реклама партнерів:
Головна › Новини › Споживач

Наші медовари — одні з кращих в Україні

Наша газета вже писала, що саме Чернігів став містом, де восени стартував Всеукраїнський конкурс медоварів. Потім пройшло ще кілька регіональних турів в інших містах. І ось у суботу і неділю в селищі Баришівка під Києвом відбувся фінал цього конкурсу. Проводить його Гільдія медоварів України. Заснована рівно рік тому, ця громадська організація успішно відроджує серед пасічників старовинний український промисел — медоваріння, відомий ще від княжих часів і навіть від дохристиянського періоду на Русі. Натуральний слабоалкогольний продукт, яким є питні меди, виготовляється виключно з меду і протистоїть навалі на Україну низькопробної закордонної продукції.

Приємно, що серед активістів відродження медоваріння в Україні йдуть наші чернігівці. На фіналі конкурсу спеціальної медалі Гільдії медоварів був удостоєний відомий пасічник з Талалаївки Олександр Миколайович Кобцев. Він заступник голови Гільдії і нагороджений як один з піонерів медоваріння в Україні. У конкурсі питних медів чергову свою нагороду — золоту медаль — здобув інший відомий пасічник і медовар Микола Іванович Вовнянко зі Срібнянщини. Він уже не перший рік розвиває цей промисел у рідних Сокиринцях, створив і запатентував свій фірмовий напій «Сокиринська медовуха». Чудові питні меди цих та інших медоварів поки що, на жаль, можна купити лише на подібних конкурсах та ярмарках. Бо на шляху широкого поширення питних медів ще стоять численні бюрократичні перепони, які давно час вирішити. Адже йдеться про наш цілющий національний продукт.

Петро АНТОНЕНКО.
На фото: медовуха приватного підприємства Вовнянка була представлена й під час святкування проводів зими минулої неділі.
Фото Валерія СЕНЧУКА






Коментарі (0)
avatar