реклама партнерів:
Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS



  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Модератор форуму: Борис  
Форум "Сіверщини" » Блоґи "Сіверщини" » Борис ДОМОЦЬКИЙ » Нове чи забуте старе? (Особисті міркування з піднятої теми.)
Нове чи забуте старе?
БорисДата: Неділя, 31-Лип-11, 20:04 | Повідомлення # 1
Група: Редактор
Повідомлень: 48
Нагороди: 2
Статус: Відпочиває
Сучасне покоління археологів, не дивлячись на жалюгідність, а можливо навіть і на відсутність фінансування експедицій та розвідок, все ж таки має виходити на нові об'єкти дослідження. До такого висновку наводять переглядини матеріалу сайту "Сіверщини" "Сіверяни були затятими мисливцями і рибалками" Наталії Потапчук(УКРІНФОРМ). Тому маю висловитися стосовно того ж таки "Детинця" у Новгороді-Сіверському, ставшого, як виходить з публікації і цього сезону об'єктом принципових досліджень молодою генерацією археологів України.

Впродовж 1979-1984 років "Замкова гора" стала чи не найкраще за будь-які інші території міста дослідженою експедицією Академії наук СРСР та УРСР під керівництвом Андрія Васильовича Кузи (м.Москва) разом з Володимиром Коваленком - керівником археологічної практики студентів Чернігівського педінституту( історичного факультету). Хоча поза увагою не залишилася жодна ділянка старовинної частини літописного містечка!?

Тоді було закладено кілька розкопів на "Замку". І культурний шар, так само, був досить потужним - до 4,5-5 метрів. Але перевага від сьогодення, як я добре пам'ятаю як безпосередній учасник подій, в тім, що "Детинець" у 70-ті роки мав вигляд утаємничої і малопоруйнованої території, являючи собою непрохідні лісові хащі. Сюди заходили хіба тількі закохані пари для своїх справ любові та хлопці після роботи, щоб пропустити по чарчині. Ці розкопи виявили доволі потужні культурні шари - від "роменців Х-ІІІ ст і аж до 16-17 віків, про які йдеться у статті Наталії Потапчук "Сіверяни були затятими місливцями і рибалками". От тільки зовсім не мисливцями і рибалками(як провідні заняття) постали перед майбутніми фахівцями історії і через тисячу років наші пращури, уособлені у різноманітних археологічних знахідках у потужних культурних шарах!?

Ми стали свідками залишків оборонних валів, розкопали княжий льох-"медушу з залишками амфор. В той же час, у культурних шарах мало місце присутність того, що супроводжувало виробництво у "петровські часи" у Новгороді-Сіверському і трішки раніше такої речовини, як селітра!!! Ми розкопали, здається, чотири такі печі!?

Як довели А.Куза та Володимир Коваленко(Чернігів), це виробництво і "допомогло" своїми відходами поруйнувати культурні шари значно ранішнього часу - від давньоруського і післямонгольського!?

Хоча і так речовий матеріал на Детинці був багатющим: кераміка, пряжки, браслети, залишки збруї, жіночі прикраси, давньоруські стріли, печатка князя Святослава Ярославича!? От тільки не вийшло натрапити на руїни храму Св.Михайла, що мав би бути десь у цитаделі!?

Найголовнішим же підсумком роботи п'яти років експедиції, без сумніву стало "постаріння " літописних відомостей про Новгород-Сіверський!!! Звичайно, це стало досить важливим чинником і аргументом для місцевої партократії, яка по гарячим слідам почала готуватися до славного 1000-літнього ювілею міста на Десні.

Знаємо, що всі справи у руки, у такому випадку, брав райком КПУ. Марафетили місто, латали асфальт, випускали сувенірчики, фарбували будинки і серйозно взялися за зовнішність Спаського монастиря, прибравши звідтіля богоугодну лікувальну установу тощо. Тоді ж, напередодні 1989 року, на який остаточно "призначили" день святкування першого міленіуму міста, на Замкову гору розумники з райкому загнали бульдозери з екскаваторами, розчищаючи площу від лісу. Так і загинули всі речі, які давали можливість і у наступні десятиліття та століття(!?) нащадкам продовжувати дослідження на більш-менш цілісному і збереженому від втручання людини археологічному комплексі -"Замкова гора". Тоді цей дебильнуватий і безглуздий проект втілився у те, що поверхня Детинця набула форми "тарілки, де на горбу перед ямою встановили (???) пам'ятник Бояну!? І насипали(??) вали? Ось так і було покінчено з логікою і здоровим глуздом на найповажнішому місці Новгорода-Сіверського. Нам можна тільки передбачати, яка кількість води збирається у лесово-глиняних шарах цього останця над ДЕСНОЮ, чи не ризикуємо!?

Дуже прикро, що на той час поважні археологічні структури разом з керівниками таких же поважних інституцій у Києві набрали у рот води, а місцевим марксистам-ленінцям-сатаністам не дали по-рукам!!? А вони, ці розумники від райкомів, ще й сьогодні хочуть щось доводити на ниві історії краю!? Отакої!!

А ще, виходячи з результатів тодішніх розкопок, доведених на практиці серйозними пошуками, не можна погодитися з новітніми версіями через тридцять років про те, "що у 16 столітті основою добробуту населення Сіверщини було полювання і бортництво, а не землеробство..."(???)

Подивитися так критично на "нові" пропозиції молодих дослідників знов таки дають постійні матеріали, які ми діставали з розкопів господарських ям. Маю на увазі - злакові, в тому числі багато зерен пшениці та жита разом з тією ж рибою з Десни та залишками кісток тварин.

Дорогі сучасні світила археологічної науки! Тіж літературні джерела від 12 століття і аж до 16 не раз нагадують про великі припаси у княжих сусіках, погребах, клунях - зерна, сіна тощо. А великі табуни коней, що утримувалися у Новгород-Сіверських Ольговичів, звичайно, що протримати тільки на сіні було не реально. Так само, як і робити кіньми багатоденні переходи без вівса!? А ще ж - ремесло і торгівля!?

Отож, давайте продовжувати досліджувати старовинний Новгород-Сіверський, постійно заглядаючи до надбання великих попередників не так вже і з далекого часу, як Андрій Куза, Володимир Коваленко, Олександр Моця, Євген Шинаков, Олександр Григор'єв, Андрій Козаков тощо. Успіхів і нехай Вам допомагає Господь! Уперед до перемоги! Слава Україні!
 
Форум "Сіверщини" » Блоґи "Сіверщини" » Борис ДОМОЦЬКИЙ » Нове чи забуте старе? (Особисті міркування з піднятої теми.)
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: