реклама партнерів:
Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS



  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Модератор форуму: Шкурко, Василь, Ігор  
Форум "Сіверщини" » Блоґи "Сіверщини" » Микола ШКУРКО » Україна зачекалася на нового Столипіна
Україна зачекалася на нового Столипіна
ШкуркоДата: Середа, 11-Квіт-12, 17:24 | Повідомлення # 1
Група: Редактор
Повідомлень: 186
Нагороди: 4
Статус: Відпочиває
Ім’я цього видатного російського реформатора виринає з пам'яті, як тільки буваєш у нинішньому українському селі. 85 років нищення українця - хлібороба, розпочате в кінці 20 -х років минулого століття, повністю унеможливило самовідтворення його, оскільки для цього потрібні економічні умови.

Столипінська аграрна реформа тривала якихось 5 років за життя її ініціатора та ще 5 років після наглої смерті Петра Аркадійовича Столипіна 5 вересня 1911р. після замаху в Київському оперному театрі.

Суть реформи зводилася до створення умов для хутірського господарства , яке пустило міцне коріння і на Чернігівщині.

Це унеможливлювало поширення революційних настроїв і у перспективі не тільки могло б запобігти більшовицькому перевороту, а й призвести до еволюційних змін у Російській імперії, які , без сумніву, завершилися б незалежністю України без потрясінь і непоправних втрат.

Нині наша країна, що з таким запізненням виборола формальну незалежність, ніяк не може визначатися із сільськогосподарською землею.

Юридичною вона ще державна, але один крок залишилося зробити Верховній Раді, щоб земля опинилася у руках вузького кола землевласників. Це загрожує цілковитому відстороненню українського населення від ключового засобу виробництва, а значить від світової перспективи.

Питання стоїть руба, як колись у 1905 році, чи відійде країна від краю прірви? Петру Столипіну вдалося відкласти цю фатальність і якби він жив, то завершив би гігантську роботу.

14 квітня 2012 р. усім нормальним людям потрібно згадати П.А.Столипіна (1862-1911) у день його 150 річчя від дня народження, а нам, українцям, - ще й знайти поміж себе його гідного послідовника.
 
StanislavДата: Субота, 14-Квіт-12, 08:47 | Повідомлення # 2
Група: Видалені





Чому українці повинні знаходити послідовника саме цього державного функціонера? Тим більше в 21-му сторіччі, коли є імена, десяткі імен, можливо сотні державних функціонерів, які вирішують аграрні проблеми сучасного світу сучасними методами: в Грузії, Сінгапурі, Бірмі, Польщі, Латвії, Словакаії, Індонезії... Тисячі гарно освічених функціонерів, випускників престижних ВУЗів шукають роботу, а ми маємо згадувати жорсткого російського націоналіста, монархіста і українофоба... сумно.
 
ШкуркоДата: Понеділок, 16-Квіт-12, 16:50 | Повідомлення # 3
Група: Редактор
Повідомлень: 186
Нагороди: 4
Статус: Відпочиває
Його реформа мала позитивний влив у Чернігівській губернії, про що йдеться у попередньому матеріалі "Земська влада не радянська". Нинішню, кучмівську, треба завдячувати американцям( на їх гроші проведено розпаювання ). У результаті - добите село як соціум. Ющенко не зупинив ганебну практику нашого земляка, то які вони обоє українофіли?
Хотілося б у коментарях побачити взірець виходу із ситуації, якщо десь у світі подібна була.

Пропоную перегллянути Інтернет сайт села Великий Хутір - Нариси з історії Великого ...
velikijhutir.cherkassy.ua/history/history/
" Столипінські реформи справили великий вплив на ... "
 
ГоряєвДата: Неділя, 22-Квіт-12, 13:22 | Повідомлення # 4
Група: Читач
Повідомлень: 29
Нагороди: 0
Статус: Відпочиває
Пане Миколо!
А чому це Ви, прихильник суворої правди про діячів минулого, заспівали діфірамби головному приборкувачу, причому кривавому приборкувачу, російської революції 1905 1907р.р.?
Невже Вам невідомі такі слогани-месіджі про пятилітнє правління Столипіна:
"скорострельная юстиция", "столыпинский галстук", тобто петля на шибениці, "Столыпин-вешатель", "столыпинская реакция", "интересы государства выше прав человека", " если надо будет, то на каждой площади поставим гильйотину" и т.д.?
1906 року Столипін запровадив воєнно-польові суди, котрі відправили на страту, в основному через повішення, до 6000 бунтівників, а ще 66000 на каторгу.
Законопроект Столипіна про воєнно-польові суди Дума не затвердила, адже був мирний час, Росія ні зким не воювала і ці суди діяли незаконно.
За 5 років правління на Столипіна було вчинено 11 замахів, кожні пів року в нього стріляли чи кидали бомби, при цьому гинули багато людей, в тому числі його близькі та рідні люди, але він не зупинявся аж до його вбивства в Києві.
Ви мрієте про появу в Україні гідного Столипіну послідовника, Ви що, хотіли б, щоб Кучма 2004 року розігнав Майдан столипінськими методами?

Додано (22-Квіт-12, 13:22)
---------------------------------------------
Щодо земельної реформи Столипіна.
Мета земельної реформи Столипіна - відволікти безземельне селянство, в тому числі і українське, від бунтівних та повстанських дій. Поміщицькі землеволодіння крупний поміщик та землевласник Столипін не чіпав і поміщицькі землі між безземельними селянами не ділив - він вивозив безземельних українців на вільні землі за Урал аж до Тихого океану. Пам'ятником столипінської реформи відносно Чернігівщини є поселення Чернігівка в Приморському краї Росії.
Селились переселенці навіть не хуторами, а окремими "отрубами", щоб запобігти їх об'єднанню і спільним діям. В 70-ті роки мені довелося бачити в безкрайньому зауральському степу столипінський "отруб". Люди в цьому "отрубі" вели первісно- примітивний образ життя, без таких ознак цивілізації, як електрика, радіо, газета, побутова техніка, все в них було саморобне. Кілька поколінь цієї великої сім'ї не знали, що таке освіта.

 
ШкуркоДата: Неділя, 22-Квіт-12, 21:51 | Повідомлення # 5
Група: Редактор
Повідомлень: 186
Нагороди: 4
Статус: Відпочиває
Відповіді на ці та багато інших контроверсійних питань можете знайти в обговоренні статі В.Чепурного "Боязнь Столипіна" на сайті "Сіверщини" за 20 квітня та у спогадах сучасників цього діяча, а також у наукових розвідках. Саме на таких джерелах я формував свою оцінку аграрних реформ та їх проекцію на українське сьогодення.
 
ІгорДата: Середа, 25-Квіт-12, 09:22 | Повідомлення # 6
Група: Редактор
Повідомлень: 10
Нагороди: 0
Статус: Відпочиває
Наслідком реформ Столипіна (якби він їх довершив, то ніяка революція не могла б вибухнути...) виникли у трикутнику Кагарлики - Кунашевка (чи Кінашівка) - Переяслівка Бакланові хутори. Це були окремі садиби, розкидані на кілометр чи півкілометра одна від одної. Туди привезли булорусів Бакланських. Цікаво, чи залишилося там це прізвище? А- 1939 р. хутори ліквідовано - тож їх усіх посаджено над дорогою Крути - Ніжен.

З листа М.П.Шкурку від 12 квітня 2012 року
 
ГоряєвДата: Середа, 25-Квіт-12, 19:47 | Повідомлення # 7
Група: Читач
Повідомлень: 29
Нагороди: 0
Статус: Відпочиває
Якщо 1905-07 років селяни активно палили та грабували панські садиби, то в лютому і в жовтні 1917 року таких явищ практично не було. Земельна реформа Столипіна в селах спрацювала, а в містах - ні. Соціальна напруга в містах спричинилася через невдалу війну та зникнення життєвого ресурсу царської імперії. "Скорострільна" столипінська юстиція, шибениці та військово-польові суди в лютому 17-го спрацювати вже не могли - з деморалізованого фронту в міста самовільно повернулася велика кількість озброєного люду, та й регулярні полки, розташовані в Петрограді бунтували або мітингували на чию сторону стати. В лютому 17-го столипінські жандарми боялися у формі появлятися на вулиці, бо їх тут же пристрілювали.
Побачивши і оцінивши весь цей безлад, Микола11 ще до повернення Леніна в Росію добровільно зрікся престолу і російська імперія розпалась. Столипін затримав розпад імперіїї, але не надовго.
 
