймав на дрібному порушені процедури і змусив відмінити торги. Таким чином, для опалення шкіл не вдалося закупити 340 тонн вугілля.

Є проблеми в сфері оборони на Чернігівщині. Філія військової частини А0543 МО України, яка обслуговує інженерні війська в м. Ніжин, відмінила торги по 12 км кабелю та 4480 комплектах розеток загальною вартістю більше півмільйона гривень.
Прикметно, що провал державних закупівель на Чернігівщині стає трендом. В 2013 році за такий самий період зірвалось 59 торгів.

Відсутність пропозицій від бізнесу засвідчує низьку довіру до платоспроможності місцевих органів влади та держави в цілому. В перспективі недовіра призведе до катастрофи в 2015 році, через яку і лікарні, і військові частини залишаться без необхідних товарів та послуг . Міністерства та місцева влада можуть вирішити проблему тільки спільними крокам. Уже зараз місцева влада повинна кооперуватися та робити спільні звернення до уряду з наступними пропозиціями.

1) Міністерство фінансів має зібрати повну інформацію по заборгованостях перед переможцями тендерів.
2) Казначейство мусить негайно погасити таку заборгованість.
3) Від Мінекономрозвитку треба вимагати конкретний список жорстких та м`яких порушень для того, щоб замовники не боялися допускати до торгів учасників, які в пропозиціях припустилися елементарних помилок.

«І тільки тоді, коли бізнес побачить реальну платоспроможність місцевої влади, проблеми з відсутністю учасників на торгах зменшаться», - завершив експерт Центру політичних студій та аналітики Гліб Канєвський.



Теги:тендери, Бахмацький район, казначейство, Ніжин, лікарні Чернігівщини


Читайте також



Коментарі (0)
avatar