Четвер, 09-Лют-12, 11:06

НовиниРеєстрація Вхід
Вітаю Вас, Гість · RSS
[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
Сторінка 1 з 11
Модератор форуму: finka 
Форум "Сіверщини" » Блоґи "Сіверщини" » Інеса ФТОМОВА » Фінансовий зашморг для кохання
Фінансовий зашморг для кохання
finkaДата: Четвер, 04-Лют-10, 15:02 | Повідомлення # 1
Дописувач
Група: Редакція
Нагороди: 10
Репутація: 6
Статус: Відпочиває
Якось моя знайома зауважила, почувши, що чийсь чоловік заробляє 800 гривень на місяць: «Якби мій приносив 800 гривень, то нащо він мені взагалі здався?» А я подумала, що невже сума у 800 гривень може служити мірилом сімейного благополуччя? Якщо чоловік заробить менше $100, то виходить, його вже треба… вигнати чи що? А як же обіцянки під час укладання шлюбу бути разом у радості і горі, навпіл ділити всі проблеми?

А мені пригадалася під час тієї розмови історія з уже далекої юності, коли працювала кореспондентом багатотиражки на великому заводі.

В одному з його численних цехів трудились токарі-фрезерувальники — люди, від чиєї віртуозної точності (до мікронів!) залежала якість і безпека складних приладів. Токарів було багато, десятки, але з особистим тавром працювало лише восьмеро – все це були доволі солідні чоловіки, які здолали шлях від простого токаря до права поставити персональне тавро на виготовлених деталях довжиною у 10-15 років невтомної праці. Такими були всі. Крім одного. Він став віртуозом токарської справи за 6 років.

Цьому єдиному молодому фрезерувальнику було 27 років, а він вже віртуозно точив складні деталі і ставив на них власне тавро. Що означало право ставити власне тавро на деталях? А те, що якість усіх виготовлених фрезерувальниками деталей перевіряла спеціальна заводська служба — відділ технічного контролю, а деталі, на яких стояло тавро, вже не перевірялись і йшли одразу до замовника. Ну й, звісно, у таких фрезерувальників заробітна плата була доволі високою. Для порівняння, скажімо, якщо я, кореспондент газети, отримувала тоді щомісяця 100 рублів, то такий токар-віртуоз — не менше 500 та ще різного роду регулярні преміальні виплати.

От до такого робітника мене й відправили з простим редакційним завданням — розпитати, як йому вдалося досягти такої майстерності за такий короткий час. Завдання було нескладне. Запитання до токаря-фрезерувальника я, 19-річна студентка факультету журналістики обдумала заздалегідь (як мені видавалося, вони були дуже розумними…).

Треба сказати, що я вже багато разів до цього розмовляла з робітниками про трудові досягнення — тож досвід у мене був. Але цей Сергій розказав мені таке, що не могло бути надруковане у жодній газеті того радянського часу… І через почуте від нього та через те, що я потім попомучилася під час написання того маленького матеріалу, я запам’ятала цю зустріч на все життя.

Початок розмови був традиційним. І ми проговорили вже хвилин 15, коли Сергій раптом процитував… Бодлера. Я замовкла і підвела погляд від блокнота. Напевне, мої очі видали крайню ступінь здивування, бо робітник звичайної зовнішності у неприкметній синій робі радянського токаря раптом зронив: «Чого дивуєшся? Моя домашня бібліотека нараховує три з половиною тисячі книжок…. Бодлер у ній є. Так само, як і Шекспір, як Платон і багато інших… Я багато чого читав і читаю… Що ще ти хочеш спитати?»

