реклама партнерів:
Головна › Новини › Гарячий коментар

Відповідь Януковичу про героя України

Я щасливий, що був знайомий з Цією людиною або відповідь прем’єр-міністру, який користується «повагою певної частини суспільства» Східної України
Мені важко сказати, я не був особисто знайомим з цією людиною. Враховуючи те, що ця людина ввійшла в історію України і, безумовно, користується повагою певної частини суспільства… Західної України, він, як кажуть, прожив яскраве життя. З цим можна погодитись. Що стосується в цілому участі повстанської армії в роки Другої світової війни, це питання досить суперечливе. Сьогодні можна сказати, що історію переписувати не можна, тому що історія вже дала оцінку цим подіям… Так сказав В.Ф.ЯНУКОВИЧ під час засідання Кабінету міністрів наступного дня після смерті великого українця Василя Кука.
Василь Кук був одним із провідних членів ОУН, генеральним секретарем Українського Головної Визвольної Ради — підпільного парламенту України.

У історію ввійшов як Головний командир легендарної Української Повстанської Армії у 1950-1954 рр., до того очолював генеральну воєнну округу УПА-Південь, на рахунку якої найбільша в історії УПА битва під Гурбами у квітні 1944 р. Він відзначився не тільки своєю відвагою, а ще й тим, що мав мужність завершити бойові дії з боку повстанчої армії. Цим він зберіг життя десятків тисяч українців.

Постать Василя Кука назавжди стала частиною української та світової історії ХХ століття, визвольної боротьби поневолених народів за свою свободу. Саме з таких людей повинні брати приклад представники нового покоління українців. В 2001 році Василь Кук відмовився від нагороди «Герой України», яку мав намір вручити йому президент Кучма. Кук сказав приблизно так: «Я не можу взяти цю нагороду, поки країна не визнала мою армію (УПА) як тих, хто боровся за незалежність України»

Я щасливий, що був знайомий з цією людиною. На початку лютого цього року на сторінках «Сіверщини» я описав свої враження від спілкування з Куком в 94-й день народження, який на жаль, виявився для нього останнім. Це була феноменальна людина! Людина, яка н епокладала рук і працювала на поширення національної ідеї в такому поважному віці. Людина, яка поклала все своє життя для України.

Коли зараз, Віктор Янукович своїми висловами намагається розколоти Україну, намагається заперечити внесок таких людей, як Василь Кук в боротьбу за Незалежність і називає його «людиною, що користувалася повагою частиною суспільства Західної України» хочеться задати два запитання. Вікторе Федоровичу, якщо ви так говорите про Кука, то ва не варто називати по-іншому, ніж «прем’єр міністр, що користується повагою частиною населення Східної України». Це вам говорить «східняк», мати якого народилася і виросла у Воронезькій області Російської федерації. І такої ж думки не одна тисяча українців, що живуть на сході і поважали при цьому постать Василя Кука.

По-друге, коли ви говорите про ідеологію УПА і її неприйнятність в Україні, то хочеться спитати: На якій ідеології ви збираєтеся виховувати майбутні покоління українців? Може, Павліка Морозова?

Абсолютно правильною є ініціативою назвати ім’ям Василя Кука одну з столичних вулиць. Своєю боротьбою за волю України він, безумовно, це заслужив. Сподіваємося, що після визнання УПА українська влада зможе виконати його заповіт і пере заховати в Києві.

З сумом,

Олександр ЛОМАКО,

Громадянська мережа ОПОРА,

Спеціально для газети «Сіверщина»






Коментарі (0)
avatar