реклама партнерів:
Головна › Новини › КРИМІНАЛ

Дзвінок із служби безпеки банку? Не спішіть!

Мені зателефонував молодий чоловік, що назвався працівником служби безпеки Приватбанку Максимом Сергійовичем. І розказує, що хтось двічі вводив неправильно пін-код моєї картки, а тепер вона заблокована. Будучи попередженим та трохи розуміючися на психології, я вилаяв шахрая. І передзвонив на той же номер, з якого мені телефонували.

Виявилося, що номер телефона таки дійсно працівника Приватбанку Максима Сергійовича, але він мені не дзвонив. Щоправда, і він якось раптово обірвав розмову... Тоді я написав у службу Приватбанку через їх сайт. Звідти мені повідомили, що працівники Приватбанку на мій номер не телефонували. Тоді хай розбираються - яким чином зловмисник користується номером телефона реального працівника Приватбанку...

Представляючись персоналом банківських установ, шахраї дізнаються у довірливих громадян реквізити їх рахунків та успішно видурюють гроші.

Всі три шахрайства, як повідомляє Головне управління Національної поліції в Чернігівській області, скоєні в Чернігові 8 квітня, відбувалися за однією схемою – зловмисник отримував від потерпілого банківські реквізити картки, після чого знімав гроші з рахунку.

Так, жительці Чернігова зателефонував приємний чоловічий голос і повідомив, що в результаті збою програми помилково заблоковано її банківська картка. Щоб її розблокувати необхідно назвати номер картки, термін дії та код. Слухняна жінка виконала всі вказівки псевдо банкіра і в результаті з рахунку зникли 8000 гривень.

До іншої чернігівки зловмисник дзвонив і за аналогічною схемою зняв з її картки 3150 гривень.

В третьому випадку чоловік на сайті безкоштовних оголошень розмістив інформацію про продаж генератора. Зловмисник представився покупцем і нібито забажав купити агрегат, перерахувавши кошти на банківську картку продавця. Шахрай випитав у потерпілого не тільки номер картки, а й термін дії та код, після чого зняв з рахунку жертви 3600 гривень.

Поліція нагадує громадянам, що інформація про банківські реквізити вашого рахунку є суто конфіденційною, тому повідомляти її стороннім особам – це те ж саме, що віддати ключі від квартири першому стрічному. Будьте обачні та розсудливі.

Інформація про події внесена до Єдиного реєстру досудових розслідувань, за всіма фактами відкриті кримінальні провадження за частиною 1 статті 190 Кримінального кодексу України (шахрайство) - карається штрафом до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на строк до двохсот сорока годин, або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до трьох років.

Василь ЧЕПУРНИЙ



Теги:ПриватБанк, шахрайство, ГУ НП в Чернігівській області


Читайте також



Коментарі (0)
avatar