реклама партнерів:
Головна › Новини › Невідома Україна

"Братня" навала. Війни Росії проти України

В актовій залі Київської православної богословської академії УПЦ Київського Патріархату відбулася презентація нового науково-популярного видання підготованого українськими істориками науковцями Інституту української археографії та джерелознавства ім. М.С. Грушевського НАН України “Братня” навала. Війни Росії проти України ХІІ–ХХІ ст. – Київ, 2016. – 248 с.

На презентації виступили митрополит Черкаський і Чигиринський Іоан, голова Синодального управління військового духовенства, директор Інституту української археографії та джерелознавства імені М. С. Грушевського НАН України, доктор історичних наук Георгій Папакін та автори книги відомі українські історики Віктор Брехуненко, Володимир Ковальчук, Михайло Ковальчук та Вячеслав Корнієнко. З благословення Патріаршого намісника митрополита Переяслав-Хмельницького і Білоцерківського Епіфанія ректора КПБА у заході взяв участь проректор з наукової роботи професор протоієрей Віталій Клос та професор протоієрей Юрій Мицик.

Попри свій науково-популярний характер, книга руйнує низку стереотипів, нав’язаних українській науці російською імперською та радянською історіографією і покликаних тримати українців в психологічному полі «русского міра». Вона простежує багатовікове збройне протистояння українського світу російській експансії, яка своїми коріннями сягає середини XII ст. – пограбування та руйнування Києва військами князя Андрія Суздальського.

Вітчизняна війна за незалежність, яка розпочалася в лютому 2014 р. у відповідь на агресію Москви, щільно вписана в контекст попередніх війн українців проти її загарбницьких планів. Простежено перегуки між підходами В. Путіна до війни з Україною та стратегіями російських еліт XV–ХХ ст. Показано, що сучасна війна – це не виняткове явище в російсько-українських стосунках, а логічне продовження магістральної канви.

На матеріалі майже дев’яти століть, автори розлого продемонстрували, що головний зміст російсько-українських взаємин немає нічого спільного з пропагандистськими мантрами про «спільну історичну долю», «братерські стосунки» чи нібито належність до «одного народу». Ставлення Москви щодо України завжди було дуже послідовним у своїй меті – загарбати українські землі та асимілювати українців.

У книзі розлого показано, що ключові складові сучасної російсько-української війни мали своїх прямих генетичних передників в минулому: гібридна та інформаційна війни, ставка Москви на «п’яту колону», риторика про захист «русского міра», спроба видати вторгнення за внутрішній конфлікт тощо. В. Путін лише адаптував попередній досвід російської агресії до сучасних умов.

Саме тому поява книги відразу викликала різку реакцію як у Росії, так і в проросійських колах в Україні. Але це лише демонструє важливість подібних досліджень не лише для поглиблення наукових знань, а й для успішного інформаційного та ідеологічного протистояння сучасній російській агресії.

400 примірників книги під час презентації було вручено військовим капеланам, які зразу ж після цього відправились в Донецьку та Луганські області України для подальшого безкоштовного передання у частини Збройних сил України та Національної Гвардії України, які перебувають на фронті.



Теги:нові книги, Київський патріархат, російсько- українська війна


Читайте також



Коментарі (0)
avatar