реклама партнерів:
Головна › Новини › Гарячий коментар

Глузман і Зісельс проти образливого виступу президента Ізраїлю

7 вересня у Верховній Раді відбувся акт національного приниження українців. Присутній на засіданні президент Ізраїлю Реувен Рівлін дозволив собі прямі звинувачення до української нації. Зокрема, виступаючи під час слухань, присвячених 75-ій річниці трагічних подій у Бабину Яру, він зазначив, що багато пособників злочинів проти євреїв були українцями. Особливо ж Реувен Рівлін акцентував на діях ОУН. І зауважив, що більшість українців мовчала.

"Я не ізраїльтянин, - заявив співпрезидент Асоціації єврейських общин і організацій України Йосип Зісельс, - але готовий вибачитися за слова Рівліна. Жоден суд у світі не визнавав ОУН чи УПА організаціями, які здійснювали злочини. Звинувачувати українських націоналістів намагалася радянська влада, але у неї нічого не вийшло. Такі заяви можна робити виключно на судових вироках".

Зісельс нагадує, що Ізраїль до 1977 року був соціалістичною державою і багато ізраїльтян на івриті співали радянських пісень. Тож і Рівлін є людиною радянських стереотипів.

У той же час Й.Зісельс наводить аргумент, який використовують зараз і українські націоналісти: " "А якби Порошенко приїхав у Ізраїль і сказав би, що євреї служили в НКВС чи КГБ і притісняли українців? Це було б некоректно з його сторони і образило б євреїв усього світу. А президент Ізраїлю дозволив собі образити українців".

Відомий дисидент і психіатр Семен Глузман доповнює: "Є ще один важливий аспект у всьому цьому, про який я хочу сказати. Кілька років тому мені довелося брати участь у створенні громадського комітету "Бабин Яр" разом з Дзюбою, Поповичем. Тому що раптом виявилося, що вже не наша влада, а єврейські організації Америки хочуть там побудувати не просто меморіал, а розважальний центр. З гуртками, кафетеріями ... І ми, природно, були категорично проти.

Але наш протест був спрямований ще на одну річ. Справа в тому, що вони намагалися зробити це монополією одного народу. А насправді, там же загинули не лише євреї. Німці ж розстрілювали і циган, і психічнохворих з лікарні ім. Павлова ... Душили в душогубках і потім скидали тіла цих нещасних. Там були і українські націоналісти, які спочатку спробували зробити все можливе, щоб якось допомогти своїй країні, окупованій німцями, допомогти їй стати острівцем української свободи. Але, як стало ясно потім, німці придивлялися - це була просто гра в "українську свободу". Потім вони в підсумку всіх розстріляли, в тому числі - і Телігу. Тому сьогодні це не може бути монополією одного народу і однієї групи населення. Навіть якби там знаходився один таджик або туркмен - це вже не монополія. Це неправильно, нечесно".






Теги:голокост, Йосип Зісельс, Бабин Яр, Семен Глузман, Голодомор, антисемітизм


Читайте також



Коментарі (0)
avatar