реклама партнерів:
Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS



  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Модератор форуму: Шкурко, Василь, Ігор  
Форум "Сіверщини" » Блоґи "Сіверщини" » Микола ШКУРКО » Стан і перспективи громадянського суспільства
Стан і перспективи громадянського суспільства
ШкуркоДата: Понеділок, 24-Лис-14, 09:04 | Повідомлення # 1
Група: Редактор
Повідомлень: 186
Нагороди: 4
Статус: Відпочиває
Нарешті з’явилася більш-менш об’єктивна стаття спеціаліста про стан громадянського суспільства в Україні. Газета «День» за 18 листопада цього року подала точку зору про основні проблеми громадських ініціатив під промовистим заголовком «Безсистемність». Автор статті –  політолог Дмитро Сінченко констатує – у країні нема ні структурованого громадянського суспільства на основі мережі громадських організацій, ні справжніх політичних партій. Є натомість набір різних за джерелами фінансування організацій та політичних проектів.

З таким висновком важко не погодитися, адже надії на Майдан щодо утворення системи  громадських структур, які контролюватимуть владу і впливатимуть на її формування, не справдилися. Підтвердженням цього стали дострокові вибори Президента України і Верховної ради України, які пройшли за старими заяложеними правилами часів Кучми – Януковича.

Формування громадянського суспільства є справою не тільки ініціативних громадян, а насамперед влади, як свідчить досвід західних демократій. Там це був тривалий еволюційний процес. У нас же часу на розкачку вже давно нема та й ворог до цього не спонукає. Першим сигналом від влади у напрямку заохочення громадських ініціатив стало б утворення відповідних структур в Адміністрації Президента України і при Кабінеті Міністрів України, які б системно переймалися проблематикою громадянського
суспільства. За президентства В. Януковича подібні підрозділи були, проте вони провалили  роботу, що також у підсумку не посприяло залагодженню  непримиренного конфлікту на Євромайдані.

За умови якщо і оновлена Верховна Рада України перейматиметься послідовно законодавчим підкріпленням процесу структуризаціїї громадянського суспільства, то результат не забариться. Адже запит на це сформовано і є в наявності критична кількість первинних структур інститутів громадянського суспільства, щоб процес набув ланцюгового й незворотного характеру.



Микола Шкурко
 
ШкуркоДата: П'ятниця, 05-Груд-14, 10:27 | Повідомлення # 2
Група: Редактор
Повідомлень: 186
Нагороди: 4
Статус: Відпочиває
«…Усе, що я недавно писав про корпоративну державу на прикладі московської гламурної тусовки,  стосується й усіх інших цеглинок тоталітарної будівлі, що видається за громадянське суспільство. Це й протестуючі лікарі з вчителями, це й люди, що боролися проти точкового будівництва. Такими самими складовими частинами системи були протестуючі в Новочеркаську й десятках інших міст і селищ СРСР між смертю Сталіна і перебудовою.
Це відрізняло всі виступи від національно-визвольної війни українців і литовців і від того, що почалося 1986 року в Алма-Аті, коли було оскаржене право кремля визначати склад національної еліти в Казахстані.
Усупереч усім солодким мріянням навіть професійних істориків, які повинні це розуміти, громадянське суспільство не будується по цеглині знизу. Воно починається з боротьби за участь в ухваленні доленосних загальнонаціональних рішень. Завжди з головного, а не з малого, завжди зверху, а не знизу…»

(Дмитро Шушарін, історик, публіцист, Москва; "Як жити у світі, де є Росія", газета День №227, середа 3 грудня 2014).
 
Форум "Сіверщини" » Блоґи "Сіверщини" » Микола ШКУРКО » Стан і перспективи громадянського суспільства
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: