реклама партнерів:
Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS



  • Сторінка 1 з 2
  • 1
  • 2
  • »
Форум "Сіверщини" » Сіверщина для Вас » Колонка редактора » Життя в літературі
Життя в літературі
ЖурналістДата: Вівторок, 31-Лип-07, 14:25 | Повідомлення # 1
Група: Видалені





„Я член СПУ і козячий пастух”

До 75-річчя поета, просвітянина, вчителя і колишнього політв’язня Миколи Адаменка

...Нещодавно вийшла друком книга спогадів не самого Миколи Адаменка, а його дружини – Лариси Кивгило. Телефоную Миколі Петровичу, питаю що та як. Заодно цікавлюся чи й досі кози пасе, бо в мене і зараз є фотографія, де М.Адаменко, член Національної Спілки письменників, перший голова сосницької „Просвіти”, автор кількох книг поезії та прози, з ...козами. Щодо свого життя відповідає Микола Петрович, як завжди, самокритично і без кривляння:” Намагаюся не бути тягарем для суспільства”. Натякає таким чином на роки, хоча це вже він занадто так до себе прискіпливо, адже й тепер пише, виступає, думає. А про жінку і її книжку сміється:” Отож стала замість мене кіз пасти – то й книжку написала”.

... Мені здається, що Миколу Петровича Адаменка я знаю завжди – як тільки став читати сосницьку районку „Радянський патріот”, так уже й читав його поезії, а більше статті про збереження Убеді – у радянський час хіба що про річку можна було написати щось критичне. Я сам вперше опублікувався у тій же районці з критикою роботи сільського музею, та й то редакторка спеціально приїжджала взнати що воно за один таки критикан. Отож з 5 свого класу Авдіївської школи, коли я вперше опублікувався в районній газеті, я й знаю Миколу Петровича.
Потім він листом „розгромив” мої недолугі писання, завдяки чому я й став сяким-таким журналістом, а не пішов штовхатися у письменники. Як зараз пам’ятаю – в моєму оповіданні Микола Петрович виловив фальш: „Червінцями залилися щоки”. І пояснив, що червінцями є гроші. Більше я не став ладнатися у письменницькі і так тісні ряди. Зате став поважати Слово.

Коли настав час відродження „Просвіти” на початку 90-х років, ми природньо стали тісно співробітничати – Микола Петрович мав усі підстави сумніватися у щирості моїх патріотичних почувань, зате ніхто, в тому числі і КГБ, не сумнівалися у щирості його української позиції. Адже він ще в студентські роки попав у буцегарню за вільнодумство. Про це він також каже самокритично:” Я писав віршата кволі і за них позбувся волі”.

Зі смертю Сталіна вийшов на свободу і юний студент Микола Адаменко, але це тільки можна уявити як йому довелося жити з тавром політв”язня ! Кажуть, тюрма ламає долю – не знаю, думаю, що Микола Адаменко збувся таким, яким він був би і без тюрми. Він зберіг себе і віру в Україну. Певно, не без допомоги дружини – але це ми ще почитаємо у другій частині її спогадів, що готуються до друку.

Не знаю хто напоумив Сергія Павленка, редактора тоді „Комсомольського гарту”, в часи горбачовської гласності взятися за публікацію „Закон – тайга” Миколи Адаменка, але добре пам”ятаю як попоходили ми до цензора та в КГБ, та в обком, „пробиваючи” публікацію. Павленко приходив пом’ятий і Микола Петрович уже нас вмовляв – та хай воно лежить! І аж тепер, у незалежній Україні, книга „Закон – тайга” вийшла двома частинами.

Сам же Микола Петрович не любить розповідати про табір, і по одному епізоду, який він все таки колись повідав мені без права публікації (мова йшла про деякі негативні риси галичан), я зрозумів чому – в ув’язненні проявляються не тільки хороші, але і всі негативні риси людської натури. І смакувати їх Микола Петрович, на відміну від багатьох російських авторів (Шаламов, Солженіцин) не хоче. І тоді ж я зрозумів ще одне – Микола Петрович переміг зло, бо має в собі любов. Пам’ятаю як це мене вражало у Левку Лук’яненку – він не має зла до своїх концтабір них мучителів! Загадка!

... „Кіз попасу – вірші попишу”, писав Микола Петрович не без гумору. Так і живе – має не тільки друковані книги, а й саморобні. В одному примірнику. А ще досліджує українські пракорені і вдовблює учителям – ми древня нація, якою слід гордитися. Він ніколи не мав шани у своїй Сосниці – ось і нещодавно за те, що покритикував зрадливого Мороза з його соціалістами, напався на нього якийсь безликий партєйний діяч. Та плюньте, Миколо Петровичу – скільки вже їх пройшло мимо Вас без доброго сліду на землі! А Сосниця колись ще оцінить свого поета...

