реклама партнерів:
Головна › Новини › КУЛЬТУРА

Чернігівсько - ніжинський професор отримав премію імені Винниченка

В Українському фонді культури відбулись урочистості з нагоди вручення міжнародної премії імені Володимира Винниченка.

Відкриваючи захід, голова Комітету з Національної премії України імені Тараса Шевченка, голова УФК Борис Олійник зазначив, що Премія була заснована Українським фондом культури ще 1990 року.

Премія присуджується щорічно вітчизняним і зарубіжним діячам літератури й мистецтва та доброчинцям за вагомі творчі досягнення в літературі, мистецтві та за добродійницьку діяльність, спрямовану на відродження й розвиток національної культури.

Серед цьогорічних лауреатів -- професор Ніжинського педагогічного університету імені М.Гоголя, дослідник теми козацтва і краєзнавець Сергій Лепявко, що живе у Чернігові. Його вшановано за книгу про Чернігів.



Теги:Лепявко, премії, Чернігів, краєзнавство


Читайте також



Коментарі (3)
avatar
1
Талановита від Бога, розумна, щедра душею людина. Палкий патріот України, відповідальний дослідник, добрий педагог. Та й взагалі пан Сергій  один з небагатьох  на Чернігівщині сьогоднішніх докторів наук та професорів, котрим 50-т, є справжнім українським гуманітарієм новітньої доби, котрим можуть пишатися студенти. А ще він-гарний чоловік та батько. Тому, мабуть, саме йому Господь дарував привілей бути попереду колег-істориків Чернігівщини.А його творіння останніх років, то взагалі шедевр, яким має пишатися обласна творча , культурна та педагогічна  еліта.
avatar
2
До чого тут премія Винниченка? Це вочевидь прокомуністичний проект на чолі з комуністом Олійником. Цікаво взнати б про досягнення С.Лепявка в ніжинському краєзнавстві та як це впливає на комунізовану дійсність.
avatar
3
Пане Миколо! Доктор Лепявко є представником якраз нової генерації дослідників, які мають все те необхідне, що ставить їх над науковцями, отримавших "ступені" саме на темах, котрі були породжені тією ж "комуністичною дійсністю".Його поле дослідження-досить широке, що є доказом ерудованої особистості.А ще-чи не найсолідніша практика стажування у провідних університетах США.Робота у архівах Польщі, яка дозволила тримати у руках автентичні документи тієї доби, знання про яку сьогодні нам необхідні як росяна водиця-про Козаччину.Зайдіть до вузівської бібліотеки і погляньте на перелік назв. Це не складно. А у "Інтермеццо" можете придбати  те видання, яке дійсно затьмарило все інше до сих пір видане.Маю на увазі за змістом, ілюстративним, схематичним , світлинним матеріалом тощо. А проукраїнська позиція цього, без перебільшення, видатного вченого проявляється у тім, як він досліджує, піднімаючи з  забуття українські артефакти у чужих архівах, у змістовності його робіт, у якості навчання студентів тощо. А щодо впливу на "комунізовану дійсність", то мабуть іншого, ніж я перерахував, варто ВИМАГАТИ від професора історії пана Лепявка С.А. Краще зміста написаного рукою дослідника можливо тільки його живе слово має довести те, що ви очікуєте, в тому числі і по ніжинському краєзнавству.
avatar