реклама партнерів:
Головна › Новини › Анонси подій

Чингіз Айтматов - у Чернігові!

17 грудня 2014 року о 12.00 у Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стародавній» (у Колегіумі на Валу) відкривається виставка, присвячена видатному киргизькому письменнику, громадському і політичному діячу Чингізу Айтматову. Презентує експозицію Надзвичайний і Повноважний Посол Киргизької Республіки в Україні Улукбек Чіналієв.

Виставка покликана сприяти популяризації творчого спадку видатного киргизького письменника-гуманіста та збагаченню українського образотворчого мистецтва новими темами, укріпленню дружби і культурних зв’язків між народами Киргизстану та України.

Підготовча робота велася протягом місяця з часу підписання договору про виставку між Посольством Киргизької Республіки, Національною Спілкою художників України та Національною Академією образотворчого мистецтва і архітектури. Посол Киргизстана Улукбек Чіналієв, ректор Національної академії образотворчого мистецтва і архітектури Андрій Чебикін та голова Національної спілки художників України Володимир Чепелик активно сприяли популяризації та створенню цього всеукраїнського проекту.

На виставці в Чернігові презентовані твори відомих майстрів старшого покоління з різних регіонів України, молоді, і зовсім юних художників.
Андрій Чебикін представив свою графічну роботу, у якій відображені враження від прочитаного відомого твору Айтматова «И дольше века длится день».
Академік Національної академії мистецтв України, народний художник України Василь Перевальський — портрет Чінгіза Айтматова, створений в техніці гравюри.

Професор Національної Академії образотворчого мистецтва і архітектури, заслужений діяч мистецтв України Микола Тітов намалював свої живописні полотна під враженням мандрівки по
горах Киргизстана. На його картинах — вкриті снігом вершини та льодовики.

Проректор Національної Академії образотворчого мистецтва і архітектури Остап Ковальчук створив художні твори за мотивами творів Чінгіза Айтматова. Разом з тим, у 2013 році він працював над проектами монументів, встановлених у Херсонській області Посольством Киргизстана в пам’ять про репресованих співвітчизників.

Представили свої роботи і доцент Національної Академії образотворчого мистецтва і архітектури, заслужений художник України Микола Кочубей та відповідальний секретар Національної спілки художників України Костянтин Чернявський.

На виставці також є картини художників зі Львова і Харкова, зокрема студентів Української академії книгодрукування, виконані під керівництвом завідувача кафедри дизайну і друкованої продукції Володимира Стасенка.

Окремим блоком будуть представлені твори декоративно-прикладного мистецтва Киргизстану, що безумовно надасть неповторний колорит експозиції.

Сергій ЧЕРНЯКОВ



Теги:НАІЗ Чернігів стародавній, Чепелик, НСХУ, Україна - Киргизія, Андрій Чебикін, Чингіз АЙТМАТОВ


Читайте також



Коментарі (0)
avatar