реклама партнерів:
Головна › Новини › Гарячий коментар

«Я не зла людина, але за «Демарк» мають відповісти» - Владислав Атрошенко

Великі черги обурених вкладників, нервові зриви, недоладне пояснення влади – все це чернігівці спостерігали навколо банку «Демарк». Щойно у банк введено тимчасового адміністратора за рішенням Національного банку – регулятора банківської сфери держави.

В чому причини краху банку і хто має за це відповісти – розповідає сайту Siver.com.ua народний депутат України Владислав Атрошенко.

 Думаю, що власник банку не мав злих намірів, але прорахувався щодо ліквідності банку. Схожа ситуація свого часу трапилася з мережею магазинів «Союз», коли нею володів Друцький. Власник банку не зміг повернути кредити.

Але тут якраз і наступають найважливіші питання: скільки було видано кредитів одному беніфеціару, хто входить у кредитний комітет, яку він проводив політику?

Окрема тема – відповідальність регулятора, тобто управління Національного банку. Саме регулятор мав оцінити ризики ліквідності банку «Демарк», адже часто у банківській сфері буває така ситуація, коли одні й ті ж гроші ходять у банку і в страховій компанії, створеній банком. Я переконаний, що регулятор мав бити тривогу про загрози банку «Демарк», як мінімум, за півроку. А в нашій ситуації перше попередження про загрозу неповернення кредитів регулятор вніс місцевій владі тільки 1 серпн, а офіційно, на прес- конференції – 7 серпня. Тому я звернувся до начальника УМВС в Чернігівській області з проханням перевірити дії регулятора, встановити його відповідальність.

Чи свідомо йшов регулятор на ризики рефінансування, адже ми знаємо, що банку «Демарк» було виділено 40 мільйонів, у той час, як для врятування ситуації треба було 300 – 400 мільйонів? Чому не було зразу введено тимчасової адміністрації, щоб зробити неможливою видачу грошей крупним вкладникам? Адже була загроза, і це треба перевірити міліції, використання кредитів тими ж посадовцями банку для повернення грошей великим вкладникам. І взагалі – 40 мільйонів були видані даремно, адже регулятору вже було відомо про стан справ у «Демарку».

Звісно, тим вкладникам, які мають невеликі вклади, гроші будуть повернені у межах суми, визначеної Фондом страхування. А як бути юридичним особам, тим, хто мав вклади більше 200 тисяч?

Я не зла людина, але хочу, щоб на прикладі «Демарку» винні були покарані, бо інакше банки можуть валитися, як у доміно.



Теги:Владислав Атрошенко, рефінансування, Національний банк, банк Демарк


Читайте також



Коментарі (2)
avatar
1
Маразм !!! Сам организовал рейдерскую атаку на банк, получил а это деньги на организацию выборов, а теперь еще что-то коментирует !!!
avatar
2
Что и вас Владиккупил с патрохами ????? Что же вы правдцу боитесь печатаь , а убиваете коментарии?
avatar