реклама партнерів:
Головна › Новини › Тут я живу

Галаганівський тиждень у Сокиринцях

В Сокиринському професійному аграрному ліцеї проведено тиждень, присвячений пам’яті відомого мецената Григорія Павловича Галагана.

Григорій Павлович був благодійником з молодих років, основним об’єктом його була освіта та просвітницька діяльність. За його ініціативою й при його матеріальній підтримці відкрито гімназію в Прилуках (1874) й багато народних шкіл — а також колегію (названу іменем його передчасно померлого сина Павла) в Києві (1871).

В рамках цього тижня були проведені заходи:
• Учні ліцею переглянули фільми зняті українськими режисерами присвячені життєвому шляху Г.П. Галагана.

• У бібліотеці відбувся літературний вечір-реквієм присвячений вшануванню пам’яті Г.П. Галагана.
• Відбулися змагання учнів з міні-футболу в яких прийняли участь вихованці Прилуцької ДЮСШ відділення з футболу. Перед футбольним турніром була культурно - пізнавальна програма, знайомство з садибою Галаганів.

Нині, коли відроджують колишні поняття меценатства, потрібно згадати про те, що створив Григорій Павлович Галаган — зразковий навчально-виховний заклад, який проіснував за рахунок засобів однієї сім’ї майже 50 років. Скільком хлопцям — багатим і бідним, міським і сільським — він відкрив шлях до науки, культури, допоміг реалізувати свої здібності.

У некролозі на смерть Григорія Галагана у вересні 1888 року газета “Киянин” писала: “На прикладі створення Колегії ми бачимо, що може зробити в нашому суспільстві людина високого державного і соціального стану, котра має великі матеріальні статки, оскільки він натхненний бажанням суспільного добра”.

Наталія МАСЛЯК



Теги:меценати, Галаган, Сокиринці


Читайте також



Коментарі (0)
avatar