Василь ЧЕПУРНИЙ, авдіївець, голова обласного товариства „Просвіта” імені Т.Шевченка, редактор газети „Сіверщина”.

 
ЖурналістДата: Вівторок, 31-Лип-07, 14:26 | Повідомлення # 2
Група: Видалені





При вежі придорожньої тополі

Буває – читаєш вірші чи слухаєш пісню чи дивишся картину начебто українського поета\митця\маляра, а воно – неукраїнське, хоча виголошене\намальоване українською мовою\українськими кольорами. Ні-ні, та й видає щось фальшиву нотку і чуєш чужий мелос, чужу настроєвість, чужу душу. Мистецтво обдурити неможливо. Скажімо, дивишся на „Чорний квадрат” Малєвіча і бачиш не слов’янську натуру, а чужинецьку. Читаєш Пастернака і бачиш не російську мелодику, а таки єврейську. Слухаєш численні рок-групи і чуєш не нашу чебрецеву мелодику, настояну на зорях Чумацького шляху і грушевих садах України, а ворожі нашій натурі африканські ритми. Хоча слова можуть бути і начебто українські (якщо їх ще можливо розібрати)...

Але в хвилину душевного сум’яття береш, скажімо, томик Леоніда Талалая:
„... І мимоволі прагнеш самоти
хоч пишеш, усамітнившись листи
і розумієш: всі твої писання
не варті незрадливого мовчання.
І грієш пізнє яблуко в долоні,
і переводиш погляд на вікно,
де виноград на світлім підвіконні
переграє у бутлі на вино”

і – чуєш: це – твоє, українське, хоча нема тут клятв та іншої патетики про любов до України.

Не клянеться в любові до батьківщини і Микола Андрієнко – він просто живе нею. Пригадую, якось ми давали в „Сіверщині” його фотографію – стоїть він, у білій святечній сорочці, серед селян; хтось з велосипедом- основним сільським транспортом , хтось руками набитими розводить, а Микола Андрієнко чується серед них своїм. І вони знають його своїм – він не тікав, він був завжди з цими людьми – чи коли виборював незалежність України в бунтівному Народному Русі, чи коли тепер упорядковує районне життя на посаді голови районної державної адміністрації, як представник Президента України і Української народної партії.

Дивина не в тому, що він ще й вірші пише. Дивина в іншому – вірші ті не покриті фальшивою позолотою лукавства. Він просто вірує „у чисте синє небо, у пшеничні золотисті ниви”. Він, певно, щасливий, бо знає – „не розійдуться дороги у моєї долі і Вітчизни”. А що більше треба?

Микола Андрієнко знає, що „найсвятіше – дитина і мати” і він захоплено бачить як від п’янкої і легкої гріховності „Чумацьким шляхом уперше йшло на землю чиєсь життя”. Таке бачення і є щастям, а не матеріальні дібра. Сказано бо в Євангелії – що тобі, якщо багатств назбираєш, а душу втратиш? Микола Андрієнко, як свідчить його поезія, дбає про душу.

Але й душу, життя своє він бачить невіддільними від України:” Я караюсь з нею -- і воскресну, як в бою нерівному загину...”. Тут читається одвічна козацька віра про незнищенність життя – подивіться на так звану козацьку архітектуру, хоча б Катерининську церкву в Чернігові – вона заснована саме на вірі в незнищенність життя. Йдеш навколо цього храму раз, удруге, втретє, а з четвертого разу губиш початок і вхід у храм, зливаються архітектурні елементи і ти мимоволі думаєш – життя безкінечне. Ця ідея була витлумлена роками совєтчини, але бачимо, що і в поезії Миколи Андрієнка, який явно не вивчав філософії козацького бароко, вона вперто проривається.

Микола Андрієнко справедливо бачить щастя „
Якщо діти малі,
Хліб і сіль на столі
І є з ким
Розділити тривоги”.
Бачить він і „біча”, загубленого довгим совєтським рублем, бачить і гірко карається, що в добу українського просвітлення, коли співало від щастя серце, коли їхали гості високі „при шаблях, в ясних жупанах”, щоб засвідчити нерозривність із золотою козацькою добою України, не так сталось.... Коли роз’їхались важні гості – „залишився люд колгоспний Здебільшого, злий і п’яний”. Бачить він і традиційного нашого хохла, викрученого роками неволі в продажності „до голих п’яток”. Просить він іменем пам’яті про Богданові однострої і Залізнякові юрби та полки, просить прощення у Патріарха Володимира за оте поховання, що вилилося у „чорний вівторок”. Але Микола Андрієнко живе з цими людьми, як може, їх приводить до тями і певний, що любитиме „навіть незрячу зачаровану землю свою”.

