реклама партнерів:
Головна › Новини › Споживач

Як економно платити за опалення?

Індивідуальний теплопункт як варіант уникнути зайвих витрат

Опалювальний сезон невдовзі завершується. Однак багатьом мешканцям багатоповерхівок ще доведеться виплачувати чималі кошти за опалення, які вони заборгували цієї зими. Лише тепер ми насправді розуміємо, що таке «реальні тарифи». Щоб вони не стали для нас непідйомним тягарем, треба наважитися на серйозні зміни. Але що можна зробити?

Насамперед, призвичаїтися до думки, що для нормального управління будинком необхідно створити ОСББ – об’єднання співвласників багатоквартирного будинку. Ця форма управління є найбільш прогресивною і зручною для мешканців багатоповерхівки – вона дозволяє ухвалювати ефективні спільні рішення щодо долі вашого будинку. Такий підхід став зрозумілим уже для багатьох, і той факт, що торік в Україні було створено 7 000 нових ОСББ – третину від існуючих, є найяскравішим доказом цього.

І ось який зиск отримують із цього мешканці, які наважилися на новацію.

Для того, щоб мати можливість платити менше, треба, насамперед, знати, скільки ваш багатоквартирний будинок споживає тепла. Тобто, не буде жодної можливості економити, якщо в будинку немає лічильника тепла. Взяти під свій контроль кількість наданого тепла – це перше, що мають зробити мешканці багатоповерхівки.
Бо часто-густо ситуація наступна: на вулиці +15°, а теплокомунененерго продовжує постачати до житлових будинків стільки тепла, скільки йому заманеться - як і будь-який інший продавець він прагне «втюхати» якомога більше товару покупцям і на цьому заробити. Тож у квітні ми відчиняємо вікна через спеку, а за тепло платимо майже так само багато, як і взимку. Лічильник має створити підстави для економії.

Але чому лише підстави? Тому що самотужки лічильник нічого не зекономить. Він - це лише прилад фіксації. Та якщо до нього додати індивідуальний тепловий пункт (ІТП) з погодним регулятором, тобто, прилад, який змінює кількість тепла, що подається на будинок відповідно до температури повітря, - то це вже буде справжня економія.
ІТП дозволяє мешканцям багатоповерхівки регулювати кількість тепла, яке будинок отримує від постачальника.
Якщо на вулиці тепло – до будинку потраплятиме менше енергії, якщо холодно – більше.

Також можна домовитися з сусідами про те, яка саме температура в будинку буде прийнятною. Можливо, вдасться платити менше, якщо знизити температуру з 22°, наприклад, до 20°. Відомо, що зменшення температури в приміщенні під час опалювального сезону на один градус дає економію в 6%, відповідно, 2 градуси – 12%, а це вже непогано. А в цілому за сезон, враховуючи теплі місяці, економія для будинку з ІТП сягатиме 30% і більше.

Та головне: в будь-якому випадку саме мешканці багатоквартирного будинку мають право регулювати кількість тепла, яке купують. Треба більше – купуйте більше, треба менше – купуйте менше, вирішуйте це самі! Ви не повинні залежати від інтересів продавців тепла, мета яких – забезпечити власні заробітки.

Наступне питання: де взяти кошти, щоб поставити ІТП у себе в будинку? При цьому бажано було б ще зробити й так зване балансування, тобто, модернізувати тепломережу будинку в такий спосіб, аби, наприклад, не було спекотно на верхніх поверхах і холодно на нижніх. У будь-якому випадку всі ці перетворення вимагають не менше ста тисяч гривень, а часто - навіть більше. Не завжди таку суму можна мати під рукою.
Держава пропонує в цьому випадку свої кредити. Бо енергоефективність житлового сектору – це також шлях до енергетичної незалежності України. Тому існує підтримка відповідних проектів з боку держави та державних банків.
Є можливість взяти позику за програмою «Теплі кредити», завдяки цьому встановити ІТП і миттєво відчути економію на рахунках за опалення. Держава за місяць компенсує 40% або й більше витрат на матеріали (до 70%, це залежить від кількості субсидіантів, чим більше їх у ОСББ, тим більша компенсація).

