реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Як уряд «знижує» інфляцію за допомогою планових платежів за електроенергію

Ще продовжується обурення споживачів Чернігова на свавілля ПАТ «Чернігівгаз» з погрозами відключити газ тим, хто вчасно не укладе так званий типовий договір, а тепер за їх обдирання взявся інший монополіст – ПАТ «Чернігівобленерго». Він теж хоче покращити власний добробут за рахунок людей. Воно і не дивно, бо навіть місцева влада не бажає захищати свою громаду – Чернігівський міський голова відмовився ініціювати громадські слухання щодо дій газового монополіста. А це сигнал діяти.

Судіть самі.
З червня цього року банківські установи Чернігова, в т.ч. навіть державні «Ощадбанк» і «Укрпошта» синхронно припинили приймати платежі від населення за спожиту електроенергію за рахунками ПАТ «Чернігівобленерго» з виправленими сумами. Саме в такий спосіб винахідливий монополіст прореагував на спроби людей не платити так званий «плановий платіж за наступний місяць». Звісно, до цього споживачі за рахунками, які отримують щомісячно, мали змогу без зайвих проблем оплатити тільки ту суму за електроенергію, яку реально спожили за місяць. Тепер усі, хто не погоджуються зі сплатою наперед планових платежів, повинні купляти абонентську книжку і власноруч вносити всі реквізити для оплати. Звісно, що багато людей таке ускладнення для себе навряд чи сприймуть. Вони будуть змушені сплатити наперед місячну плату за ще неспожиту ними електроенергію.
Наприклад, для Чернігова, а це з майже 100 тисяч споживачів, ця сума складе біля 2 млн. грн. (100 000 споживачів х 20 грн.). Для всієї України ця сума може сягнути і всі 400 млн. грн. (20 млн. споживачів х 20 грн.) на рік.
Отже, за допомогою такої оборудки з готівкового обігу буде виведена чималенька сума, яка не тільки зменшить споживчий кошик громадян, але й, на радість уряду Азарова-Януковича, річні показники інфляції.
Не дивно, що монополісти з ПАТ «Чернігівобленерго» без проблем за підтримки партії влади підписали з банківськими установами та державною «Укрпоштою» зміни до договорів про «недопущення виправлень в платіжних документах» при сплаті за електроенергію.
Таким чином, за допомогою оборудки з введенням так званого «планового платежу» за рахунок людей підвищено прибутковість бізнесу цієї монопольної приватної структури.
Це лише один із багатьох прикладів обіцяного «покращення життя людей вже сьогодні».
Отже, наступ на права і життєвий рівень українців уряду реформаторів набирає обертів.
Восени слід чекати наступного кроку – запуску механізму стягнення пені за кожний день несплати до 20 числа кожного місяця платежів за комунальні послуги, який зараз розробляється урядом.
І так далі!

Сергій Соломаха





Коментарі (4)
avatar
1
Откуда известно, что" партия влады" дала добро? Это голословно или есть доки? Черниговоблэнерго - монополист и пользуется этим. ИНтересно бы узнать, а как в других областях действуют такие организации, а уж потом писать.
avatar
2
Глупая и безграмотная статья, тема интересна но расчитана на бабушек за 80. Сначала разберитесь, эти платежи достали всех, а потом пишите. Например раскажите какой размер пени светит за неуплату :)). Статья чисто популистская
avatar
3
Для тих кому за 80!
Пояснюю...
Якщо пан alex і подібні не знають, що головна причина інфляції - це надлишок готівки не забезпечений товарною масою і послугами?
Нехай вивчає матчасть.
Інше питання звідки береться цей "надлишок"?
Головним чином за рахунок емісії НБУ на замовлення уряду для обслуговування бюджетного дефіциту і закупки валюти для платежів за газ в Росію.
З іного боку, товарний голод і дефіцит товарів в цій країні покривається за рахунок імпорту, а не власного виробництва.
З 2005 року цей імпорт настільки виснажив золото-валютні запаси держави через перевищення імпорту над експортом в тоговельному балансі, що довелося брати валютні запозичення у на рівні 100 млрд. дол. США.
Хоча Тимошенко розраховавала викрутитись за рахунок надходження іноземних інвестицій та криза 2008 року завадила.
І цей процес, на жаль, продовжується.
До речі, через це маємо, наприклад, ще істеричну пенсійну реформу начебто під замовлення МВФ, податковий кодекс, що посилює фіскальність податкової системи щодо малого ісереднього бізнесу.
Ось чому влада будь-який способ намагається зменшити об"єми готівки не в інфляційний спосіб, що знаходиться на руках у громадян.
Як раз оплата на перед без формального підвищення тарифів на комунальні послуги чудовий спосіб це зробити.
Слава Україні!
avatar
4
Щодо пені, alex, то я не працюю в уряді, який зарад посилено розробляє нормативні акти щодо пені.
Пропоную не по-популістські, не по-глупські, а грамотно зверніться прямо до Азарова чи Януковича, якщо ви такий крутий.
Ім таки захисники іхньої влади вкрай потрібні.
avatar