реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОДІЇ

День захисника України 14 жовтня - святковий

5 березня 2015 року Верховна Рада України за ініціативи Президента України ухвалила Закон "Про внесення зміни до статті 73 Кодексу законів про працю України (щодо встановлення святкового дня - День захисника України)" яким запроваджено новий святковий день - День захисника України, який святкуватиметься 14 жовтня.

Цей святковий день запроваджується з метою вшанування мужності та героїзму захисників незалежності і територіальної цілісності України, військових традицій і звитяг Українського народу, сприяння дальшому зміцненню патріотичного духу у суспільстві.

Ще 14 жовтня 2014 року Президент України Петро Порошенко видав Указ № 806, яким було установлено День захисника України, що відзначатиметься щорічно 14 жовтня. При цьому було скасовано Указ Президента України від 23 лютого 1999 року № 202 "Про День захисника Вітчизни".

Варто нагадати, що 14 жовтня також відзначається велике релігійне свято – Покрова Пресвятої Богородиці. Завдяки шанобливому ставленню українського козацтва за цим святом закріпилася ще й друга назва – Козацька Покрова, а у свідомості народу воно почало асоціюватися з такими поняттями, як військова честь, звитяга, мужність та лицарство.

Указом Президента України від 7 серпня 1999 року № 966 14 жовтня – у день свята Покрови Пречистої Богородиці – встановлено День українського козацтва.

У XX столітті козацькі традиції наслідували борці за незалежність України – Армія Української Народної Республіки та Українська повстанська армія. У роки Другої світової війни, попри всю радянську атеїстичну пропаганду, багато українців – солдат радянської армії перед боєм з нацистами зверталися до Господа та Діви Марії з молитвою про порятунок та перемогу.
Цей закон за основу та в цілому підтримало 244 депутатів. Проти» - 1. Утрималось – 1. Не голосувало - 76.

У фракції ПАРТІЇ «БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА» з 150 депутатів проголосували За – 101. Проти – 0. Утрималися – 0. Не голосували – 20. Відсутні – 29.

У фракції Політичної партії «НАРОДНИЙ ФРОНТ» з 82 депутатів проголосували За – 62. Проти – 0. Утрималися – 0. Не голосували – 9. Відсутні – 11.

У фракції Політичної партії «Об’єднання «САМОПОМІЧ» з 31 депутата проголосували За – 19. Проти – 0. Утрималися – 3. Не голосували – 5. Відсутні – 7.

У фракції Радикальної партії Олега Ляшка з 21 депутата проголосували За – 17. Проти – 0. Утрималися – 1. Не голосували – 0. Відсутні – 3.

У фракції політичної партії «Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина» з 19 депутатів проголосували За – 14. Проти – 0. Утрималися – 0. Не голосували – 0. Відсутні – 5.

З 41 позафракційних депутатів проголосувало За – 18. Проти – 1 (Безбах Я.Я.). Утрималися – 0. Не голосували – 4. Відсутні – 18.

З 19 депутатів групи «Воля народу» проголосував За - 7. Проти – 1. Утрималися – 0. Не голосували – 6. Відсутні – 6.

З 19 депутатів групи «Економічний розвиток» проголосувало За – 6. Проти – 0. Утрималися – 0. Не голосували – 7. Відсутні – 6.

Серед народних депутатів, обраних від Чернігівщині по мажоритарних округах, підтримали ініціативу Президента України лише три нардепи з шести, а саме: Атрошенко В.А.(в/о № 206), Євлахов А.С.(в/о № 207), Давиденко В.М. (в/о № 210).
Дмитренко О.М. (в/о № 208) та Кодола О.М. (в/о № 209) були відсутні, а Куліч В.П. (в/о №205)– не голосував.

Водночас інші чернігівські депутати підтримали цей законопроект, зокрема представники РЛП Амельченко В.В., Купрієнко О.В, а також представниця «Самопомочі» Романова А.А.

Нікого вкотре не здивували депутати з фракції політичної партії «Опозиційний блок», жоден з яких не підтримав цей законопроект. З 40 депутатів проголосували За – 0. Проти – 0. Утрималися – 0. Не голосували – 25. Відсутні – 15.

Тож немає сумніву, що установлення святковим Дня захисника України 14 жовтня як державного свята матиме духовно-патріотичне і об'єднавче значення для громадян України, а також сприятиме упорядкуванню календаря державних свят в Україні відповідно до сучасних політичних реалій та потреб суспільства.

Сергій Соломаха


P.S. Новий перелік святкових днів:

1 січня – Новий рік

7 січня – Різдво Христове

8 березня – Міжнародний жіночий день

1 і 2 травня – День міжнародної солідарності трудящих

9 травня –День Перемоги

28 червня – День Конституції України

24 серпня – День незалежності України

14 жовтня – День захисника України.





Коментарі (0)
avatar