Місцеві програми підтримки, якщо вони є в вашому місті, так само допоможуть скоріше погасити кредит. Варто зауважити, що кредит за цією програмою є беззаставним, тобто, ви не ризикуєте власним майном. Такі умови діють лише для енергоефективних заходів у багатоквартирних будинках. Тож є сенс скористатися ними.
Варто навести наступні красномовні приклади.

Рішення харківського ОСББ «Злагода» про встановлення ІТП було ухвалене влітку 2016 року. Тоді на загальних зборах мешканці схилилися до того, щоб скористатися з цією метою «теплим кредитом». Вже на початку вересня ОСББ «Злагода» отримало позику в «Укргазбанку» на 231 000 грн. – з розрахунку на 5 років під 22% річних. Державна компенсація склала 102 000 грн. Додатковим приємним «бонусом» стало й ухвалення обласної програми компенсації на енергоефективність у розмірі 20% від тіла кредиту. Тож компенсація від області склала 46 000 грн. А ще одним гарним сюрпризом для мешканців стало прийняття міської програми компенсації на енергоефективність для ОСББ в розмірі 20%.

Таким чином, сума усіх компенсацій для ОСББ «Злагода» склала 194 000 грн. Йому залишилося сплатити залишок у розмірі 37 000 грн. плюс відсотки за кредитом. До повного погашення кредиту (3 місяці) мешканці багатоповерхівки сплатили лише 47 000 грн. Після встановлення ІТП за період жовтня-листопада вони зекономили 50 280 тис. грн., якщо порівнювати з аналогічним періодом 2015 року. Реальний термін окупності проекту після отримання всіх компенсацій склав лише 2 місяці!

А ось приклад невеликого міста Новомосковськ Дніпропетровської області. На загальних зборах члени ОСББ «Мрія» також ухвалили рішення скористатись «теплим кредитом» на встановлення ІТП. Наприкінці серпня 2015 року ОСББ отримало кредит в «Ощадбанку» на 190 000 грн. терміном на 5 років під 24% річних. Державна компенсація склала 78 512,77 грн. За 5 років, за умовами договору, ОСББ «Мрія» має сплатити банку 138 654,91 грн., включно з відсотками. Але місто Новомосковськ компенсує йому відсотки за кредитами за енергоефективними проектами.
Таким чином, за встановлення індивідуального теплового пункту з погодним регулятором за 5 років треба віддати лише 111 487,33 грн. А це відповідає 17 грн. 89 коп. на місяць з квартири. І є в рази меншим за отриману економію.
Відповідна економія дозволяє зменшити квартплату, навіть з урахуванням виплат за «теплим кредитом». І це доводить практичний досвід сотень ОСББ в різних містах нашої країни, які вже встановили ІТП та отримали з цього зиск.

Тож можна підсумувати, яким чином обрати правильний шлях для економного та ефективного використання опалення багатоквартирного будинку в наш непростий час. Для цього потрібно:
1. Створити в будинку ОСББ.
2. Встановити тепловий лічильник.
3. Встановити ІТП, скориставшись державною програмою «теплих кредитів».
4. Отримати зменшення споживання тепла, що перекриває вартість позики.
Економія можлива. Економити необхідно. Сотням ОСББ в нашій країні це вдається.

Головне – це ваша активна позиція. Беріть управління затратами на себе, використовуйте позитивний досвід, користуйтеся підтримкою держави.

Нинішній опалювальний сезон завершується, тому зараз саме час подбати, аби наступний приніс вам комфорт та задоволення.

Артем САДОВИЙ,
Національний прес-клуб «Українська перспектива»



Теги:споживання тепла, ОСББ, Економія, опалення


Читайте також



Коментарі (0)
avatar