ШкуркоДата: Четвер, 26-Квіт-12, 21:19 | Повідомлення # 8
Група: Редактор
Повідомлень: 186
Нагороди: 4
Статус: Відпочиває
Якраз у травні 1917р. було вбито і підпалено садибу у с.Бобрик, під Ніженом, мого прадіда Крутька Захара Савича. Він був міцним господарем, мав 37 десятин землі. Пізніше на його обійсті влаштували колгосп. Отже, безлад розпочався зі зречення царя під тиском керівників Думи і безвладдя зформованого ними Тимчасового уряду, що призвело зрештою до більшовицького перевороту. На Україні Центральна рада так само, як і Тимчасовий уряд у Росії, не контролювала ситуацію, з тою лише ( не маловажною!) різницею, що не дала більшовикам захопити владу ні мирно( через вибори), ні збройно(заколотом київського Арсеналу). Наслідки Столипінської реформи були настільки потужні, що тілька пряма інтервенція з більшовицької Росії у ході тривалої й запеклої громадянської війни дозволила встановити комуністичну диктатуру. І то не без допомоги Петлюри і Винниченка( а пізніше й Махна), які повалили Українську державу Гетьмана Скоропадського, який намагався спиратися , за кабальних умов німецької окупації, на хліборобську верству.
Що стосується Столипіна, то він вважав( під враженням наслідків російсько-японської війни і революції), що 20 років мирного розвитку аграрної реформи у Росії радикально покращать життя населення завдяки створенню великого числа приватних господарств як на хуторах(власне сільгоспвиробництво), так і у селах і містечках( різного роду кооперативи й майстерні тощо).
На жаль, нині ставка на Україні переважно на агрохолдинги забирає основу для формування чисельного так званого середнього класу саме у виробничій сфері. Отже, варто зважати на все те позитивне, що запроваджувалося Петром Столипіним у господарюванні на землі.
 
ГоряєвДата: П'ятниця, 27-Квіт-12, 03:07 | Повідомлення # 9
Група: Читач
Повідомлень: 29
Нагороди: 0
Статус: Відпочиває
Пане Миколо!
Я теж куркульського, як тоді говорили, роду і по батьковій і по маминій лінії. Моя мама народилася, до речі, в селі Липів Ріг, і жила там до 1931 року, коли її маму а мою бабу Параску, по вуличному Гарбузку, на той час вдову з трьома дітьми, розкуркулили за те, що вперлась і не пішла в колгосп, хоча мала всього 12 десятин землі в полі, і запроторили на Соловки. 14-річну мою маму та двох її старших братів сільська голота з рідної хати вигнала, все майно, землю та скотину відібрала, а в хаті організувала колгоспну контору. Через вороже ставлення голоти як до куркульських дітей мама та її брати Липів Ріг покинули і більше там не жили.
По іншому склалася доля мого діда Каленика та мого батька і його братів в іншому селі на правому березі Дніпра. Мій дід Каленик мав у полі 40 десятин землі, мав вітряк, кузню, молотарку, трієр, мав коні , воли та все інше для хазяйнування на землі. Коли настав час вибирати - або в колгосп або на Соловки, мій дід та інші наші куркулі вибрали колгосп, доровільно здали туди все, що мали і очолили колгосп. Мій дід став завгоспом, а головою поставили ще більшого куркуля, що здав 80 десятин землі. Прямо як у сьогоднішніх АТ - голосували землею! Наш куркульський колгосп завжди був міцний та багатий, голоду 33-го року в нашому селі не було. На відміну від тих сіл, де куркулів розігнали і колгоспи очолола голота, або, як тоді говорили, - комнезами. Бо вона ж незаможна голота саме тому, що на відміну від куркулів, хазяйнувати не вміла.
А тепер уточнення. Я написав, що в лютому 17-го підпалів та грабувань "практично не було". А вже в травні сільська голота, відчувши безлад, знову піднялася і почала палити та грабувати.
Махно з жовтня 17-го до травня 19-го ретельно виконував директиви Леніна та накази Троцького, чим і заробив у них орден Червоного Прапору та генеральське звання комдива Червоної Армії.
Агрохолдинги появилися не тому, що на них хтось робить ставку, а тому, що мільйони дрібних власників землі не хочуть і не можуть обробляти свої паї та тільки й мріють коли, нарешті, їх можна буде продати. Пропозиція продати паї настільки величезна, що як тільки це буде дозволено, олігархи скуплять їх за безцінь, незважаючи на любі самі суворі юридичні обмеження. А вся решта Ваших тверджень правильна.
 
