Понеділок, 21-Трав-12, 20:16

НовиниРеєстрація Вхід
Вітаю Вас, Гість · RSS
[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
Сторінка 1 з 11
Форум "Сіверщини" » Історія міст і сіл Чернігівщини » Менський » Блистова: миттєвості сьогодення (сучасне село)
Блистова: миттєвості сьогодення
finkaДата: Вівторок, 02-Лис-10, 04:43 | Повідомлення # 1
Дописувач
Група: Редакція
Нагороди: 10
Репутація: 6
Статус: Відпочиває

Сільський голова Блистови Юрій Мишкін упевнено називав цифри, які характеризують сьогодення села, а я думала про те, що як би не наганяли смуток скептики, а це село аж ніяк не тягне на статус вимираючого. Навпаки.

Судіть самі: зараз у селі — 848 мешканців. Хіба мало? Є двоповерхова школа I– III ступеня, в якій навчаються 87 учнів (щоправда, приїздять і діти із сусідньої Семенівки). Діє будинок культури. Є чимала бібліотека.

Справи господарські

Стосовно господарювання, то незважаючи на те, що колгоспи та радгоспи вже відійшли в небуття, блистівчани показують себе добрими хазяями.

У дворах тримають від двох до шести корів. Молоко по 1 грн 50 коп. приймають аж три заготівельні пункти — тільки не лінуйся! Менський молокозавод запрошує людей на роботу: зарплату обіцяють півтори тисячі гривень, а на роботу відвозить і привозить автобус. Щоправда, оскільки робота там позмінна, то бажаючих поки що лише троє. А ще днями до Блистови вже приїздили заготівельники: скуповували молоду картоплю по 2 грн 50 коп. Наче й невисока ціна, але ж якщо самому везти на ринок та за бензин заплатити, та за містове, та скільки часу на поїздку витратити… Тож і здають оптом ті, хто вирощує.

А коні чого варті! У Блистові селяни тримають до двох сотень коней. У людей є потужна техніка: 5 приватних комбайнів і 22 приватні трактори.

«Колись, за радянських часів, рядовим людям важко було вчасно дочекатися тракториста чи комбайнера на свій город (адже державні комбайни і трактори спочатку обробляли колгоспні землі). А тепер – аби твоє бажання», — говорить Юрій Мишкін. Стосовно цін, то вони цілком доступні: 3 гривні коштує скосити сотку землі комбайном і 8 гривень за сотку, зорану трактором. Цей потужний транспорт не треба чекати, доки рак свисне: господар називає зручний для себе час, і за викликом приїздить трактор чи комбайнер. Зручно. І це цілком нормально. Людям подобається.

А колись же, пригадує Юрій Миколайович, поки вчительська родина дочекається комбайна, щоб змолотити своє вирощене зерно, то стоги перетворюються на негодні: знизу вже зерно проросло, середину стогу щільно заселили миші, а верх почав підгнивати під дощами.

Герб села

Історія Блистови тягнеться із сивої давнини. Щоб ви знали, це село вперше згадується в літописах XII століття.

Тож дружина Юрія Мишкіна Надія, яка завідує сільським будинком культури, охоче розповідає про те, що Блистова — село козацьке, має гарні традиції, свою славну історію, і йому є чим пишатися. А вона ой яка багата на події!

А віднедавна у селі з’явився і власний герб. У Блистові був оголошений творчий конкурс на створення герба. Було підготовлено й подано кілька робіт. Автори виступали під псевдонімами. Подав свою роботу і Юрій Мишкін. Також під псевдонімом. І, як не дивно, саме його варіант герба найбільше сподобався комісії…

Знаменитого Терентія Кореня не забули

Великий портрет знаменитого силача Терентія Кореня прикрашає з-поміж інших приміщення сільради. Вже виготовлена спеціальна меморіальна дошка, присвячена цій легендарній особистості. Її відкриття відбудеться найближчим часом — можливо, до Дня незалежності. Крім того, тут є наміри навіть провести спортивний турнір імені знаменитого земляка.

Зізнаюсь, що мені слухати й бачити це було вдвічі приємно, бо я також належу до роду Коренів, хоча й до його бічної гілки: моя прабаба Одарка була рідною сестрою Терентія (а в тій сім’ї, наскільки розповідають родичі, було не менше 9 дітей). У нашій родині про Терентія Кореня знають і пам’ятають усілякі історії, пов’язані з його силовими рекордами. Я розказую їх вже своєму синові та племінникам.

Блистова — чисте село

У Блистову мене привозили до діда й баби в ранньому дитинстві та на канікули. Чесно кажучи, саме село я пам’ятаю не дуже яскраво. Мене, малу, нікуди з двору саму не відпускали. Потім, вже в підлітковому віці, мені дуже подобалося відпочивати на затишному березі місцевої річки, а також насолоджуватися свободою в обійсті діда й баби — малина, городина, яблука, мед, усього цього було вдосталь. Бабуся моя Олександра Христантіївна померла рано. А дід мій Панас Корнійович Дзюба довго був директором Блистівської школи. Його вже немає більше десяти років. І, чесно кажучи, знову ж таки приємно було почути від Юрія Мишкіна те, що він знав мого діда і має про нього добру пам’ять. Адже вони колеги — по нелегкій учительській праці.

Пам’ятаю, що у діда в хаті і в обійсті завжди було дуже чисто й прибрано. Ніде нічого не валялося, завжди в усьому був порядок.

І зараз, через багато років після свого останнього візиту, я помітила, що Блистова — взагалі дуже чисте село. Біля сільських дворів немає ні занедбаних куп сміття, перекошених лавочок, куп гною або залишків будівельних матеріалів. Чисто! Зелено! І не в кожному обійсті ви здогадаєтесь, що господарі тримають від двох до шести корів — запаху коров’ячого не відчувається!

Натомість знаю деякі села, в котрих як тільки-но виходиш з автобуса, так і поринаєш в «аромати» хліву, які линуть над усіма вулицями. І це чомусь вважається за норму. Жителі тих сіл позвикали до «пахощів» і завжди кажуть, ніби виправдовуючись: «Що ж поробиш — це село!»

Блистова зовсім інша. Можливо, це традиція. Можливо, сільський голова так добре порядкує вже вісім років і не дає недбальцям спуску. Для людини сторонньої все це неважливо, але позитивне враження справляє.

А Юрій Миколайович і сам по собі дуже цікава людина. Ось зараз вас здивую!

Засіб проти комарів та мошок

На подвір’ї у голови сільради практично немає ні комарів, ні мух, ні мошок. Нашу увагу на це напівжартома звернула його дружина Надія Миколаївна. У чому ж секрет? Виявляється, в ластівках!

Юрій Миколайович свого часу вздовж стіни господарського приміщення прибив кілька крихітних поличок, які ластівки перетворили на свої гнізда. І що ви думаєте? Цієї весни звідти вилетіло 48 пташенят! Поки ми бесідували, ластівки чинно відпочивали на електродротах та вряди-годи з веселим щебетом носилися над обійстям. Результат: нам не докучали ні мошки, ні мухи, ні комарі! Для ластівок це харч.

Ну й ще (і це теж характерно): як і колись, до Блистови на літо приїжджають дачники. Раніше тут щоліта у сільських садибах відпочивали мешканці Москви та Петербурга. І сьогодні є пітерці, які проводять літо в благодатному українському кліматі.

Інеса ФТОМОВА

Форум "Сіверщини" » Історія міст і сіл Чернігівщини » Менський » Блистова: миттєвості сьогодення (сучасне село)
Сторінка 1 з 11
Пошук:

21-Трав-12
- СТУПАК: «За утиски української діаспори Росію можн...
21-Трав-12
- Російська ліквідація і українська реакція
21-Трав-12
- Земельні паї для прокуратури
21-Трав-12
- Під час пожежі загинула людина
21-Трав-12
- "Ніч у музеї" з пістолетами і не тільки
21-Трав-12
- Чернігівщина з Європою торгувати стала більше
21-Трав-12
- Несподіваний ракурс: полонез Огінського у виконанн...
21-Трав-12
- Купляємо більше!
21-Трав-12
- Багаті ціни у бідній державі
19-Трав-12
- Кличко про Королевську

Чернігів гумор вибори кордон Партія регіонів уряд Азарова українська мова тижневик Чернігівщина газета корупція міліція Янукович опозиція Польща Чернігівська обласна рада Чернігівська область Інтермеццо УПЦ КП Біла хата Петро Антоненко Наша Україна консультації анекдоти Верховна Рада москва Україна Батурин Чернігівська грип Київський патріархат Десна удар Прилуки контрабанда митниця аварія пенсійна реформа ВО Свобода Сіверщина Голодомор 2011 кримінал екологія Просвіта США євреї ДАІ УПЦ МП Наливайченко поради МНС анонс Чернігівська ОДА Василь Чепурний єпископ Іларіон Чернігівська єпархія Мена Табачник армія Тимошенко Чернігівська міська рада В.Чепурний КРУ податкова область Новгород-Сіверський пожежа РФ статистика Німеччина Крим СБУ профспілки споживач Податковий кодекс БЮТ Корюківка податки Свобода Конкурс прокуратура підприємці Ніжин патріарх Філарет сепаратизм Катерининська церква погода пожежі хата Ющенко Львів міська рада Батьківщина футбол Донецьк УНП хабар розпад Росії Росія

Блоґи "Сіверщини"

Панорами Чернігова

Завантаження ...

Інтернет-портал "Сіверщина" не є копією друкованого видання
При використанні матеріалів гіперпосилання на siver.com.ua є обов'язковим.
Створити сайт безкоштовно