реклама партнерів:
Головна › Новини › Анонси подій

Долю Шевченкової церкви вирішуватимуть 17 травня

Спасо- Преображенська церква у Ніжині - не тільки пам'ятка архітектури українського бароко (зведена 1757 року), але й свідчення народної любові до Тараса Шевченка.

У народі Спасо-Преображенську церкву прозвали «Тарасовою». 17 травня 1861 року на подвір'ї цього храму зупинилася похоронна процесія, що проводжала в останню дорогу Тараса Шевченка. Тут була відправлена велелюдна панахида за Кобзарем.

Жалобну процесію, що супроводжувала труну, біля міської застави урочисто зустріли представники міської інтелегенції, ремісники з розгорнутими цеховими прапорами й хоругвами, студенти ніжинського ліцею, та гімназисти. Колісницю з труною провезли Московською вулицею та завезли за огорожу Спасо-Преображенської церкви. Після панахиди, які відправили соборно ніжинські священники на чолі з протоіреєм Федором Бордоносом, студенти прикріпили до віка труни вінки й квіти. Церковна процесія супроводжувала труну з тілом Кобзаря через усе місто по Гоголівській та Київській (тепер вулиця Шевченка) вулицях до самої застави на Київському виїзді.

1991 року на пам'ять про цю сумну подію ніжинці встановили біля Спасо-Преображенського храму пам'ятний знак.

Тепер же храм виглядить невесело. Хоча громада у ньому й звершує богослужіння разом зі своїм настоятелем отцем Віталієм Філозофом, але храм треба реставрувати.

"Оскільки до Благодійного фонду "Ніжен" стали звертатися небайдужі ніжинці з проханням допомогти у відновленні храму, було прийнято рішення 17 травня, після панахиди по Шевченку, провести розширену нараду по зщрушенню з місця питання реставрації фасаду Спасо- Преображенської церкви" - говорить голова БФ "Ніжен" Микола Шкурко.

До наради приєднаються члени Асоціації "Об'єднання підприємств Ніжинщини".

Очолити панахиду та взяти участь у нараді запрошено керуючого Чернігівською єпархією архієпископа Чернігівського і Ніжинського Євстратія.



Теги:Тарасова церква, Чернігівська єпархія, Компьютерное обозрение, Ніжин


Читайте також



Коментарі (0)
avatar