Поет бачить, що він не рівня тим поетам-естетам, які вправно майструють красиві сонети. Але бачить він і тих хитруватих поліських дядьків, які не зупиняють тих хвальковитих естетів перед ярами й проваллями – „Вони ж бо дороги у нас не питали!”. Андрієнку й питати не треба, бо не відділявся від свого носівського народу.

... І коли буде настрій відкрийте вірш і прочитайте з коханою про ностальгійну ніч „із присмаком любові і вина”. І серце вистигле, якщо й не збудиться, то оживе пам”яттю. Про свій рід і нарід. Бо він – з любові.


Василь ЧЕПУРНИЙ,
Голова чернігівського обласного товариства „Просвіта” імені Т.Шевченка.

 
StanislavДата: Середа, 27-Лют-08, 19:17 | Повідомлення # 3
Група: Видалені





Я перепрошую, що не по темі. Але чи не можна було б викласти пару примірників газети "Сіверщина" в форматі PDF щоб читачі через Інтернет могли переглянути і скласти уявлення про газету, яку ви робите.
 
karenДата: Субота, 11-Бер-17, 15:22 | Повідомлення # 4
Група: Читач
Повідомлень: 26
Нагороди: 0
Статус: Відпочиває
истинная правда
 
AleksGaДата: Середа, 14-Бер-18, 14:24 | Повідомлення # 5
Група: Читач
Повідомлень: 35
Нагороди: 0
Статус: Відпочиває
Да, верно все
 
ThierryHenryДата: Понеділок, 25-Чер-18, 00:09 | Повідомлення # 6
Група: Читач
Повідомлень: 9
Нагороди: 0
Статус: Відпочиває
Красиво очень получилось
 
SapfiraДата: Вівторок, 07-Сер-18, 20:51 | Повідомлення # 7
Група: Читач
Повідомлень: 3
Нагороди: 0
Статус: Відпочиває
Красиво
 
Alik80Дата: Субота, 25-Сер-18, 14:37 | Повідомлення # 8
Група: Читач
Повідомлень: 154
Нагороди: 0
Статус: Відпочиває
Цитата Stanislav ()
Я извиняюсь, что не по теме. Но нельзя было бы выложить пару экземпляров газеты "Сиверщина" в формате PDF чтобы читатели через Интернет могли посмотреть и составить представление о газете, которую вы делаете.

Этого не сделают, не выгодно biggrin
 
SerhioZДата: Вівторок, 17-Груд-19, 14:18 | Повідомлення # 9
Група: Читач
Повідомлень: 7
Нагороди: 0
Статус: Відпочиває
Дякую вам.
 
SaniaPitДата: Понеділок, 02-Бер-20, 12:33 | Повідомлення # 10
Група: Читач
Повідомлень: 3
Нагороди: 0
Статус: Відпочиває
Гарно, хоча вже трохи застаріло.
 
peretyatkovitaliДата: Неділя, 29-Бер-20, 21:05 | Повідомлення # 11
Група: Читач
Повідомлень: 3
Нагороди: 0
Статус: Відпочиває
Дуже дуже гарно!

Додано (29-Бер-20, 21:06)
---------------------------------------------
[url]https://ru.wikipedia.org[/url]
<a href="https://ru.wikipedia.org">https://ru.wikipedia.org</a>

 
pinarДата: П'ятниця, 22-Трав-20, 16:11 | Повідомлення # 12
Група: Читач
Повідомлень: 9
Нагороди: 0
Статус: Відпочиває
cool cool cool cool
 
GerinidaДата: Середа, 06-Січ-21, 09:18 | Повідомлення # 13
Група: Читач
Повідомлень: 2
Нагороди: 0
Статус: Відпочиває
На книгах мир держится
 
EysitieriДата: Середа, 06-Січ-21, 09:25 | Повідомлення # 14
Група: Читач
Повідомлень: 2
Нагороди: 0
Статус: Відпочиває
Да если бы не все эти писатели художественной литературы https://cutt.ly/2jfBUos не было б ни одного нормального фильма! Снятого по мотивам повести и.т.д.
 
Alik80Дата: Понеділок, 01-Лют-21, 14:38 | Повідомлення # 15
Група: Читач
Повідомлень: 154
Нагороди: 0
Статус: Відпочиває
Чтобы почитать? Какую книгу посоветуете?
 
Форум "Сіверщини" » Сіверщина для Вас » Колонка редактора » Життя в літературі
  • Сторінка 1 з 2
  • 1
  • 2
  • »
Пошук: