реклама партнерів:
Головна › Новини › Невідома Україна

Чорт схожий на комбєда - комуніста і гетьманські універсали

"Чорт носився над селом і спустошував душі людей" - так написала Марія Чорносвитова про діяння комуністів - "комбєд" в селі Кезі теперішнього Ріпкинського району. Стаття Ольги Коваленко "Садиба родини Хижнякових у селі Кезі за спогадами Марії Чорносвитової", вміщеному у свіжому числі журналу "Сіверянський літопис".

Також журнал подає листи часів Гетьманщини - в тому числі гетьманів Мазепи та Самойловича, скарги загорівських козаків з Борзенщини тощо.

Відгомін харківського процесу комуністів над СВУ в глибинці - селі Данина нині Ніжинського району детально аналізує Микола Тимошик. Групу селян визначили повстанцями, а їх "злочини" визначались такими свідченнями - "висловлював у п'яному виді антисемітські погляди"...

У номері також матеріали про Борисоглібський собор Чернігова у 20-і роки минулого століття, про становище Остерщини в той же час, про лі тописні джерела боротьби з татарськими набігами у 16 столітті тощо.

Журнал "Сіверянський літопис" є всеукраїнським, але найбільш пильну увагу приділяє Чернігово- Сіверщині. Засновником є товариство "Просвіта" імені Т.Шевченка, а натхненником і головним редактором - відомий просвітянин, журналіст Сергій Павленко.



Теги:Данина, Сіверянський літопис, Тимошик, процес СВУ, Сергій Павленко, Кезі


Читайте також



Коментарі (0)
avatar