Понеділок, 21-Трав-12, 20:10

НовиниРеєстрація Вхід
Вітаю Вас, Гість · RSS
[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
Сторінка 1 з 11
Форум "Сіверщини" » Сіверщина для Вас » Колонка редактора » Життя в літературі
Життя в літературі
МайшевДата: Вівторок, 31-Лип-07, 14:25 | Повідомлення # 1
Адміністратор
Група: Адміністратори
Нагороди: 1
Репутація: 2
Статус: Відпочиває
„Я член СПУ і козячий пастух”

До 75-річчя поета, просвітянина, вчителя і колишнього політв’язня Миколи Адаменка

...Нещодавно вийшла друком книга спогадів не самого Миколи Адаменка, а його дружини – Лариси Кивгило. Телефоную Миколі Петровичу, питаю що та як. Заодно цікавлюся чи й досі кози пасе, бо в мене і зараз є фотографія, де М.Адаменко, член Національної Спілки письменників, перший голова сосницької „Просвіти”, автор кількох книг поезії та прози, з ...козами. Щодо свого життя відповідає Микола Петрович, як завжди, самокритично і без кривляння:” Намагаюся не бути тягарем для суспільства”. Натякає таким чином на роки, хоча це вже він занадто так до себе прискіпливо, адже й тепер пише, виступає, думає. А про жінку і її книжку сміється:” Отож стала замість мене кіз пасти – то й книжку написала”.

... Мені здається, що Миколу Петровича Адаменка я знаю завжди – як тільки став читати сосницьку районку „Радянський патріот”, так уже й читав його поезії, а більше статті про збереження Убеді – у радянський час хіба що про річку можна було написати щось критичне. Я сам вперше опублікувався у тій же районці з критикою роботи сільського музею, та й то редакторка спеціально приїжджала взнати що воно за один таки критикан. Отож з 5 свого класу Авдіївської школи, коли я вперше опублікувався в районній газеті, я й знаю Миколу Петровича.
Потім він листом „розгромив” мої недолугі писання, завдяки чому я й став сяким-таким журналістом, а не пішов штовхатися у письменники. Як зараз пам’ятаю – в моєму оповіданні Микола Петрович виловив фальш: „Червінцями залилися щоки”. І пояснив, що червінцями є гроші. Більше я не став ладнатися у письменницькі і так тісні ряди. Зате став поважати Слово.

Коли настав час відродження „Просвіти” на початку 90-х років, ми природньо стали тісно співробітничати – Микола Петрович мав усі підстави сумніватися у щирості моїх патріотичних почувань, зате ніхто, в тому числі і КГБ, не сумнівалися у щирості його української позиції. Адже він ще в студентські роки попав у буцегарню за вільнодумство. Про це він також каже самокритично:” Я писав віршата кволі і за них позбувся волі”.

Зі смертю Сталіна вийшов на свободу і юний студент Микола Адаменко, але це тільки можна уявити як йому довелося жити з тавром політв”язня ! Кажуть, тюрма ламає долю – не знаю, думаю, що Микола Адаменко збувся таким, яким він був би і без тюрми. Він зберіг себе і віру в Україну. Певно, не без допомоги дружини – але це ми ще почитаємо у другій частині її спогадів, що готуються до друку.

Не знаю хто напоумив Сергія Павленка, редактора тоді „Комсомольського гарту”, в часи горбачовської гласності взятися за публікацію „Закон – тайга” Миколи Адаменка, але добре пам”ятаю як попоходили ми до цензора та в КГБ, та в обком, „пробиваючи” публікацію. Павленко приходив пом’ятий і Микола Петрович уже нас вмовляв – та хай воно лежить! І аж тепер, у незалежній Україні, книга „Закон – тайга” вийшла двома частинами.

Сам же Микола Петрович не любить розповідати про табір, і по одному епізоду, який він все таки колись повідав мені без права публікації (мова йшла про деякі негативні риси галичан), я зрозумів чому – в ув’язненні проявляються не тільки хороші, але і всі негативні риси людської натури. І смакувати їх Микола Петрович, на відміну від багатьох російських авторів (Шаламов, Солженіцин) не хоче. І тоді ж я зрозумів ще одне – Микола Петрович переміг зло, бо має в собі любов. Пам’ятаю як це мене вражало у Левку Лук’яненку – він не має зла до своїх концтабір них мучителів! Загадка!