Треба сказати, що такий ерудований токар для розмови мені тоді дістався вперше. І я вирішила, щоб мене в оцьому заставленому верстатами величезному цеху, не задавили остаточно інтелектом, спитати одразу про те, чого прийшла. І запитала:

— Завдяки чому Ви за такий короткий час отримали власне тавро?
— Завдяки своїй дружині.
— Як це?
— Їй весь час було мало грошей. Коли я прийшов з армії, то майже одразу одружився. Освіти у мене не було, тільки 10 класів, а гроші були потрібні. Тож я пішов туди, де їх можна заробити — на цей завод.
— Ким працювали спочатку?
— Учнем токаря.
— Дружина була задоволена?
— Ні. Моя платня учня токаря її не влаштовувала.
— І що Ви зробили?
— Я вирішив стати найкращим токарем заводу. Як бачите, це мені вдалося.
— І все?
— Ні. Ще я вступив на заочне відділення машинобудівного інституту і успішно закінчив його.
— Дружину це задовольнило?
— Аж ніяк. Грошей їй все одно було мало.
— І що далі?
— А що? Інститут я закінчив. Персональне тавро отримав.
— Тож Ваша дружина нарешті задоволена?
— Я вже два роки, як розлучений.
— А діти у Вас є? — обережно поцікавилася я.
— Немає. Мою молоду дружину більше цікавили нова шубка, новий золотий ланцюжок на шию і нові чобітки…

Після цього зізнання я раптом усвідомила, що такого написати на сторінках нашої славної багатотиражки аж ніяк не можна. Ніхто не дозволить. А найперше — мій внутрішній цензор. Я вже погано пам’ятаю, що я там про цього Сергія написала і не знаю, як склалася його подальша доля. Це не так важливо.

Важливо для мене інше — усвідомлення того, що сімейні проблеми в усі часи залишаються однаковими. І коли на вершечок сімейного благополуччя ставляться тільки гроші, то такий фінансовий зашморг просто придушує усі почуття, які спонукали Двох жити разом. Чи не цей зашморг руйнує родини, які роками живуть у розлуці, працюючи по близькому й далекому зарубіжжю? Через кілька років їх вже й родинами назвати важко. Одне ясно: Кохання з таких родин тікає. І жодної суми грошей не вистачить, щоб його повернути.

Одна моя знайома розлучена й багата нині жінка, схлипує: «Чому ми з моїм чоловіком так кохали один одного, коли були бідними студентами, а тепер, коли розбагатіли, то зненавиділи один одного? У нас же не було нічого, але було Кохання! Куди все поділося?» Їй 40 років і вона не знає. Напевне, не знає цього і її багатий чоловік, який також самотній…

Форум "Сіверщини" » Блоґи "Сіверщини" » Інеса ФТОМОВА » Фінансовий зашморг для кохання
Сторінка 1 з 11
Пошук:

підприємці медицина Білорусь Чернігівська ОДА Наливайченко Корюківка МНС патріарх Філарет БЮТ вибори євреї Верховна Рада Катерининська церква Чернігівська єпархія Свобода анонс аварія Чернігів Просвіта Василь Чепурний США Сіверщина єпископ Іларіон Батьківщина Податковий кодекс РФ Чернігівська обласна рада газета Наша Україна Донецьк тижневик Янукович армія профспілки розпад Росії податки 2011 москва ВО Свобода футбол кримінал прокуратура Львів міська рада область консультації Німеччина Ніжин Крим КРУ УПЦ КП Десна гумор грип Україна споживач пенсійна реформа ДАІ Інтермеццо Польща податкова Прилуки Тимошенко анекдоти Голодомор Росія сепаратизм УПЦ МП СБУ митниця Київський патріархат Партія регіонів кордон міліція екологія Табачник В.Чепурний картопля опозиція пожежі Петро Антоненко Чернігівська статистика пожежа Оновлення країни Севастополь корупція Конкурс хата уряд Азарова Новгород-Сіверський українська мова Чернігівська область Біла хата Чернігівщина поради Батурин Ющенко Мена УНП

Блоґи "Сіверщини"

Панорами Чернігова

Завантаження ...

Інтернет-портал "Сіверщина" не є копією друкованого видання
При використанні матеріалів гіперпосилання на siver.com.ua є обов'язковим.
Створити сайт безкоштовно