реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Генерал над містом

Україні потрібні морозови. Чим більше їх буде, тим краще для держави та суспільства. Бо такі люди показують, що можна жити і працювати на одній “хвилі” з народом, бути взірцем в усьому.

Перший міністр оборони України, генерал-полковник Костянтин Морозов в 1991 році відмовився поселитися в окремому будинку колишнього командувача Київським військовим округом в Пущі-Водиці. Він наказав розмістити тут сім’ї двох безквартирних офіцерів. А наступного року генерал Морозов категорично відкинув пропозицію зайняти службову дачу в престижній Кончі-Заспі.

В обідню пору помічник приносив Морозову до міністерського кабінету, що в будівлі на Повітрофлотському проспекті, бутерброд і клав на стіл чек за цей продукт — такою була жорстка і неодмінна вимога міністра. Наказ.

Морозов — військовий льотчик, колишній командувач повітряною армією. І от сьогодні думаю: якби Морозов очолював сьогодні Міністерство оборони України, то як відреагував би він на дії іншого льотчика — командувача ВПС, генерал-полковника Сергія Дроздова?

Резонансний політ Дроздова над Черніговим досі обговорюють українці. Дроздов прибув до цього міста для участі в урочистостях з нагоди 85-ї річниці Державного науково-випробувального центру Збройних Сил України. А потім, коли стихли оплески на адресу іменинника, за генералом прилетів гвинтокрил Мі-8. Приземлився на центральній площі Чернігова.

Незвично бачити таку “велику птаху” там, де щодня їздять на автівках, велосипедах, де — звичне міське життя-буття. Екіпаж досить майстерно посадив гвинтокрил неподалік житлових будинків (льотчиків би до нагород за такий пілотаж представити). За кільканадцять метрів від “аеродрому” на відео бачимо якісь автомобілі, в тому числі й престижних марок. Ось промчав якийсь велосипедист. А ось від легківок до “великої птахи” направилася група людей, мабуть військовики. Хтось піднімається на борт Мі-8. Цій персоні віддають честь. Аякже! Це ж відлітає не хто-небудь, а САМ… За мить “птаха” злітає… З генералом Дроздовим на борту.

Після того, як в соцмережах показали цей скандальний сюжет, відреагував прес-центр ВПС. Нам пояснили, що в Чернігові “пілоти успішно відпрацювали елементи посадки і зльоту військового гелікоптера в міській зоні. Відпрацювання цього моменту проходили з чітким дотриманням заходів безпеки, які були забезпечені спільно з керівництвом ОДА, міста і правоохоронними органами. Крім того, під час цього польоту в рамках поїздки до Чернігова особисто командувачем ВПС Сергієм Дроздовим було перевірено якість роботи наземних чергових пунктів спостереження радіолокаційних підрозділів”. Мовляв, посадка гелікоптера в міській зоні “була одним із завдань пілота, яке було успішно виконано”.

І ще одне пояснення: “За своїм рангом у командувача вертоліт МІ-8 – це службовий транспорт”.

За всю історію Незалежності в українській армії подібного спецпольоту ще не було. Можливо, питання навіть не тільки в тому, скільки тонн авіаційного керосину спалив генеральський Мі-8. А якби, не доведи Господи, щось відмовило у цій крилатій машині? Неподалік — житлові квартали! Невже скнилівська трагедія нічому не вчить? Гвинтокрил міг зачепити електродроти, та що завгодно у міській інфраструктурі.

Чи відомо було заздалегідь мешканцям довколишніх будинків, що за сто чи двісті метрів від їхніх осель робитиме зліт-посадку великий армійський гелікоптер, з повними баками пального? Можливо, варто було б на якийсь час відселити цих людей (а серед них, мабуть, були і діти), у зв’язку з тим, що генерал Дроздов вирішив влаштувати перевірку, задіявши ось такий “службовий транспорт”.

Не певен, що чернігівський мер публічно звертався з цього приводу до громадян. А варто було б… Не думаю, що фахівці з надзвичайних ситуацій максимально широко проінформували населення, що робити в разі надзвичайної події з генеральським бортом. Не знаю, чи були підготовлені медичні бригади для роботи у цій зоні ризику? Чи чергували поблизу пожежні підрозділи?

У мовчання граємо?

І про керосин. Невже наша армія є такою багатою, що може дозволити спецтранспорт для генералів? Забули, коли народ надсилав в інтересах війська телефонні смс, переказуючи по 5 гривень на оборону? Якщо в керманичів Міноборони це не вивітрилося з пам’яті, то нехай оприлюднять повну калькуляцію чернігівського польоту, тобто оплату військової праці екіпажу (троє авіаторів), роботу фахівців радіолокаційних станцій, які “вели” генеральський борт, зв’язківців… А потім, який диспетчер узяв на себе сміливість посадити в місті Мі-8? Йому наказали?

Більш ніж переконаний: такої калькуляції ми не побачимо. Начальник Генерального штабу Віктор Муженко поки що не відреагував на цей політ свого підлеглого. Ніби так і треба. Ніби й нічого не сталося. Усе гаразд? Нехай громадськість обурюється? Ось у цьому й біда українського війська, зрештою і держави. Є ми, а є — вони. Вони ніколи не будуть жити так, як простий народ.

Але ж подібне вже було, було. І спецгодівниці, і спецавтомобілі, і спецательє, і спецбуфети… Половина країни була нашпигована отими “спец” від панівного класу. Мов, у тій пісні: “Половина саду квітне, половина — в’яне…”

І нині маємо таку ж халепу. Тільки ось гелікоптер сьогодні — службовий транспорт.

Що робити? Генерал Дроздов мав би подати у відставку. Начальник Генерального штабу Віктор Муженко повинен розповісти суспільству про висновки службової перевірки. Нехай Муженко на повен голос скаже: генерал Дроздов вчинив так, як велять службові інструкції, настанови та накази. Він діяв винятково у рамках правил, буковка до буковки, параграф до параграфа, і неодмінно ця аргументація щоб була проілюстрована документами.

Але генерал армії Муженко, чомусь мені думається, не виступить зі зверненням до народу. Бо не прийнято.

Отож і кажу: нам потрібні морозови!

Світлана ФРОСЕВИЧ "Український репортер"



Теги:Костянтин Морозов, ВПС, генерал Дроздов


Читайте також



Коментарі (1)
avatar
1
Ті, хто існує на кошти платників податків (народу), повинні звітуватись перед народом, а не ставити себе вище народу.
avatar