... „Кіз попасу – вірші попишу”, писав Микола Петрович не без гумору. Так і живе – має не тільки друковані книги, а й саморобні. В одному примірнику. А ще досліджує українські пракорені і вдовблює учителям – ми древня нація, якою слід гордитися. Він ніколи не мав шани у своїй Сосниці – ось і нещодавно за те, що покритикував зрадливого Мороза з його соціалістами, напався на нього якийсь безликий партєйний діяч. Та плюньте, Миколо Петровичу – скільки вже їх пройшло мимо Вас без доброго сліду на землі! А Сосниця колись ще оцінить свого поета...

Василь ЧЕПУРНИЙ, авдіївець, голова обласного товариства „Просвіта” імені Т.Шевченка, редактор газети „Сіверщина”.

МайшевДата: Вівторок, 31-Лип-07, 14:26 | Повідомлення # 2
Адміністратор
Група: Адміністратори
Нагороди: 1
Репутація: 2
При вежі придорожньої тополі

Буває – читаєш вірші чи слухаєш пісню чи дивишся картину начебто українського поета\митця\маляра, а воно – неукраїнське, хоча виголошене\намальоване українською мовою\українськими кольорами. Ні-ні, та й видає щось фальшиву нотку і чуєш чужий мелос, чужу настроєвість, чужу душу. Мистецтво обдурити неможливо. Скажімо, дивишся на „Чорний квадрат” Малєвіча і бачиш не слов’янську натуру, а чужинецьку. Читаєш Пастернака і бачиш не російську мелодику, а таки єврейську. Слухаєш численні рок-групи і чуєш не нашу чебрецеву мелодику, настояну на зорях Чумацького шляху і грушевих садах України, а ворожі нашій натурі африканські ритми. Хоча слова можуть бути і начебто українські (якщо їх ще можливо розібрати)...

Але в хвилину душевного сум’яття береш, скажімо, томик Леоніда Талалая:
„... І мимоволі прагнеш самоти
хоч пишеш, усамітнившись листи
і розумієш: всі твої писання
не варті незрадливого мовчання.
І грієш пізнє яблуко в долоні,
і переводиш погляд на вікно,
де виноград на світлім підвіконні
переграє у бутлі на вино”

і – чуєш: це – твоє, українське, хоча нема тут клятв та іншої патетики про любов до України.

Не клянеться в любові до батьківщини і Микола Андрієнко – він просто живе нею. Пригадую, якось ми давали в „Сіверщині” його фотографію – стоїть він, у білій святечній сорочці, серед селян; хтось з велосипедом- основним сільським транспортом , хтось руками набитими розводить, а Микола Андрієнко чується серед них своїм. І вони знають його своїм – він не тікав, він був завжди з цими людьми – чи коли виборював незалежність України в бунтівному Народному Русі, чи коли тепер упорядковує районне життя на посаді голови районної державної адміністрації, як представник Президента України і Української народної партії.

Дивина не в тому, що він ще й вірші пише. Дивина в іншому – вірші ті не покриті фальшивою позолотою лукавства. Він просто вірує „у чисте синє небо, у пшеничні золотисті ниви”. Він, певно, щасливий, бо знає – „не розійдуться дороги у моєї долі і Вітчизни”. А що більше треба?

Микола Андрієнко знає, що „найсвятіше – дитина і мати” і він захоплено бачить як від п’янкої і легкої гріховності „Чумацьким шляхом уперше йшло на землю чиєсь життя”. Таке бачення і є щастям, а не матеріальні дібра. Сказано бо в Євангелії – що тобі, якщо багатств назбираєш, а душу втратиш? Микола Андрієнко, як свідчить його поезія, дбає про душу.

Але й душу, життя своє він бачить невіддільними від України:” Я караюсь з нею -- і воскресну, як в бою нерівному загину...”. Тут читається одвічна козацька віра про незнищенність життя – подивіться на так звану козацьку архітектуру, хоча б Катерининську церкву в Чернігові – вона заснована саме на вірі в незнищенність життя. Йдеш навколо цього храму раз, удруге, втретє, а з четвертого разу губиш початок і вхід у храм, зливаються архітектурні елементи і ти мимоволі думаєш – життя безкінечне. Ця ідея була витлумлена роками совєтчини, але бачимо, що і в поезії Миколи Андрієнка, який явно не вивчав філософії козацького бароко, вона вперто проривається.

