реклама партнерів:
Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS



  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Модератор форуму: Василь  
Форум "Сіверщини" » Блоґи "Сіверщини" » Василь ЧЕПУРНИЙ » Вихід з колонії
Вихід з колонії
ВасильДата: Неділя, 10-Квіт-11, 08:10 | Повідомлення # 1
Редактор
Група: Головний редактор
Повідомлень: 243
Нагороди: 7
Статус: Відпочиває
Уже буде двадцять років українській незалежності, а в нас досі, говорячи словами Івана Драча, «весна дурноголова». Себто ми досі сперечаємося про речі, банальні для кожної нормальної європейської держави.

На жаль. А може на щастя, адже таким чином ми «перетравлюємо» євроазійські Донбас і Крим. Від нетравлення бувають і проносні заяви, як от у Андруховича та Шкляра про потребу для України позбутися Криму та Донбасу…

Свідчення процесу вживлення інородних частин – книга публіцистики Олега Чорногуза «Діти колонії». Сатирик став публіцистом, бо в Україні уже й не до сміху бува.

… Коли «Літературна Україна» награмуздяла дві великі статті проти Ющенка, як він уже пішов з президентської посади, мені, читачеві, думалося – невже ніхто з професійних письменників не відповість? Хоча би про те, що не гоже кидати каміння в спину тому, хто йде. Про те, що критикувати свого – легше, але чи варто? Про те, що чужого боятися і товкти рідного, хай і недосконалого – ознака рабського характеру.

Не прочитав. Ні в «Літературній Україні», ні в «Слові Просвіти». Виявляється, Олег Чорногуз таки відповів – але і одна, і друга редакції відмовилися ставити статтю на свої шпальти. А ви кажете про цензуру від нової влади – наші письменники самі собі цензори! Що то значить --радянська школа!

Дві антиющенківські статті були написані Володимиром Базилевським та Катериною Мотрич. І якщо перший проявив себе чітко в нападах на всю українську історію (я відповідав йому реплікою про Мазепу в тій же "ЛУ"), на мої читацькі щоденники -- бачте, критикувати Пушкіна є повзанням мурахи по піраміді Хеопса. То друга – авторка прекрасного роману «Ніч перед сходом сонця», на жаль, досі не прочитаного читаючою публікою. Чому її повело в компанію очернителів Ющенка?

Статтю-відповідь В.Базилевському та К.Мотрич Олег Чорногуз назвав «Вслід за юрбою, або З чужим ланцюжком на шиї». Влучно. Початок теж: »Слава Ви наша, Катерино Вакулівно! Ви не уявляєте, скільки місяців я чекав чергового розвінчання Віктора Андрійовича Ющенка і сушив свою сиву голову, хто ж наступний вискочить із конопель з граблями на плечах і почне гамселити по тому, якого ваші попередники уже назвали «лежачим трупом».

Автор невипадково ставить «медитації» Базилевського в один ряд з писаннями проти Ющенка у Д.Табачника та О.Бузини. Але якщо у Табачника говорить голос крові діда –чонівця Ісраеля, а в Бузини – батьківське виховання енкаведиста, то чому в той ряд стають такі інтелектуали, як Базилевський та Мотрич? Чорногуз не знає відповіді.

А може через те, що вихідці з колонії, себто раби, завжди хочуть, щоби їх проблеми, страхи вирішував хтось, а не вони самі. Щоби вождь кудись вів, а самим голову, якщо й заморочувати, то тільки медитаціями та лементаціями?

Дійсно, ще виходимо з колонії. Але ж скільки можна! Пора вже жити на волі так, щоб свій був « і ставок, і млинок, і вишневенький садок». І Ющенко тут заважає тільки закомплексованим. До речі, проти Януковича ні Базилевський, ні Мотрич щось нічого не пишуть? Бо чужий? А треба ж товкти своїх…

 
ШкуркоДата: Понеділок, 11-Квіт-11, 23:59 | Повідомлення # 2
Група: Редактор
Повідомлень: 186
Нагороди: 4
Статус: Відпочиває
Недавно Базилевський отримав стипендію чи як її там, то чому б це він писав проти Януковича. У нього все нормально.
 
ЛюцинаДата: Субота, 16-Квіт-11, 12:23 | Повідомлення # 3
Група: Читач
Повідомлень: 4
Нагороди: 2
Статус: Відпочиває
Ну ось, іще одні ненависники Базилевського. Чим талановитіша людина, тим більше в неї ворогів...

Про Януковича Базилевський одразу написав, як тільки той на президентство (прости господи) заступив: "Коли гетьманські клейноди поцупив зек..." Те, що Янукович нічого не читає, - це його проблеми. То й підмахнув той указ про стипендію - певна, що більшості прізвищ стипендіатів Янукович і не чув ніколи.

А Ющенко (кажу як колишня палка його шанувальниця!) на найгострішу критику заслуговує.
Він міг би впоратися з роллю президента, якби ця посада несла в собі виключно представницькі функції. Людям (за кордоном) його показати не соромно було, це правда (на відміну від Януковича). А от щоб проблеми серйозні розв"язати, десь і кулаком по столі гримнути - цього, вибачте, він не може...
От я достеменно знаю, що не впораюся з роллю президента. Тому й не лізу, не балотуюся. А Ющенко поліз. За те й має.
Чорногуз скрізь пише - мовляв, бити Ющенка - все одно що топтатися по трупові... А чому це, даруйте, Ющенко труп? Він просто більше не президент. Такий самий громадянин, як ми з Вами. Узяв би й написав есейчика: "як я бачу результати своєї каденції". І надрукував би в "ЛУ". Що, корона з голови впаде?

А взагалі - смішно це все. Ющенко програв, Тимошенко теж майже не видко, янучари скрізь - а письменники наші все чубляться. Той за Ющенка, той за Тимошенко... Пожаліли б сивих чубів!

Ви, пане Василю, пишете - мовляв, Базилевський "проявив себе чітко в нападах на всю українську історію..." Якщо Ви справді "Холодний душ історії" читали, то знаєте, яких сумних висновків у тій праці дійшов Базилевський. Розбрат і зради, зради і розбрат - ось те диявольське пійло, на якому настояна трагічна українська історія.
І що, не має він рації? Чи не триває розбрат і досі? Той за Ющенка, той за Тимошенко - а тим часом Табачники з Кірілами потирають руки...

Шануймося!

 
ВасильДата: Неділя, 17-Квіт-11, 07:45 | Повідомлення # 4
Редактор
Група: Головний редактор
Повідомлень: 243
Нагороди: 7
Статус: Відпочиває
Шановна пані Люцино!
Талант -- поняття цікаве, бо не завжди дається людині хорошій. Скажімо, Микола Холодний був талановитий, а місцями геніальний. Але як людина -- краще не говорити, хіба згадати Стуса про Холодного: "Вкраїнську оббрехав голготу".

А в Базилевського талант -- з червоточинкою: він не любить українського! Там, де він і ви бачите суцільний розбрат, я бачу підтакування ворогам в інформаційній війні. Скажімо, про "кріпаків Мазепи" я йому відповів у "ЛУ", за що він помстився "дискусією" про Пушкіна. Вся концепція Б. про розбрат не витримує критики, бо вона накинута зі сторони. Скажімо, поцікавтесь історією поляків -- проше пані, там розбрат ще той! А в литовців досі є прислів'я:" Де два литовці -- там три гетьмани". Я сам його чув. Так що не треба рвати на собі вишиванку, в наявності якої у Б. я дуже сумніваюся...

 
ЛюцинаДата: Неділя, 17-Квіт-11, 20:49 | Повідомлення # 5
Група: Читач
Повідомлень: 4
Нагороди: 2
Статус: Відпочиває
Шановний пане Василю,

дякую за відповідь. Вашої з В.Б. дискусії в "ЛУ" я, на жаль, не читала (при нагоді зазирну до бібліотеки, пошукаю ті числа газети) - тільки чула вже постфактум, що списи там тріщали. Можливо, у Вас промовляє якась особиста образа. Бо Ви у Ваших виступах в Інтернеті уже вкотре не марнуєте нагоди хоч якось В.Б. шпигнути. А він же Інтернетом не користується і відповісти Вам не зможе. З одного боку, це добре: не засмутиться. З другого - якесь заочне вимахування шаблею виходить... Даруйте на слові.

У поляків, авжеж, був розбрат, тому Польщу стільки разів і ділили. А взяв Пілсудський країну в кулак - і почало світати. Так німці ж прийшли з панцерниками проти польських шпаг. А в спину Совєти вдарили. Потім Валенса знову всіх об*єднав, Квасьневський добру справу продовжив, а от за каденції Качинського знову чортзна-що почалося: ліберали проти консерваторів. Закінчилося трагічно, і невідомо, чим іще озветься. Я полякам зараз не заздрю.

Але ми у ще гіршому становищі. Доки українці їздять на заробітки до Польщі - ми не маємо морального права критикувати поляків.

Я певна, що тямущий громадянин має право на критику своєї держави - якщо тільки робить це у себе вдома, а не скаржиться іноземцям. В.Б. ділиться своїми міркуваннями не з чужаками, а з нами, з українцями. Міркування в нього невеселі - це пов'язано і з об'єктивними причинами, відомими нам усім (тотальна неповага держави до своїх громадян, ганебно низький рівень життя і т.д. - де ми, а де та Європа?!), так і з суб'єктивними - способом мислення самого В.Б. Це ум, який застерігає. Це око, яке бачить передусім не світло, а темінь (і вміє прозирати крізь неї). Не всім же бути життєрадісними оптимістами! У великій мудрості й печаль велика...

Давньогрецького філософа Геракліта Ефеського називали - "Той, Що Плаче"...

А нашому Євгенові Маланюку теж не раз співвітчизники закидали, що він, мовляв, ненавидить усе українське. Нині вже так не думають - хоча важко пригадати, хто був більш запальним, більш пристрасним у бичуванні національних вад, аніж Маланюк. Хіба що Пантелеймон Куліш із його "Народе без пуття, без честі і поваги..."

Ну, а змагатися, хто "українськіший" українець, вважаю сміховинним. Я, приміром, маю в собі дещицю російської й дещицю польської крові, але це не заважає мені чутися українкою. Бо не за кров"ю, а за духом тут - вирішальний голос.
І хіба не вільно, будучи українцем, віддавати шану здобуткам інших народів? Якщо В.Б. шанує російську літературу - це свідчить лише про те, що він має розвинений смак (бо література в росіян і справді багата, многолика, розвинена - зокрема й зусиллями українців). Про його національну приналежність це не свідчить анітрішечки.

І не сердьтеся Ви вже на нього, якщо він там і перегнув десь із Пушкіним. Пушкін - його улюблений поет з ранньої юності. Тому й заболіло, тому й схотів заступитися. Як мій улюблений поет - Базилевський smile

З повагою.

 
ВасильДата: Понеділок, 18-Квіт-11, 07:08 | Повідомлення # 6
Редактор
Група: Головний редактор
Повідомлень: 243
Нагороди: 7
Статус: Відпочиває
Писав-писав учора коментар, а він -- сьогодні виявив -- кудись пропав. Як таке може бути?
Отже, проблема не в Б., а в масі укр. тілігенції, яка досі зациклена на рос. культурі і без неї світа Божого не бачить. Ви думаєте багато укр. літераторів читали Маланюка? Зате торочити про велич Пушкіна, Достоєвського і т.д. всі можуть і хочуть. Порівняння Шевченка з Пушкіним не на користь останнього викликає істеричну реакцію, як це трапилося з Б. А що він інтернетом не користується, так що ж мені тепер -- тільки листи йому у Глеваху писати (це я не з образою, бо в нього там дача). cool
 
ЛюцинаДата: Понеділок, 18-Квіт-11, 14:38 | Повідомлення # 7
Група: Читач
Повідомлень: 4
Нагороди: 2
Статус: Відпочиває
Оцього вже не знаю, куди зникають коментарі з Вашого форуму. Я їх не їм. Я думала - Ви тут модератор.

В.Б. не тільки ЧИТАВ Маланюка, а й ПИСАВ про нього. Стаття "Римлянин з Архангорода" ("Лук Одіссеїв". - К., 2005 р.)
А в моєму поколінні Маланюка читали всі - хоча б тому, що він у шкільній програмі. tongue

Допоки ми будемо вважати, що вся біда укр. інтеліґенції - у надмірному знанні російської культури, доти справдешні біди укр. інтеліґенції не матимуть кінця-краю. Пушкін, бач, заважає! А Шекспір ні? А як щодо Гомера?

Виходити з-під тиранії впливу треба, але - знаючи, куди хочеш іти.
До речі, сам Базилевський своєю поетичною творчістю зробив дуже багато для того, щоб українська література встала на СВОЇ ноги й позбулася відчуття меншовартості. Не знаю, в кого ще (в його поколінні принаймні) можна знайти рівноцінні зразки філософської лірики.

 
ВасильДата: Понеділок, 18-Квіт-11, 19:06 | Повідомлення # 8
Редактор
Група: Головний редактор
Повідомлень: 243
Нагороди: 7
Статус: Відпочиває
Та я ж модератор, але, виходить, не тільки я wink
Виходити з-під впливу імперської культури завжди важко. Більшість не можуть бути тарасами шевченками, а стають гоголями. Але ж 20 років незалежності, а наші літератори досі в неї не вірять. Шекспір і Гомер не заважають, бо вони не впливають так на формування українського світогляду (та й світогляд їх далеко не такий шкідливий для нас), як рос. Пушкін і компанія. Дивно, я Вас ма. переконувати в імперських, а часто й антилюдських настроях рос. культури?
Про Б. не хочу говорити про лірику, але концепція "Холодного душу історії" -- це погляд зацькованого малороса, погляд з колонії. А я живу у вільній Україні, чого й Вам з Б. бажаю!
 
ЛюцинаДата: Понеділок, 18-Квіт-11, 19:41 | Повідомлення # 9
Група: Читач
Повідомлень: 4
Нагороди: 2
Статус: Відпочиває
Пане Василю, Ви сприймаєте бажане за дйсне. Мені теж, повірте, хочеться жити у вільній Україні. Але скільки не кажи "рахат-лукум" - у роті солодко не стане: Україна справді переживає затяжний постколоніальний синдром. І В.Б. - ніякий не малорос, а українець, якому стало мужності висловити свою гірку правду. Авжеж, це ЙОГО правда - Ви можете на неї приставати або ні. Але ставити ім’я автора в один ряд з іменами табачника і бузини - несправедливо і недостойно.
На жаль, я не можу сказати, що живу у вільній Україні, доки при владі януковичі з табачниками, доки у Запоріжжі зводять пам’ятник Сталінові, а в Одесі - Катерині ІІ, доки половина українців миє посуд у генделиках Західної Європи, а друга половина будує палаци для московських нуворишів на Рубльовці. Завважте, ніхто наших людей туди не гнав - самі поїхали. І пам’ятники зводити ніхто не примушував - самі, самі!..
І Пушкін тут не винен. Шукаймо причин у наших бідних головах.

Це перше. Друге - стосовно імперських настроїв російської культури. безперечно, треба розрізняти поняття "письменник як митець" і "письменник як людина". Ви самі слушно зауважили, що "талант... не завжди дається людині хорошій". Булгаков і Бродський були негідниками (зокрема у їхньому ставленні до України), запевне Пушкін як людина теж був далеким від ідеалу, але це не повинно заважати нам визнавати їхній талант. Тут важливим є вміння відсіяти зерно від полови.
Про ці тонкі речі дуже влучно сказав той самий Базилевський: "Є поети, чия поезія більша за них".

 
ВасильДата: Субота, 30-Квіт-11, 14:59 | Повідомлення # 10
Редактор
Група: Головний редактор
Повідомлень: 243
Нагороди: 7
Статус: Відпочиває
Якраз ваш улюблениець і є яскравим носієм затяжного постколоніального синдрому -- у нього вся Україна плаксива і погана. Скажімо,в ЛУ була добірка, де він жене поганки цього разу на гетьмана Петра Дорошенка, бо мало йому Мазепи. І Пушкін тут дійсно не винен -- винна наша постсовєтська тілігігенція, чи як там її називав Евген Маланюк, яка досі далі Пушкіна нічого не бачить...
 
SergenДата: Понеділок, 31-Груд-18, 12:12 | Повідомлення # 11
Група: Читач
Повідомлень: 36
Нагороди: 0
Статус: Відпочиває
всякое бывает)
 
alchevsksityДата: Вівторок, 19-Бер-19, 08:22 | Повідомлення # 12
Група: Читач
Повідомлень: 30
Нагороди: 0
Статус: Відпочиває
Согласен, все эти финансовые рынки и прочая чепуха не доведут ни до чего хорошего. Я себе открыл в https://www.universalbank.com.ua/ru/your-deposits депозит на год и доволен. Получаю неплохую сумму, причём уверен что меня не обманут
 
carrieДата: Субота, 29-Чер-19, 10:17 | Повідомлення # 13
Група: Читач
Повідомлень: 4
Нагороди: 0
Статус: Відпочиває
Очень интересно почитать, тема важная
 
HaiterДата: Середа, 09-Жов-19, 12:38 | Повідомлення # 14
Група: Читач
Повідомлень: 12
Нагороди: 0
Статус: Відпочиває
Спасибо!
 
Форум "Сіверщини" » Блоґи "Сіверщини" » Василь ЧЕПУРНИЙ » Вихід з колонії
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: