реклама партнерів:
Головна › Новини › МЕДИЦИНА

Бідна медицина: 5 лікарень отримали 7 мільйонів

П’ять чернігівських лікарень за минулий рік отримали майже 7 млн. грн. благодійних коштів.

Про це свідчать дані Інституту аналітики та адвокації (ІАА), зібрані у рамках Всеукраїнської кампанії протидії неформальним платежам у медзакладах.

Пошуки додаткового фінансування лікарень — не новина для України. Для цього вони, наприклад, співпрацюють з благодійними фондами, які збирають гроші з пацієнтів. Такі є і в Чернігівській області. Законодавство України каже, що фонди можуть залишати собі 20% зібраних коштів, а щонайменше 80% повинні передавати медзакладу. На жаль, до 2016 року було складно відстежити, скільки пожертв вони збирали — чернігівці не мали прозорих механізмів звітування і контролю.

— У Чернігові працює 26 міських та обласних лікувальних закладів. Вісім з них не оприлюднюють фінзвіти на Є-даті — порталі, який дозволяє прослідкувати за рухом бюджетних коштів, — зауважує аналітик ІАА Олександр Ткаченко. — З початку минулого року лікарні обов’язково повинні використовувати його. Досі у системі не зареєструвався ще 1 медичний заклад.
Експерти ІАА встановили, що за 2016 рік чернігівським лікарням передали щонайменше 50,3 млн грн благодійної допомоги. Втім, проаналізовані звіти не містять інформації про надавачів благодійної допомоги — пацієнтів — та відсоток їхньої допомоги, а отже дають дуже приблизне уявлення про отримані позабюджетні кошти.

— Частково ці кошти надійшли від благодійних фондів. Вони функціонують на території 8 медзакладів, які ми досліджували, — розповідає Олександр Ткаченко. — Збирають ці організації для лікарень абсолютно різні суми. Найбільшу частку в позабюджетних надходженнях пожертви від БО складають у Чернігівського пологового будинку — 94% (203,4тис грн).

Вагомою вона є у другої міської та обласної психоневрологічної лікарень — 30% (5,1 млн грн) та 29% (537,5 тис. грн.) відповідно, а найслабшою в міській лікарні №1 — 8% (217,5тис грн).

Щоб звітування стало прозорішим, договори з благодійними фондами у 2016 році підписали п’ять чернігівських лікарень. Його основу розробив Інститут аналітики та адвокації. Договорами вони зобов’язалися звітуватися за зібрані та передані благодійні кошти. Згідно звітів, 5 лікарень отримали 6,7 млн грн. А усього благодійні організації зібрали 6,95 млн грн

— Коли фонди публічно звітуються, вони опиняються в ситуації, коли суспільний резонанс підвищує увагу до фінансової звітності. Цікаво, що один із благодійних фондів передав першій міській лікарні 121% від зібраного за минулий рік, — зауважує регіональний координатор ІАА Тетяна Романова. — Тут мова іде про залишки з 2015-го, які додалися до трансферу.

Уже скоро Інститут аналітики та адвокації оприлюднить фінальний звіт дослідження. У ньому розкажуть, на що витратили ці кошти, чи всі благодійні фонди дотримуються законодавчо встановленої норми про 20% і хто в регіоні відмовляється працювати прозоро.



Теги:чернігівські лікарні, благодійні внески, медична реформа


Читайте також



Коментарі (0)
avatar