реклама партнерів:
Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS



  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум "Сіверщини" » Колонки оглядачів » Колонка оглядача із прав людини » МIЛIЦЕЙСЬКИЙ ГАЧОК З МЕТАЛОБРУХТУ (Сергiй КОРДИК, юрист, оглядач з прав людини.)
МIЛIЦЕЙСЬКИЙ ГАЧОК З МЕТАЛОБРУХТУ
SivershinaДата: Вівторок, 07-Сер-07, 11:21 | Повідомлення # 1
Група: Редактор
Повідомлень: 6
Нагороди: 0
Статус: Відпочиває
Досить часто, не знаючи деяких тонкощiв в юриспруденцiї, ми створюємо неприємнi ситуацiї, а то й взагалi наражаємо на бiльшу небезпеку не лише себе, а й близьких нам людей. У таких випадках, особливо пiсля настання негативних наслiдкiв, здебiльшого дивуємось: а я не знав чи не знала... Але ж, як вiдомо, незнання дiючих законiв не звiльняє вiд вiдповiдальностi. А якщо до своєї необачностi ще й додаються «форс-мажорнi» обставини, то вирватися з такого кола взагалi досить складно.
Здивуванню В’ячеслава Феня не було меж, коли наприкiнцi травня цього року вiн отримав судову повiстку, в якiй зазначалося, що він повинен з’явитися на судове засiдання як правопорушник, дiї якого передбаченi статтею Кодексу про адмiнiстративнi правопорушення. «Та я ж нiчого не скоював, то що це могло означати?» — спантеличено перепитав у свого сiмейства В’ячеслав. Коли зателефонував своєму знайомому, юристу за фахом, стало зрозумiло, що йому iнкримiнують вiдповiдальнiсть за дiяльнiсть, якою вiн нiколи й не займався. Сто шiстдесят четверта стаття зi значком десять КУпАП (Кодекс України про адмiнiстративнi правопорушення) мiстить нормативну вiдповiдальнiсть за порушення законодавства, що регулює здiйснення операцiй з металобрухтом. Та про все по порядку.
Лютневого дня В’ячеславу зателефонувала знайома та попросила його привезти iз села Авдiївка, що в Куликiвському районi, всякий непотрiб — миски, каструлi та iнше приладдя, яке вже вийшло iз господарського вжитку. З тильної сторони непрацюючого магазину, серед кущiв, утворилася купа «непотрiбного» металобрухту — мiсцевi мешканцi з усiєї округи накидали. I коли довелося забирати це металеве «смiття», деякi люди навiть дякували «збирачам металобрухту», що територiю хоч очистили. Та от тiльки шлях до пункту приймання цього металобрухту виявився досить уразливим.
Тiльки-но виїхали за село — вiдразу їхнє авто зупинили працiвники Куликiвського райвiддiлу, та, пильно роздивившись, що й до чого, вiдпустили. Але при в’їздi до Чернiгова автомобiль Феня був зупинений нарядом мiлiцiї, пiсля огляду автомобiля знову дали дозвіл на подальше перемiщення металобрухту. А от в обласному центрi мiлiцiонери, проявивши кмiтливу пильнiсть, звелiли доставити «небезпечний» товар до Чернiгiвського мiського вiддiлу ОВС, де з дотриманням усiх детективних канонiв були й оформленi вiдповiднi матерiали. Нагадаю, що ця подiя вiдбулася в останнiй зимовий мiсяць. I лише в травнi В’ячеслав отримав «запрошення» до Куликiвського (?) районного суду. Минуло вже майже три мiсяцi, тодi як питання про адмiнiстративне покарання має вирiшуватися не пiзнiше встановленого законодавством термiну. Неймовiрно, але навiть до суду з мiлiцiї надiйшли всi документи стосовно дiй В’ячеслава Феня з простроченням термiну аж на 15 дiб. Чим керувалися цього разу працiвники мiлiцiї, якi готували матерiали про притягнення «порушника» до суду, — вiдомо тiльки їм.
Не дивно, що Куликiвський районний суд в особi суддi Олексiя Морозова ухвалив єдине правильне рiшення — провадження по справi про притягнення Феня В’ячеслава Михайловича до адмiнiстративної вiдповiдальностi за КУпАП — закрити. Бiльше того: суд дiйшов висновку, що вилучений металобрухт близько 300 кiлограмiв необхiдно повернути власнику, тобто В’ячеславу. I це, не дивлячись на те, що сам Фень у мiлiцейському протоколi та своєму поясненнi зазначив, що металобрухт вiн скуповував. «То навiщо ж ви вказували, що займалися збиранням металобрухту, а тепер говорите про протилежне?» — запитав я у «винуватця» цiєї, здавалося б, зовсiм банальної iсторiї. «А тодi, як затримали, в мiлiцiї менi сказали, що пишiть те i те, мовляв, усе це має суто формальне значення, i нiкуди воно не пiде. Просто треба ж для протоколу, — пояснив менi В’ячеслав. — От я i написав, як велiли». Що з того вийшло — ви самi бачите, шановнi читачi.
Насамкiнець зауважу, що до Кодексу про адмiнiстративнi правопорушення внесенi суттєвi змiни в частинi придбання (збирання, заготiвлi) металобрухту. А згiдно iз Законом «Про металобрухт» тепер операцiї з металевим брухтом можуть здiйснювати виключно спецiалiзованi пiдприємства та їх фiлiї. Органiзацiї, якi займаються скуповуванням вiд населення металобрухту, не повиннi приймати промисловий брухт з металу (i це, мабуть, правильно, — пригадати хоча б тi злощаснi металевi люки, а точнiше — їх вiдсутнiсть на дорогах), а для збирання побутового металобрухту необхiдно обов’язково мати лiцензiю, бо iнакше в дiях металозбирачiв мiлiцiя та суди вбачатимуть склад адмiнiстративного правопорушення й цiлком на законних пiдставах. I слiд завжди пам’ятати про те, що кожне написане слово в протоколi чи будь-якому iншому документi може вилитися проти самих себе. Пiзнiше довести протилежне, як засвiдчує юридична практика, майже неможливо.
 
VidaДата: Четвер, 19-Лип-18, 22:31 | Повідомлення # 2
Група: Читач
Повідомлень: 10
Нагороди: 0
Статус: Відпочиває
неймовірно, ось це справи
 
nikkikossДата: П'ятниця, 03-Сер-18, 17:04 | Повідомлення # 3
Група: Читач
Повідомлень: 3
Нагороди: 0
Статус: Відпочиває
А я стараюсь трохи з юриспруденцією розбиратись. Щоб знати свої права і вміти ними корисуватись. Зараз вчу конституцію України і основні положення судової реформи. Багато корисної інформації там.
 
aiyacompДата: Середа, 13-Вер-23, 00:03 | Повідомлення # 4
Група: Читач
Повідомлень: 2
Нагороди: 0
Статус: Відпочиває
А в мене одне питаня до автора пидкажіть будласка як відстоювати свої права в державі де мінистерство оборони зарегистровано як юридична особа в державному реєстрі. Аповинна бути в галузі публічного права!!!!
 
FerigaДата: Понеділок, 09-Жов-23, 17:05 | Повідомлення # 5
Група: Читач
Повідомлень: 3
Нагороди: 0
Статус: Відпочиває
[url=https://www.deepl.com/ru/translator]переводчик/[/url]

Додано (09-Жов-23, 17:05)
---------------------------------------------
<a href="https://www.w3schools.com">Visit W3Schools</a>

Додано (09-Жов-23, 17:05)
---------------------------------------------
https://www.w3schools.com Visit W3Schools

 
Форум "Сіверщини" » Колонки оглядачів » Колонка оглядача із прав людини » МIЛIЦЕЙСЬКИЙ ГАЧОК З МЕТАЛОБРУХТУ (Сергiй КОРДИК, юрист, оглядач з прав людини.)
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: