реклама партнерів:
Головна › Новини › РЕЛІГІЯ

Чернігівець виявив на Афоні забутий козацький скит

На Святій горі Афон у Греції українськими дослідниками виявлено старовинний козацький скит «Чорний Вир», заснований запорозькими козаками в 1747 році, - пише сайт РІСУ.

Як повідомляє Центр інформації УПЦ, посилаючись на директора Міжнародного інституту афонської спадщини в Україні Сергія Шумила, знайдений скит запорожці називали «Духовним Запоріжжям».

За словами С.Шумило, під час нещодавньої експедиції на Афон співробітники інституту виявили вцілілий храм (кафолікон) старовинної української козацької обителі.

«Збереженість храму досить добра. Всередині, у ряді місць, частково збереглися фрескові зображення й орнаменти кінця XVIII ст. Також у храмі частково збереглися дерев'яні іконостаси з писаними на дошках іконами в стилі "козацького бароко" XVIII ст. На прикладі цього іконостасу ми можемо спостерігати рідкісний випадок збереження до наших днів у своєму "первісному" вигляді характерних для Запорізької Січі стилю і манери оформлення козацьких храмів», - говорить директор інституту афонської спадщини в Україні.

Сергій Шумило видав книгу «Духовне Запоріжжя на Афоні. Маловідомий козацький скит "Чорний Вир" на Святій Горі».

"Досі не було жодного дослідження про цю козацьку афонську святиню. Виявлені документальні свідчення про неї – це, по суті, нова сторінка в історії Афону і її взаємин з Україною", - зазначає Сергій Шумило.

"Афонський козацький скит« Чорний Вир» залишається важливою складовою історії, духовної культури, традицій та спадщини запорозького козацтва, безцінним пам'ятником, залишеним нам на Афоні нашими предками, і має величезну духовно-культурну та науково-історичну цінність", - підкреслює церковний історик.

Довідка "Сіверщини".

Сергій Шумило народився у Чернігові, був депутатом міської ради, нині проживає у Києві. В Чернігові проводить наукові конференції релігієзнавчого характеру.



Теги:Афон, Запорізька Січ, чернігівці, українське православіє


Читайте також



Коментарі (0)
avatar