реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Брифінг волонтера під стінами суду або чому Віталію Курачу дали шість років

23 травня волонтер Віталій Курач провів брифінг перед журналістами біля стін Апеляційного суду Чернігівської області.

6 червня о 10.00 ринку відбудеться розгляд справи волонтера у апеляційному суді.

21 березня, того ж дня коли російській суд збиткувався над Надією Савченко, Ріпкинський районний суддя Євген Жовток засудив волонтера «Самооборони» Віталія Куряча до 6 років ув'язнення та сплати потерпілим двохсот двадцяти шести тисяч гривень.

Нагадаємо, що 17 лютого 2015 року тому Віталій Курач отримав від добровольця та поета Бориса Гуменюка два «тубуси» для передачі у музеї у якості експонатів, які обидва вважали використаними. Цей факт підтвердили бійці батальйону ОУН та волонтер Станіслав Астахов, який того разу здійснював разом із Курачем волонтерську поїздку. Проте ці свідчення, чомусь не були взяті до уваги.

Ще один тубус забрала для передачі до обласного історичного музею журналістка Тетяна Миргородська.
Свої «тубуси» Віталій передав до шкіл смт. Ріпки. Один з «тубусів», що передали до школи №2, як потім виявилося був взведений, але не використаний через осічку. Під час вибуху у ріпкінській школі №2 бібліотекар та вчителька отримали незначні осколкові поранення. Найважче поранення у груди отримала волонтер, завгосп школи Галина Шлягун. Згодом від отриманих поранень жінка померла.

Суддя проігнорував тій факт, що Віталій Курач віз ці предмети не з метою особистого збагачення чи для заволодіння ними, а для того щоб передати їх до шкільних музеїв. Незважаючи на те, що після трагедії керівництво школи та управління освіти намагалося приховати факт ініціативи з створення музею у школі №2, проте це підтвердили деякі з опитаних учителів та аудіо запис інтерв’ю, що надали журналісти обласної газети «Весть», яке вони взяли незадовго до трагічних подій у директора школи №2 Сергія Лебедка.

Аудіозапис, який суд не долучив до доказів та проігнорував свідомо чи несвідомо, можна прослухати за цим посиланням https://www.youtube.com/watch?v=V4c8Q_iNsVk на 3хв 50 с. мова йде про створення куточка-експозиції у школі, де будуть представлені речі передані учасниками АТО. І це не випадково. Один із перших загиблих учасників АТО в Чернігівській області був випускник саме школи №2, окрім того більше десятка випускників та вчителів цієї школи пішли на фронт відстоювати Цілісність та Незалежність України.

Друге, що не врахував суддя це обставини, під час яких стався інцидент у школі №2. Віталій Курач не самовільно заніс до школи предмети, а погодивши свої дії з учителями і за їх допомоги. Пізніш злощасний тубус, коли його занесли до кімнати почав крутити в руках чоловік загиблої, шкільний інструктор з водіння Олександр Шлягун. Незважаючи на зауваження колег він грався з ним, хоча він міг передбачити наслідки адже він служив у військовій частині де на озброєнні були такі РПГ і найголовніше, дана зброя РПГ за висновком експертів НЕ МОЖЕ ЗДЕТОНУВАТИ, для того щоб РПГ вистрілив потрібно НАТИСНУТИ на кнопку і ніяк інакше. Тож виходить запевнення Шлягуна в тому, що причиною вибуху стала детонація РПГ є неправдою, причиною ж вибуху є те, що він випадково натиснув на кнопку.

Висновок експертів та довідку із військомату про місце проходження служби Олександра Шлягуна можна переглянути нижче.

Також суд не взяв до уваги, що Віталій Курач був нагороджений Грамотами протягом 2014 року начальниками Чернігівського обласного УМВС Олегом Демченко та Вадимом Філашкіним за допомогу у підтриманні правопорядку, орденом «За жертовність та любов» з рук патріарха УПЦ КП Філарета за волонтерську діяльність та головою СБУ Василем Грицаком «Відзнакою СБУ» за волонтерську діяльність під час Революції Гідності та допомогу бійцям ЗСУ, УМВС та добровольчих батальйонів.
Тобто Віталій Курач є патріотом України та законослухняним громадянином.

В чому ж причина такого необ’єктивного ставлення до волонтера Віталія Курача? В тому, що «Самооборона», громадська організація до якої належить Віталій Курач, нажила в Ріпках чимало недоброзичливців, а то й відвертих ворогів.

Згадаймо тільки питання виїзду на Майдан автобусів «тітушок» з Ріпок, питання яким безпосередньо займався колишній очільник районної міліції, а нині відомий бізнесмен товариш Крюков, він до речі хотів збудувати у Ріпках «заправку», проте не дотримав норми у відстань від житлових будинків 50 м., будівництву знову ж таки завадила «Самооборона» . Питання довозу «тітушок» хлопці неодноразово порушували перед прокуратурою, проте відповіді так і не отримали, звільнення за сприяння «Самооборони» заступника голови райдержадміністрації та голови районного музею за власним бажанням, перший вчинив дуже не гарні дії, другий не тільки законсервував у музеї комуністичну ідеологію, але й при ньому частенько зникали різні експонати, а по району никали «чорні археологи» з музейними картами. Або з останнього, це коли «Самооборона» двічі ловила браконьєрів, що вирубали дубочки в лісових насадженнях.

Нині адвокати Віталія Курача готують апеляцію. Сподіваємося на об’єктивне та чесне подальше розслідування.
Відео: https://www.youtube.com/watch?v=lCazW3nevIw

Прес-служба Чернігівського підрозділу «Самооборони Майдану»



Теги:РПГ, волонтери, Ріпки, російсько- українська війна, самооборона


Читайте також



Коментарі (0)
avatar