реклама партнерів:
Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS



  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Модератор форуму: finka  
Форум "Сіверщини" » Блоґи "Сіверщини" » Інеса ФТОМОВА » Сенсаційний сом-сомище!!! Вони таки водяться! (Дайвінг, риболовля, сом)
Сенсаційний сом-сомище!!! Вони таки водяться!
finkaДата: Неділя, 10-Квіт-11, 20:01 | Повідомлення # 1
Група: Редактор
Повідомлень: 157
Нагороди: 11
Статус: Відпочиває
Моя хронічна допитливість мене точно згубить. Зізнаюсь: півтори години сьогодні чинила журналістський допит випадковому знайомому — симпатичному чоловіку спортивної статури з проханням дати дозвіл розказати прилюдно те, що розказав мені, сфотографувати героя для газети і повідомити прізвище. Не вмовила. Ну, хоч ім’я — без прізвища? Не вмовила. Ну, хоч оце продемонстроване мені фото просто таки фантастичного рибальського улову – на ньому все одно герой у гідрокостюмі і обличчя видно не дуже добре? Не вмовила.

Ех… Така публікація пропала… Просто сенсаційна! Та що ж це за день такий був!

Але не пропадати ж почутому… Так от, чоловік цей (назвемо його N.) активно займається дайвінгом вже тривалий час. Пірнають вони з друзями по різних водоймах України. Підводне полювання – доволі екстремальне хобі. А надто – нічний дайвінг з полюванням. Мене б ніхто й нізащо, ні за які ковриги не вмовив би лізти в темне підводдя невідомо чого. До того ж, з рибою я не дружу. А хлопці пірнають! За здобиччю й… адреналіном. Часом адреналіну буває забагато. Чи зустрічав мій співрозмовник, скажімо, в Чорному морі акул?

— Бачив… Але то була, як з’ясувалося через пару хвилин, зовсім не акула, а допитливий спритний дельфін. Однак адреналін у крові в ту мить, коли побачив неподалік себе під водою виразну тінь, просто таки зашкалив. Серце (у мене, тренованого!) забухало неймовірно. І тільки розсудливий мозок холоднокровно послав сигнал: «Спокійно! Згадай, де ти! Тут ніколи не буває акул. Їх тут просто не може бути! Вони тут не водяться!» Перевів подих – придивився… Фу-у-у-ух – дельфін…

А пару тижнів тому відважний гурт чернігівських дайвінгістів відкрив свій черговий сезон (зауважу: це було невдовзі після льодоставу і до оголошення заборони риболовлі у зв’язку з нерестом).

Тієї холодної весняної ночі велетенський сом виплив з глибини водойми просто на N. Лоб в лоб. Очі в очі. Я б одразу там же під водою й померла від жаху. Чому сом наблизився? Виявляється, соми по природі своїй дуже допитливі створіння: пливуть на все, що ворушиться, блимає…Блимав підводний ліхтар…

Сома трохи шкода: це був останній день в його житті. Ось він на продемонстрованому мені фото звисає з плеча підводного мисливця хвостом майже до самої землі. Рибину зважували – 53 (!) кілограми. Довжину я не питала. Але вигляд вражає. Навіть не уявляю, якою могла б бути боротьба з таким серйозним створінням. І вона навряд чи була б на користь людини. Адже N. резонно зауважив, що сом навіть вагою 10 кг поводиться у воді так, що не кожен рибалка зможе його добути з природного середовища – це неабиякий підводний боєць, якому начхати на примітивні гачки. Але проти справжнього озброєного підводним знаряддям мисливця сом-сомище безсилий.

Тож я рада за наших чернігівських рибалок, яким дістаються такі екземпляри – буде чим пишатися, тим більше що свідків повно. А де вловили сома – не скажу, бо всі туди побіжать. А там явно сомові родичі залишились… До того ж, зараз все одно діє заборона на риболовлю.

Принагідно знайшла в Інтернеті цікаву інформацію про світові сомівські рекорди. Див. нижче. Купити хоча б вудочку чи що? Для поповнення емоцій...

Інеса ФТОМОВА

Найбільший сом у світі

На сьогоднішній момент найбільшим сомом у світі вважається примірник, виловлений рибаками в Таїланді, вага риби становила 293 кілограми. Довжина гігантського сома склала 2,7 метра. Риба, спіймана на річці Меконг, була заміряна, виважена та сфотографована представниками тайських властей, вона виявилася більшою за ту, що зареєстрована у книзі рекордів Гіннеса як найбільша. Також існує інформація про те, що в 1830 році в річці Одер був спійманий сом вагою в 400 кілограмів, а в Узбекистані сто років тому була виловлена рибина вагою в 430 кілограмів, але фактичних доказів цьому не збереглося.

Сом є найбільшим річковим хижаком, він веде малорухливий спосіб життя і найчастіше полює поодинці. Харчується сом раками, жабами, рибою, а також всілякою падаллю, відомі також випадки нападу сомів на людей. Даний вид риб широко поширений у водоймах Чорного, Балтійського, Азовського, Аральського й Каспійського морів. Останнім часом через браконьєрство та інтенсивний лов чисельність сомів впала, тому екземпляри більше 50 кілограмів попадаються рибалкам все рідше і рідше.

 
Форум "Сіверщини" » Блоґи "Сіверщини" » Інеса ФТОМОВА » Сенсаційний сом-сомище!!! Вони таки водяться! (Дайвінг, риболовля, сом)
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: