реклама партнерів:
Головна › Новини › Споживач

Із жовтня житлові субсидії нараховуватимуть по-новому

Із 1 жовтня 2014 року набуває чинності постанова Кабінету Міністрів №409 від 06.08.2014 року «Про встановлення державних соціальних стандартів у сфері житлово-комунального обслуговування», яка вносить певні зміни в порядок отримання субсидій. Нею затверджено соціальні норми житла (для оплати користування житлом, централізованого та індивідуального опалення) та соціальні нормативи користування житлово-комунальними послугами (централізоване постачання холодної і гарячої води, централізоване водовідведення, електропостачання, газопостачання, вивезення побутових відходів) для надання пільг та субсидій на оплату житлово-комунальних послуг.

Отже, які нововведення слід очікувати? Якщо нині обов’язковий платіж для тих, хто отримує субсидії, встановлено на рівні 10% сукупного доходу для сімей, усі члени яких — непрацездатні громадяни, і 15% — для інших родин, то з жовтня відсоток такого платежу розраховуватимуть індивідуально для кожної родини і залежатиме він лише від середньомісячного сукупного доходу на одного члена родини. Наприклад, якщо дохід на одного члена родини становитиме в середньому тисячу гривень, то така сім’я сплачуватиме за послуги ЖКГ на місяць близько 6—7% свого доходу. А якщо до двох прожиткових мінімумів на особу — близько 15%. Розроблено спеціальну формулу, яка дає змогу оперативно зробити розрахунки за цими обов’язковими відсотками.

Зміни передбачають, що субсидію призначатимуть одному із зареєстрованих членів домогосподарства, на якого відкрито особовий рахунок. Нині субсидія на загальних підставах призначається лише власнику житлового приміщення.

У цій постанові також вказано соціальну норму житла, на яку можливе нарахування субсидії. Раніше на одну особу вона становила 31,5 квадратного метра (21 квадратний метр на особу плюс 10 — на родину), нині — 48,87 квадратних метрів.
Крім того, встановлено соціальні нормативи користування житлово-комунальними послугами. Зокрема, централізованого та індивідуального опалення (теплопостачання) незалежно від джерела та виду енергії - 21 кв. метр опалюваної площі на одну особу та додатково 10,5 кв. метра на сім’ю.

Змінюється встановлена норма користування газом. Якщо нині за нормами на опалювання одного квадратного метра приміщення йде 11,3 кубічних метра газу, то за новими розрахунками вона становитиме 7 кубічних метрів. Слід зазначити, що постановою передбачено застосування регіональних корегуючіх коефіцієнтів до соціальних нормативів користування послугами газопостачання та електропостачання для індивідуального опалення. Так, корегуючи коефіцієнти для розрахунку розміру витрат електричної енергії, природного газу та інших видів палива на потреби опалення в Чернігівській області для індивідуальних житлових будинків становить 1,134, а багатоквартирних - 0,553.

Також встановлені єдині для всієї України соціальні нормативи споживання холодної і гарячої води, водовідведення, вивезення побутових відходів. Зокрема:
- для користування послугами з централізованого постачання гарячої води - 1,6 куб. метра на одну особу на місяць;
- для користування послугами з централізованого водовідведення - 4 куб. метри на одну особу на місяць;
- для користування послугами з вивезення побутових відходів - 0,4167 куб. метра на одну особу на місяць.

Нагадаємо, що для призначення субсидії громадяни мають звернутися до районного управління соціального захисту населення за місцем проживання, написати заяву та надати відповідні документи.



Теги:норми нарахувань, ЖКГ, нові тарифи, субсидії


Читайте також



Коментарі (0)
avatar