реклама партнерів:
Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS



  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Модератор форуму: Спудей  
Форум "Сіверщини" » Блоґи "Сіверщини" » Олександр ЯСЕНЧУК » Хорватські уроки
Хорватські уроки
СпудейДата: Неділя, 09-Жов-11, 15:25 | Повідомлення # 1
Група: Читач
Повідомлень: 144
Нагороди: 2
Статус: Відпочиває
Більше тисячі років назад плем’я Білих Хорватів мешкало у Карпатах, але чомусь доля погнала їх на Балкани. Нині вони мешкають у гористій країні, на березі Ядранського моря (яке ми називаємо Адріатичним, хоч Ядранське це його питома слов’янська назва). В принципі, якби вони не пішли на ті Балкани, цілком можливо, що вони б поруч з гуцулами, поліщуками та іншими лемками називали б сьогодні себе українцями. Але за тисячу років, вони стали несхожі на нас, не фізично – психологічно, у них до речі й релігія інша - католицизм.
На початку дев’яностих тут йшла війна, ще й досі по містам та селам височіють подзьобані війною будинки, навіть у досить великому місті, як Карловац (щось на зразок Броварів) підносяться багатоповерхівки з віспинами від куль та снарядів, а на узбіччях доріг можна помітити на постаментах танки та інші міліарні знаки, що возвеличують переможців війни початку 90-х. Так тут йшла війна, точились жорстокі бої. Але про неї вже майже нічого не нагадує. Хорватія це Європа, з якісними автошляхами, порядком та цінами. До речі, за їзду дорогами Хорватії потрібно платити, для цього на трасах стоять спеціальні пропускні пункти. Вони також «відсікають» і неадекватних, п’яних, дурних водіїв.
В Україні ж війни не було. Проте загальний стан доріг, всієї країни, каже – тут йшла (а може і йде) жорстока, партизанська війна. От тільки ворога не видно.
Що ж трапилося з хорватами? Можливо вони вчасно зрозуміли, що для того щоб збудувати гарну країну потрібно йти подалі від тої азіатчини (у найгіршому знченні цього слова), що загрожував їхнім братам, що населяли Придніпровські рівнини, і яка врешті решт перемогла у формі радянського соціалізму? Геть від Москви! – закликав у свій час Хвильовий. Звісео різати по-живому важко, але потрібно, наприклад для порятунку хворого гангреною, щоб зараза не пішла на весь організм.


Спудей
 
StanislavДата: Вівторок, 11-Жов-11, 09:38 | Повідомлення # 2
Група: Видалені





Quote
Що ж трапилося з хорватами? Можливо вони вчасно зрозуміли, що для того щоб збудувати гарну країну потрібно йти подалі від тої азіатчини (у найгіршому знченні цього слова), що загрожував їхнім братам, що населяли Придніпровські рівнини, і яка врешті решт перемогла у формі радянського соціалізму?
Саме так. І не лише хорвати: поляки зреклися свого "сарматизму" на який колись молилися, як українці на козаччину, словаки, ще один народ, який реально вміє співати українських пісень, схожий на українців як дві краплі.. всі зреклися середньовічних примар візантійщини, феодалізму, стадності, залежності від сильної руки. Таке самозречення заради перемін важливіше від результатів поточних виборів, імені президента і вартості літру бензину, ось що схоже рухає славянським прогресом. Колись славянські ватажки переступили через себе і відкрилися до варягів - побудували наймогутнішу славянську державу.


Повідомлення відредагував Stanislav - Вівторок, 11-Жов-11, 09:42
 
AkvilonДата: Вівторок, 13-Бер-18, 21:12 | Повідомлення # 3
Група: Читач
Повідомлень: 9
Нагороди: 0
Статус: Відпочиває
Все правильно говорите. А иначе никакого порядка не добиться.
 
Marina1Дата: П'ятниця, 06-Лип-18, 12:23 | Повідомлення # 4
Група: Читач
Повідомлень: 10
Нагороди: 0
Статус: Відпочиває
ппппппппппппппппп
 
VidaДата: Четвер, 19-Лип-18, 22:30 | Повідомлення # 5
Група: Читач
Повідомлень: 10
Нагороди: 0
Статус: Відпочиває
неймовірно, ось так справи
 
JonnikДата: Субота, 23-Бер-19, 22:37 | Повідомлення # 6
Група: Читач
Повідомлень: 8
Нагороди: 0
Статус: Відпочиває
да уж, ну смотрите сами.. что и как будет происходить.
 
Форум "Сіверщини" » Блоґи "Сіверщини" » Олександр ЯСЕНЧУК » Хорватські уроки
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: