реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОДІЇ

Чернігів поминав жертв комуністів молитвою, свічками, хресною ходою

Поминальні заходи в останню суботу листопада за українцями, що загинули мученицькою смертю від комуністичної влади у 1933 році, і цього разу в Чернігові традиційно проходили біля П'ятницької церкви. Сюди прийшли ліцеїсти військового ліцею, представники влади, громадські активісти... Людей було багато.

Літію за полеглими лютою смертю очолив секретар єпархіального управління УПЦ Київського патріархату протоієрей Роман Кіник. разом з ним молилися священики трьох українських церков Чернігова.

Вперше на поминальні заходи прийшов і виступив міський голова. Хоча формально Владислав Атрошенко ще й не вступив у свої повноваження. А чому ніколи не приходив Олександр Соколов? Пригадалося, як один чоловік написав мені - на "площадь победившево пролєтаріата" (історична назва - Красна площа) до будинку на розі нинішніх проспекту Миру і вулиці Шевченка під час голоду звозили з усього міста трупи. І робили це комсомольці. От і скажіть, що Соколов - не останній перший секретар обкому комсомолу... І скажіть, що в Чернігові так випадково нема жодного знаку пам'яті жертв Голодомору...

Виступали перший заступник голови обласної державної адміністрації Леонід Сахневич, голова обласної ради Ігор Вдовенко, представник Інституту національної пам'яті Сергій Бутко.

Я у своєму виступі говорив про відповідальність Росії, як правонаступниці СРСР, за організований Голодомор і про нашу історичну пам'ять, якою ми й можемо зупинити російську агресію. Я нагадав, що це вперше президент нашої держави називає Голодомор ланкою багатовікової гібридної війни, яку Росія веде проти українців.

Хресна хода від П'ятницької до Катерининської церков розтяглася так довго, що деякі водії на переході, втративши надію дочекатися закінчення ходи, розвертали автомобілі.

Поминальні заходи в Чернігові завершилися концертом капели бандуристів імені Остапа Вересая та камерного хору імені Дмитра Бортнянського в обласному філармонійному центрі.

Василь ЧЕПУРНИЙ



Теги:Владислав Атрошенко, Чернігівська єпархія, Олександр Соколов, Голодомор


Читайте також



Коментарі (1)
avatar
1
Може і не варто тут щось коментувати але Соколов вкотре показав своє справжнє обличчя(?) Там де нема грошей чи вигоди йому мабуть не цікаво.
avatar