Микола Андрієнко справедливо бачить щастя „
Якщо діти малі,
Хліб і сіль на столі
І є з ким
Розділити тривоги”.
Бачить він і „біча”, загубленого довгим совєтським рублем, бачить і гірко карається, що в добу українського просвітлення, коли співало від щастя серце, коли їхали гості високі „при шаблях, в ясних жупанах”, щоб засвідчити нерозривність із золотою козацькою добою України, не так сталось.... Коли роз’їхались важні гості – „залишився люд колгоспний Здебільшого, злий і п’яний”. Бачить він і традиційного нашого хохла, викрученого роками неволі в продажності „до голих п’яток”. Просить він іменем пам’яті про Богданові однострої і Залізнякові юрби та полки, просить прощення у Патріарха Володимира за оте поховання, що вилилося у „чорний вівторок”. Але Микола Андрієнко живе з цими людьми, як може, їх приводить до тями і певний, що любитиме „навіть незрячу зачаровану землю свою”.

Поет бачить, що він не рівня тим поетам-естетам, які вправно майструють красиві сонети. Але бачить він і тих хитруватих поліських дядьків, які не зупиняють тих хвальковитих естетів перед ярами й проваллями – „Вони ж бо дороги у нас не питали!”. Андрієнку й питати не треба, бо не відділявся від свого носівського народу.

... І коли буде настрій відкрийте вірш і прочитайте з коханою про ностальгійну ніч „із присмаком любові і вина”. І серце вистигле, якщо й не збудиться, то оживе пам”яттю. Про свій рід і нарід. Бо він – з любові.

Василь ЧЕПУРНИЙ,
Голова чернігівського обласного товариства „Просвіта” імені Т.Шевченка.

StanislavДата: Середа, 27-Лют-08, 19:17 | Повідомлення # 3
Дописувач
Група: Друзі
Нагороди: 5
Репутація: 3
Я перепрошую, що не по темі. Але чи не можна було б викласти пару примірників газети "Сіверщина" в форматі PDF щоб читачі через Інтернет могли переглянути і скласти уявлення про газету, яку ви робите.

Форум "Сіверщини" » Сіверщина для Вас » Колонка редактора » Життя в літературі
Сторінка 1 з 11
Пошук:

21-Трав-12
- СТУПАК: «За утиски української діаспори Росію можн...
21-Трав-12
- Російська ліквідація і українська реакція
21-Трав-12
- Земельні паї для прокуратури
21-Трав-12
- Під час пожежі загинула людина
21-Трав-12
- "Ніч у музеї" з пістолетами і не тільки
21-Трав-12
- Чернігівщина з Європою торгувати стала більше
21-Трав-12
- Несподіваний ракурс: полонез Огінського у виконанн...
21-Трав-12
- Купляємо більше!
21-Трав-12
- Багаті ціни у бідній державі
19-Трав-12
- Кличко про Королевську

Чернігів гумор вибори кордон Партія регіонів уряд Азарова українська мова тижневик Чернігівщина газета корупція міліція Янукович опозиція Польща Чернігівська обласна рада Чернігівська область Інтермеццо УПЦ КП Біла хата Петро Антоненко Наша Україна консультації анекдоти Верховна Рада москва Україна Батурин Чернігівська грип Київський патріархат Десна удар Прилуки контрабанда митниця аварія пенсійна реформа ВО Свобода Сіверщина Голодомор 2011 кримінал екологія Просвіта США євреї ДАІ УПЦ МП Наливайченко поради МНС анонс Чернігівська ОДА Василь Чепурний єпископ Іларіон Чернігівська єпархія Мена Табачник армія Тимошенко Чернігівська міська рада В.Чепурний КРУ податкова область Новгород-Сіверський пожежа РФ статистика Німеччина Крим СБУ профспілки споживач Податковий кодекс БЮТ Корюківка податки Свобода Конкурс прокуратура підприємці Ніжин патріарх Філарет сепаратизм Катерининська церква погода пожежі хата Ющенко Львів міська рада Батьківщина футбол Донецьк УНП хабар розпад Росії Росія

Блоґи "Сіверщини"

Панорами Чернігова

Завантаження ...

Інтернет-портал "Сіверщина" не є копією друкованого видання
При використанні матеріалів гіперпосилання на siver.com.ua є обов'язковим.
Створити сайт безкоштовно