реклама партнерів:
Головна › Новини › Проблема

Як почути радіо в селі?

Ще кілька років тому радіо було в кожній оселі. Але сьогодні інтернет та цифрові технології активно витісняють його з нашого повсякденного життя. І все ж на селі люди, зайняті повсякденними справами, часто-густо воліють слухати саме радіо. Однак проводове радіо поступово зникає, FM-приймачі ловлять не всі радіохвилі. Тож, що нам сьогодні пропонує ефір? Гість «Сіверщини» -- генеральний директор Чернігівської обласної телерадіокомпанії Анатолій ТЮТЮННИК.

-- Анатолію Івановичу, яка у нас сьогодні на Чернігівщині ситуація з радіомовленням?
-- Для початку хотів би пояснити читачам особливості роботи обласного радіо. Це питання треба розділити на дві частини. Виробництвом радіопрограм займається Чернігівська обласна державна телерадіокомпанія (обласне радіо – її структурний підрозділ). Ми виробляємо програми згідно з державним замовленням, згідно з ліцензіями Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення. І ми виконуємо обсяги, цієї роботи, які передбачені цими ліцензіями. І далі наші програми розповсюджуються мережею. Це – перша частина питання. А друга – поширення програм. І от з розповсюдженням програм на Чернігівщині є проблеми.

-- В чому вони полягають?
-- Розповсюдження радіомовних програм здійснюється двома операторами телекомунікаційних послуг. Перший – це Укртелеком, у відомстві якого проводові мережі, а другий – чернігівська філія концерну радіомовлення, радіозв’язку і телебачення (далі – концерн РРТ. –Авт.), яка займається ефірним способом розповсюдження програм передавачами, встановленими на телевізійних вежах, які розміщені на території Чернігівської області. Тобто, з одного боку слухач, у кого є така можливість, приймає звичним для нас приймачем по дротах програми обласного радіо, а з іншого – можна ефірним приймачем приймати програми з ефіру. Так само, як і інші радіостанції – ефірним способом.

-- Але ж з проводовим мовленням у нас серйозні проблеми…
-- Так. Що стосується проводового мовлення, то тенденція не те що тривожна, а й навіть катастрофічна. І цей процес, на жаль, незворотний. Щороку проводова мережа скорочується. Радіоточки зникають.

-- Цей процес характерний лише для Чернігівщини чи спостерігається в усій державі?
-- Така ситуація склалася в цілому по Україні. При всій ефективності тієї радіомережі, яка раніше доходила до кожної хати у найвіддаленішому селі, сучасні технології витісняють проводове мовлення. І оператори телекомунікацій, які надають послуги по розповсюдженню програм, не зацікавлені у тому, щоб не те що підтримувати, а й відновлювати мережу, бо це затратно – це кілометри дротів, опори і так далі.

-- А, цікаво, скільки ще в області діє радіоточок?
-- На сьогоднішній день тільки близько 60 тисяч радіоточок залишилося на території Чернігівської області.

-- А що скажете про районне радіо?
-- Відповідним чином у багатьох районах області через цей незворотний процес припинили діяльність й редакції районного радіомовлення. Тобто місцеве радіомовлення, яке передавалося по дротах, пропало.

-- І який вихід?
-- Вихід один – розвивати й підтримувати ефірне радіомовлення. У тому варіанті, який зараз є, наприклад, обласне радіо розповсюджується системою передавачів, які встановлені на вежах Чернігівської філії концерну РРТ. Стосовно ж ефірного розповсюдження сигналу радіомовлення є також особливості. Тобто проводи відмирають, і тут уже майбутнього немає. Є стара апаратура, використовуються передавачі старого зразка, які працюють в діапазоні ультракоротких хвиль, тобто УКХ, на якому й зараз розповсюджуються програми обласного телебачення.
Але більше 10-ти років тому з’явилося FM-радіомовлення, і воно також поступово розвивається, набирає обертів і в ефірі також зараз триває перехід на FM-частоти щоб було FM-радіомовлення.

Інеса ФТОМОВА

Скорочено. Повністю читайте в газеті "Сіверщина" за 18 жовтня



Теги:Анатолій Тютюнник, Радіо, радіоточки, фм- радіо


Читайте також



Коментарі (0)
avatar