реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Чому ефективна путінська пропаганда на Донбасі?

Путінська пропаганда ефективна на Донбасі завдяки радянському менталітету населення

Схильність переважної частини населення Донбасу до впливу російської пропаганди пояснюється його радянською ментальністю та низькою соціальною мобільністю. Про це під дебатів «Інформаційна зброя як важливий компонент гібридної війни Кремля в Україні» у Вищій військовій школі Франції заявив Голова Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович. Про це повідомляє Укрінформ.

«Найбільший вплив російська пропаганда в Україні має на Донбасі, у тому числі через певну історичну спадщину та радянську ментальність», — зазначив експерт.

За словами українського історика, ще за часів СРСР більшовики мали на меті створити на Донбасі так званий «показовий пролетарський рай», де простим робітникам за їхню працю виплачувалися великі зарплати, надавалися соціальні пільги та преференції. Як зазначив Володимир В’ятрович, більшість населення Донбасу — це наймані робітники, які важко працювали і за це отримували зарплату, яку раніше їм платили комуністи, а потім — олігархи — власники підприємств і шахт.

«Внаслідок цього соціальна свідомість населення, його соціальна мобільність залишалася на досить низькому рівні, що лише зміцнило схильність до впливу пропаганди», — сказав він.

На думку В'ятровича, після розпаду СРСР Україна не могла собі дозволити дотувати цей індустріальний регіон на радянському рівні, відтак соціальні конфлікти формували ментальність місцевого населення. Тому, вважає історик, більшість населення Донбасу усі роки незалежності жило своїм радянським минулим та ненавистю до України.

Згідно з дослідженням експерта, 88% населення Донбасу упродовж свого життя не виїжджало за межі свого регіону.

«Напевно тому вони охоче вірять словам кремлівських "рупорів", що Європу захопили геї та фашисти», — припустив вчений.

Говорячи про вплив російської пропаганди на решту регіонів України, В'ятрович зазначив, що загалом пропаганда працює в особливих умовах, коли влада має повний контроль над інформаційним простором, що є ознакою авторитарного режиму. Таке явище спостерігається в РФ, а не в Україні. Водночас протистояти пропаганді можна, отримуючи інформацію з альтернативних джерел інформації.

17 грудня у Вищій військовій школі Франції відбулися експертні дебати «Інформаційна зброя як важливий компонент гібридної війни Кремля в Україні» за участі Голови Українського інституту національної пам'яті України Володимира В'ятровича, співзасновниці Ukraine Crisis Media Center Наталі Попович, журналістки Hromadske TV Наталі Гуменюк та експертом з питань Росії та України Галі Акерман за модераторства політолога Торніке Гордадзе. Своє бачення щодо розвитку ситуації в Україні та,зокрема, інформаційної війни, яку веде Росія проти нашої держави висловив Посол України у Франції Олег Шамшур.

Джерело: Укрінформ



Теги:донбас, російська пропаганда, російсько- українська війна, інформаційна війна


Читайте також



Коментарі (0)
avatar