реклама партнерів:
Головна › Новини › СПОРТ

Олексій САВЧЕНКО: «ЧЕРНIГIВ НЕ ГIРШЕ КИЄВА»

Президент футбольного клубу «Десна», голова наглядової ради «Партнер-банку» готує з’їзд чернігівців з усього світу
Судження про те, що Чернігів нічим не гірший від столиці і що не варто страждати якимось комплексом провінційності, на прес-конференції Олексія Савченка прозвучало неодноразово. Звісно, можна вважати це перебільшенням (все ж столиця, масштаби!), але зайвими словами Савченко розкидатися, схоже, не звик. Тим паче нічого не має проти Києва, бо й сам давно вже столичний банкір, бізнесмен. Але й те, що останнім часом «розривається» на два міста, це правда. Як і те, що, за словами Олексія Юрійовича, всі його починання, якими б вони не видавалися спочатку складними, а то й малореальними, врешті-решт ставали реальністю. Це при тому, що Савченку лише 30 років і досягав він нинішнього статусу, як сказав, «власною головою і працею».
Останній проект Олексія Савченка у чернігівців на слуху: його «Партнер-банк» придбав популярний, улюблений чернігівцями футбольний клуб «Десна». Правда, як зізнався банкір, на момент придбання у клубу була лише славна більш як 40-річна історія та гучне ім’я. І вкрай тяжке фінансове становище, убога інфраструктура, а відтак відповідні результати у чемпіонаті України з футболу. Здобувши торік путівку до першої ліги (це другий дивізіон українського футболу, після вищої ліги), клуб мало не вилетів з неї за підсумками минулого чемпіонату.
З приходом нового інвестора, власника, заміною головного тренера, придбанням нових талановитих гравців сталося спортивне диво. Все перше осіннє коло нового чемпіонату «Десна» йшла в групі лідерів, а після деяких турів виходила на чисте перше місце. Це при тому, що в першій лізі мало не половина команд, які грали (дехто ще весною) у вищій лізі; що тут представлені такі міста, як Київ, Львів, Харків. До речі, про міста. Саме Чернігів, при такій конкуренції, зайняв абсолютне перше місце в чемпіонаті за кількістю глядачів, що відвідали матчі. Зараз на них приходять і по 8 — 10 тисяч уболівальників, а на матчі того ж Київського «Динамо» чи «Шахтаря» часто приходить всього по кілька тисяч. Яке ще треба мірило популярності футболу, спорту? На стадіон пішла молодь, і це краще, аніж тинятися по підворітнях і пивбарах. Уперше чернігівці реально почали мріяти про вихід «Десни» до вищої ліги.
Щоправда, сам президент клубу вніс реальний струмінь у ці мрії, заявивши на прес-конференції, що команді ставиться завдання поки що зайняти місце не нижче 3 — 4-го. До вищої ж ліги, куди виходять лише два переможці турніру, «Десні» поки що рано з такою інфраструктурою. Цьому Савченко й присвятив основний час прес-конференції. Клуб вже отримав від міської влади земельну ділянку, на якій почнеться будівництво сучасної спортивної бази «Десни», де будуть і 5 — 7 тренувальних полів. Адже клуб — це не лише команда майстрів першої ліги, це ще й молодіжні, дитячі команди, дитячо-юнацька спортивна школа.
Найбільш серйозне питання щодо інфраструктури — стадіон. Щойно в Україні створена Професійна футбольна ліга. Але «Десну», як і інші клуби, приймуть туди лише при наявності солідного бюджету («Партнер-банк» це гарантує), власної бази і стадіону. «Своїм» стадіоном «Десни» вже десятки років вважається наш головний міський стадіон ім.Гагаріна, де й грає команда. Але юридично — це власність міста. Клуб і його президент офіційно звернулися до міської ради з пропозицією про те, щоб купити стадіон і взяти на баланс клубу. Питання непросте. Але Олексій Савченко заявив, що клуб не лише зобов’язується серйозно оновити, реконструювати стадіон. Йдеться про збільшення його вмістимості з
12-ти до 20 тисяч, що реально. Негайно також треба оновлювати освітлення, покрив поля. Навіть туалети зараз такі, що соромно. А сюди ж, на стадіон, приходять тисячі людей, про що вже
сказано.
Але це не все. Клуб зобов’язується повністю зберегти і підтримати всі інші види спорту, які гуртуються довкола стадіону. Тут діють школи і секції з важкої атлетики, причому з блискучими результатами, аж до титулів чемпіонів Європи і світу, займаються легкоатлети. Все це буде збережене і абсолютно доступне для всіх мешканців міста.
У планах розвитку клубу також — мати свій магазин, ресторан, проводити численні акції зі згуртування вболівальників, тобто підтримувати фан-клуби «Десни». І взагалі стати своєрідним центром спортивної, оздоровчої, культурно-масової роботи в місті.
Друга частина прес-конференції була присвячена участі «Партнер-банку» в розвитку міста, зокрема в благодійних справах. Банк допомагає соціальним закладам, приміром дитячому Центру «Надія». Але є речі ще суттєвіші, ніж просто благодійність. Банк, відділення якого вже успішно працює в місті, готовий сам інвестувати і шукати інвесторів для розвитку економіки міста. Ще й готовий виділити немалі суми для фінансування цікавих бізнес-планів, корисних місту проектів. Мислячих людей Олексій Савченко вже запросив звертатися з такими пропозиціями. Не менш важлива й така справа, як підготовка молодих фахівців, насамперед енергійних сучасних менеджерів. На це у нас чомусь, на відміну від Заходу, звертають недостатньо уваги, забуваючи, що справу роблять люди. (Той же приклад самого Савченка). Банк і тут готовий підтримати молодь, щоб «вона не виїздила за кордон», як сказав на прес-конференції Савченко.
Нарешті, цікава ідея — згуртувати відомих чернігівців, які живуть по всій Україні та й по світах. Савченко хоче їх зібрати найближчим часом у місті на такий свого роду Всесвітній форум чернігівців. Щоб об’єднати наших сіверян довкола рідного міста, рідної землі. Щоб допомагали їй. Поки що ж на фініші, може, й не такий грандіозний, але конкретний проект банку — вихід у світ цікавого фотоальбому, календаря з історичними святинями, перлинами Чернігова. Банк готовий і допомогти у відродженні, збереженні цих святинь.
А на запитання, чому Олексій Юрійович вирішив придбати — серед кількох пропозицій — саме клуб «Десна», він нагадав, що не просто є нашим земляком, а народився в Козелецькому районі у селищі з такою ж назвою — Десна…
Петро АНТОНЕНКО.





Коментарі (0)
avatar