реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

2017 рік повинен стати роком декомунізації у свідомості укранців 1917 року

2017 році українці повинні нарешті почути усю правду про Українську революцію 1917-1921 роках, Українських героїв, які незважаючи на панування комуно-соціалістського божевілля у Світі, творили модерну українську націю після трьохсотлітнього цькування і придушення всього українського імперіями.
В першу чергу це потрібно для того щоб у свідомості українців після декомунізації топонімів з"явилися реальні, а не спотворені коміністичною пропагандою або міфологізовані видатні діячі Української революції і пробудження Української нації.


Зокрема, в місті Чернігові варто встановити, наприклад, до 100-річчя відновлення чернігівської "Просвіти" у 1917 році не тільки меморіальну дошку на відділенні Національного банку де відбулося заснування першої чернігівської "Просвіти" І.Шрагом, М. Коцюбинським, С. Русовою та іншими у грудні 1906 року, але й до 170-річчя видатного укранського громадського і політичного діяча кінція ХІХ - початку ХХ століття Іллі Шрага встановити меморіальну дошку на буд. № 4 або № 9 на вулиці названої на його честь ще у 2008 році у мікрорайоні "Красний Міст" біля вул. Савчука.

ДОВІДКА:

Ілля́ Лю́двигович Шраг (*23 серпня 1847, Седнів — †11 квітня 1919, Чернігів) — український громадський і політичний діяч, чернігівський адвокат. Депутат І-ої Державної думи Російської імперії, член Української Центральної Ради, а також культурний діяч, відомий підтримкою класиків української літератури. Ідеолог чернігівської «Просвіти». Тесть заступника Міністра народного господарства УНР Василя Чуднівського.

1906 року був обраний депутатом до Першої Державної думи від Чернігівщини, де очолював Українську парламентську громаду, яка в Державній думі домагалася національної автономії України, був одним з авторів проекту засад автономії, винесеного на розгляд думи, перебував на посаді заступника голови Союзу автономістів (1905—1906), згодом заступник голови ТУП (брав участь у його створенні), належав до Радикально-демократичної партії, з якої 1917 утворилася Українська партія соціалістів-федералістів. Член Української Центральної Ради від Чернігівської губернії.
Працював у часописах «Украинский вестник» (видання української фракції), «Записках Наукового Товариства ім. Т.Шевченка», «Раді» (перша щоденна українська газета в Наддніпрянській Україні. Інша назва — попередня — «Громадська думка»). Був одним із засновників чернігівського осередку товариства «Просвіта».

У квітні 1917 р. на Всеукраїнському національному конгресі Іллю Шрага обраний членом Української Центральної Ради, входив до складу її комісії з розробки проекту статусу автономії України. За часів УНР йому запропонували посаду прем'єр-міністра, але він не зміг обійняти її через стан здоров'я.

Помер у Чернігові, де перебував під домашнім арештом більшовиків.
Похований поряд з вулицею, яка носить його ім"я на звинтарі знесеному більшовиками у 30-х роках минулого століття.


Вулиця імені І.Шрага - колишня вулиця Строітельная


Візитівка вулиці імені Ілля Шрага - кафе "Блюз"








Громадська просвіта









Коментарі (0)
avatar