БорисДата: П'ятниця, 27-Квіт-12, 07:53 | Повідомлення # 10
Група: Редактор
Повідомлень: 48
Нагороди: 2
Статус: Відпочиває
Пан Горяєв змальовує повноцінну життєву картину ситуації з землею на прикладі власної рдини.Тут мабуть і додавати нема чого. Це найправдивіша ілюстрація того, крізь які випробування пройшло земельне питання у Лівобережній Україні, ставши за совітів найганебнішею за наслідками частиною соціально-економічних впроваджень. І нема потреби схилятися до будь-якої ідеалізації чи особливої актуалізації постаті чистєйшого імперського продукту того ж таки Столипіна.
За вікном ХХІ століття. І тягнути з шухляди з під нафталіну тему позаминулих днів та ще й далеку від зіркової,коли розглядати фахово і комплексно, справа не вдячна. Адже історія розвитку науки на аграрному напрямкуна українських теренах у ХІХ- початку ХХ століття(до 30-х років-часу репресій проти інтелігенції) має досить імен та кілька відповідних напрямку шкіл як у Східній частині так і у Західній. І немало прикладів конкретного опробування наукових розробок. От тільки більшовицьким зайдам не було жодної потреби брати все це уваги. Бо формувалася система на землі геть далека від природних законов економіки!?
Але, шановне панство, то окрема розмова. Українське ж питання з землею 90-х років то не природна проблема, яка бува виникає за звичних помилок чи якіхось тактичних прорахунків, в тому числі і на державному рівні, під час реформування у контексті переходу від радянського господарювання.
Українська так звана реформа-це ганебне явище, перетворене ще за мокрих чорнил документу у Києві, на болюче, терпке, безглузде плавання з "легкої" руки гаранта Конституції наприкінці 90-х. Вона не вписується у жодні контури звичних людських міркувань зі здоровим глуздом. Достатньо лишень поглянути на старт цієї псевдореформи!? Кого Президент Л.Кучма наділив правом на отримання так званого паю?І хто опинився поза цим правом? Подумайте уважно.А у подальшому ще й додався нахабний і безсоромний процес загарбання цієї землі!? А ще не забудьте про безсоромну руйнацію все тих же колгоспів. То хіба можна уявити такий армагедон навіть у тій країні, яка ніколи не знала , що таке реформи чи хто такий Столипін? То причому тут ідеї Столипіна? Коли мова про добре інспірований бардак, який може бути породжений навіть на просторі , де культивуються найкреативніші ідеї. Тим більше, що все це заохочувала і продовжує підтримувати державна машина.
Так що маємо говорити не про згадку харизматичного російського Столипіна, а про суцільний безлад у конкретній царині життя, реформування якої методом "догори дригом" розпочалось з комуній та камнезамів 1917 так і продовжує рухати авнтюристів аж до повної перемоги безглуздя над розумом.
 
ГоряєвДата: П'ятниця, 27-Квіт-12, 12:13 | Повідомлення # 11
Група: Читач
Повідомлень: 29
Нагороди: 0
Статус: Відпочиває
Дякую, пане Борисе, за розуміння та підтримку, роширення та поглиблення теми.
 
ШкуркоДата: П'ятниця, 27-Квіт-12, 18:44 | Повідомлення # 12
Група: Редактор
Повідомлень: 186
Нагороди: 4
Статус: Відпочиває
Шановні колеги! Нормально - вивчати свою історію, щоби брати з неї уроки. Адже нове - дивись -це прожите нашими предками. Мій прадід жив за Столипіна і по нашому роду передалося позитивне ставлення до його діяльності. До того ж мій батько, Шкурко Пантелій Іванович, був учителем історії, але не міг на уроках ні казати це, ні ганьбити. Викликає подив, що дві круглі дати, пов'язані з постаттю Петра Столипіна, пройшли в Україні непомітно. Проте, не важко здогадатися чому:
плачевний стан і перспектива нашого села( а відтак і всієї української нації) за умов "реформ", які далі проводять з нашої мовчазної згоди, ба більше - участі!
 
ГоряєвДата: Субота, 28-Квіт-12, 07:39 | Повідомлення # 13
Група: Читач
Повідомлень: 29
Нагороди: 0
Статус: Відпочиває
"Суцільний безлад", "реформи догори дригом" "проводять з нашої мовчазної згоди" тому, що:
1. Не було вироблено і не схвалено на початку реформ спільної думки суспільства - яку Україну, в тому числі і сільську, ми будемо будувати.
2. Не знайшовся сучасний, підкреслюю, сучасний Вашінгтон, про якого мріяв Тарас, або сучасний той же Столипін, про якого мріє пан Микола, котрі виробили б такий план і запропонували його суспільству.
3. Нема механізму впливу суспільства на те, що відбувається в Україні.
4. Надто велику свободу дій дали хитрунам.
Незалежність здобули, а що робити далі до сих пір кожен розуміє по-своєму, тому й роздирають рідну неньку на куски у всіх царинах та напрямках її буття.
 
Форум "Сіверщини" » Блоґи "Сіверщини" » Микола ШКУРКО » Україна зачекалася на нового Столипіна
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: