Четвер, 09-Вер-10, 16:29

НовиниРеєстрація Вхід
Вітаю Вас, Гість · RSS
[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
Сторінка 1 з 11
Форум "Сіверщини" » Історія міст і сіл Чернігівщини » Коропський » Мізин
Мізин
СпудейДата: Субота, 31-Жов-09, 22:59 | Повідомлення # 1
Підполковник
Група: Редакція
Нагороди: 0
Репутація: 1
Статус: Відпочиває
МІЗИНСЬКА ЦЕРКВА І СВЯЩЕНИКИ
Гумілевський писав, що в Мізині церква була вже XVII ст., а в XVIII в ній вели літопис. У XX ст. Мізинська церква стояла на найкращім місці на схилі балки, звідти її перевели протилежний схил в розібранім, знівеченім вигляді і зробили з неї школу. Це майже всі дані, які я мав, працюючи в нововідкритім музеї, куди почав доставляти й ікони, але отримав зауваження про непотрібність у музеї таких експонатів Потім отримав дані, що в Мізинській церкві вели літопис, і погляди на роль церкви почали змінюватися.
Але ще більшу користь нашій історії зробив, як з'ясувалось невідомий нам священик, що жив на початку XX ст. в будинку де нині музей. Він доставив кістки мамонта в Чернігів, допоміг відкрити Мізинську стоянку. Хто він - Іваницький, Мануйлович чи хто інший - невідомо. Але цікава і корисна нашій історії і сама династія священиків Іваницьких. Пішла вона від козаць¬кого хорунжого Іваниці, що потрапив у полон до турків і втік перед стратою. Він і заснував на Чернігівщині село Іваниця, а дітей всіх зробив священиками. Один з них і приїхав у Мізин¬ську церкву приблизно в кінці XVIII - на поч. XIX ст. Його син Максим - священик, пішов у артисти до Котляревського - ве¬ликого українця-поета в Полтаву, звідти був висланий на пере¬виховання в Мізин, виховував тут і свого внука М. Кибальчича, бомбою якого був убитий цар. Потім династія священиків Іва¬ницьких, як і Кибальчичів, згасла...
У Мізині з'явилися і представники іншої династії священи¬ків -Мануйловичі. На них теж впала моя професіональна ціка¬вість. Розкриваю книгу "Малоросійський гербовник Лукомського і Модзалевського. Издание Черниговскаго дворянства, Санкт-Петербург, 1914. Модзолевський, нині Мозолевський, прізвище досить знайоме. Чи не його нащадок, археолог-поет у 1983 році переслав мені свою дорогоцінну монографію "Скіфський степ"? її він починає словами:
Життя і смерті спивши щедрий келих,
Усі літа спаливши на вогні,
Я, скіфський цар, лежу в дніпровських Г'еррах,
І стугонять століття по мені.
А що писав Модзалевський тоді? Розкриваю сторінку 107. "МАНУЙЛОВИЧИ. Потомство Мануила, жившаго вь конце XVII в." У розділі "Герби Малороссийские"' на табл. 54 - родо¬вий герб Мануйловичів, що нагадує якір. У поясненні читаємо: "С подобною змблемою печать генерального есаула Йвана Мануйловича'" - сотника глухівського 1718 р. і т ін. (21).
Свої герби мали і дворяни Мовчани, Савицькі, Іваницькі, Москальські (але не Паливоди - скоріше це була кличка), Оболонські, Павловські, Редьки, Забіли з Свердловки і багато ін¬ших, їхні нащадки дали мені цінні дані по історії краю. З Юрі¬єм Мануйловичем я мав власну дружбу. У 1944 році він повер¬нувся з фронту без руки. Працював головою сільради, потім допоміг мені розкрити одну важливу загадку. Вважається, що дворянський особняк, де нині музей, побудував офіцер Паливо¬да. Мануйлович повністю відкидав цю версію багатьох пенсіо¬нерів. Він стверджував, що особняк цей належав Москальському, у гербі якого відбилася кавалерійська символіка, що відпо¬відає легенді, ніби в особняку жив офіцер. Причому росіянин-"москаль", про це говорять і російські прийоми побудови особ¬няка. Мануйлович змальовує і обставини переселення Москальського на стоянку. А вони залишилися пам'ятними. У ве¬лику засуху, коли всі були на полі, діти, що жили поруч з Москальським біля двору сучасної школи, десь у хліві жарили собі яєчню і спалили половину Мізина і будинок Москальського. А за версією курилівців (Колешні Д. Н.), той особняк побудував на Хуторищі в XVIII ст. пан Захаров, що продав будинок в Мі¬зині і виїхав. Його нема і в гербовнику: може, він росіянин -друг Паливоди.
Виник трикутник: Захаров-Паливода-Москальський. Кого тут відкинути? Звичайно, Захарова. Залишилися Паливода і Москальський. Задачу, здається, вирішує легенда. Мізинці го¬ворили, що Паливодою його назвали тому, що він любив поливати огороди водою, чого не любили робити без потреби селяни і сміялися з нього. Це схоже на почерк неселянина, офіцера винахідника, що відірвався від народних традицій. Отже вважаю. що Паливода - кличка Москальського, бо мізинці превеликі любителі кличок, згадаємо Курила, Поляка іт. ін.
У гербовику нема Шульгиних, Собичевських - " дворян з Мізина. Але в моїй "музейній" історії Собичевські відбилися дещо із іншого боку. У 1943 році Мізинська Десна стала лінією фронту. Німці на кручах вдало замаскували багато вогневих точок, підпускали на лугових рівнинах наших солдат і і косили їх вогнем. Це бачив і підліток Сергій Місоїд, що жив в спорожнілому будинку Шульгина в Хоромках. Він наніс німецькі вогневі точки на карту і у вересні, уже вночі, переплив Десну, по знайомих дорогах через стариці, болото, добрався штабу наших військ. А ранком побачив і земляка-мізинця капітана артилерії Ф. Т. Губського. Той саме шукав в бінокль свого будинку дружину чи матір.
- Дуже хотілося побачити її, - говорив він мені, - але не вдалося: біля моєї хати німці ходять - і все.
Незабаром наша артилерія нанесла нищівний удар по німе¬цьких схованках. Пам'ятаю легенду, яку чув після звільнення села, ніби один снаряд потрапив прямо в ствол німецької гар¬мати і зробив з неї "квітку".
А Сергій з розвідниками переправився в тил німцям з раці¬єю. Потім за розповіддю Собичевської, їх оточили німці. Розві¬дники відступили, залишивши для прикриття молодого воїна. Його знайшла Собичевська після вигнання німців і поховала, але з відірваними вухами, без носа, очей - слідами допиту. - Наплакалися я тоді, - говорила вона. Учні знайшли і передали в музей рацію, мабуть, тих розвід¬ників.
В. Куриленко
[b]

Спудей

yoursitrДата: Четвер, 05-Лис-09, 08:29 | Повідомлення # 2
Рядовий
Група: Читачі
Нагороди: 0
Репутація: 0
Статус: Відпочиває
Фильмы онлайн смотреть без регистрации http://hetika.ru/

Форум "Сіверщини" » Історія міст і сіл Чернігівщини » Коропський » Мізин
Сторінка 1 з 11
Пошук:

анонс євреї пожежі Ющенко кордон Батурин В.Чепурний УПЦ КП Партія регіонів гроші Путін Ніжин анекдоти Конкурс міліція Біла хата Верховна Рада Чепурний Чернігівська область Київ статистика Чернігів Ясенчук пожежа Чернігівська єпархія земля Голодомор економіка ДАІ Свобода Сіверщина гумор УПЦ МП футбол Польща Городня США Тимошенко Корюківка Ізраїль поради ВО Свобода УНП ПДВ Китай українська мова Кордик Німеччина КРУ Петро Антоненко поезія міська рада уряд Азарова армія ФСБ податкова Чернігівщина податки вибори історія БЮТ Севастополь екологія аварія митниця Наливайченко Крим кримінал опозиція О. Ясенчук повінь МНС Табачник Оновлення країни москва Мена Антоненко Просвіта єпископ Іларіон медицина грип Чернігівська Десна Інтермеццо штраф Іларіон Акурайку Одеса Україна сепаратизм РФ Мазепа Новгород-Сіверський Катерининська церква Янукович СБУ смерть Стрижак Росія Прилуки

Блоґи "Сіверщини"

Панорами Чернігова

Завантаження ...

Інтернет-портал "Сіверщина" не є копією друкованого видання
При використанні матеріалів гіперпосилання на siver.com.ua є обов'язковим.